MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kiskun Kutatóközpont, a minőségi termelés szolgálatában

A nemzetközi genetikai alapokra épülő és a világon egyedülálló módszerrel nemesített Kiskun hibridkukoricák ma 93 minősített fajtával képviseltetik magukat.

2004-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Hazai vetőmag piaci részesedése ma 10-15% körüli, ami – ismerve az erős versenyhelyzetet – komoly eredmény. A fajták bizonyítottak a legfontosabb értékmérő, a termésátlagok, a vízleadás tekintetében. A Kiskun-nemesítés alapelve, hogy a hibridek tulajdonságait – a honosítási eljárással – messzemenően a magyar klimatikus viszonyokhoz és talajadottságokhoz igazítsa! Nagyon szép eredményeket hozott a szülőtörzsekből gyökérszelekciós módszerrel történő nemesítés, amely a növények stabilitását, szárazságtűrését és szárszilárdságát szolgálja.

Korszerűbb forgalmazási gyakorlat

A kukorica vetőmag árversenyben a Kiskun-hibridek pozíciója most is jó. További 15-25%-kal kedvezőbb árat lehet elérni akkor, ha a közvetítők szerepe megszűnik és új – közvetlen – forgalmazási gyakorlat indulhat meg. Ez azt jelenti, hogy a termelő elektronikus levelezés útján egyenesen a Kiskun Központnál rendelheti meg vetőmagszükségletét, és a legrövidebb idő alatt jut korrekt információhoz a technikai és pénzügyi bonyolítás tekintetében is.

A Kiskun Kutatóközpont elérte, hogy a vetőmag-előállítás saját üzemében, zárt rendszerben történik, ami lehetővé teszi a korrekt árképzést. A kukorica hibridek vetőmag-előállítása, gépi címerezése, szállítása, vetőmagüzemi feldolgozása – szárítás, manipulálás, csomagolás és szakszerű tárolás – mind szigorúan, ökonómiájában is ellenőrzött folyamat, éppúgy, mint a nemesítési munka. A Kiskun Kutatóközpont célja – tisztes nyereség elérése mellett – a forgalmazott hibridek árainak reális értéken – alacsonyan – tartása, és a termelők mind jobb kiszolgálása.

Jó évet zártak a Kiskun-hibridek

2004-ben nagyon jól szerepeltek a Kiskun-hibridek országszerte. A 10 t/ha körüli magas kukorica termésátlagok kompenzálni tudták a késői betakarítás és a nagyobb víztartalom-elvonás okozta többletköltségeket. Ezt a termelők örömmel tapasztalták, és a Kiskun-hibridek iránti bizalom tovább nőtt, elsősorban a kis- és középgazdaságok körében. A legkedveltebb hibrid volt 2004-ben a Zsuzsanna, a Vénusz, a Liza, a Viktória, a Tornádó, a Kiskun 4390, 4255, 4451…

Nagy hozamú siló-hibridek, magyar viszonyokra

A Kiskun Kutatóközpont úttörő szerepet vállalt abban, hogy kiváló minőségű siló-hibrideket – korai, középkorai, középkésői, késői – állítson elő és kínáljon a magyar állattenyésztés számára, s ebben a versenyben tisztességes szakmai eszközökkel nyert a társakkal szemben. Sajnos a magyar állattartók nem használják ki még mindig a siló-hibridekben rejlő előnyöket. Ajánlott hibridek: Kiskun 4255, 4351, 4371, 4515, 4517, 4519, Kamilla, Rekord…

Kuriózumnak számítanak a piros szemű hibridek

Csak a Kiskun Kutatóközpont rendelkezik ma Magyarországon a piros szemű – Piroska, Karmentál –, már jól ismert hibridekkel, ami iránt a hazai és nemzetközi érdeklődés is óriási. Több mint tíz sárga hibridet sikerült genetikai alapon átalakítani pirosra, ezek a Kiskun 190, 4380, a Marianna, a Zsuzsanna, a Serina. A piros szemszín a baromfi ágazat érdeklődését keltette fel igazán, hiszen a hús és tojás előállításban a szintetikus színezőanyagok kiváltására alkalmas, ugyanakkor kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. A keresletre való tekintettel a Kiskun Kutatóközpont a 2005. évre termeltetési szerződést is kínál a termelőknek piros szemű árukukoricára! A fehér szemű hibridek – mint a Kiskun 4215, 4305, 4409, 4501 fajta – a liszt, a diabetikus készítmények és speciális sörök alapanyagául szolgálnak, és szintén nagyon keresettek – ezek nemesítése folyamatban van.

Megnyílt a nemzetközi piac

A csatlakozással kinyílt a Kiskun hibridek előtt az EU piaca is, aminek hatására már most érkeznek Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Németország termelői részéről megkeresések és rendelések. Megszűnt végre a nemzeti büszkeséget sem mellőző piacvédelem az uniós piacokon, és értékalapú verseny alakulhat ki. A Kiskun-hibridek közös uniós listára kerültek az idei évtől, amihez interneten bárki hozzáférhet, és rendelhet is a kínálati listáról. Szerencsére a Kiskun-hibrid választék megfelelő, és a külföldi megrendelők speciális igényeinek kielégítésére is van lehetőség.

Románia és Ukrajna viszont már nemcsak vetőmagfelvevő piac magas részesedéssel, hanem jelentős Kiskun-hibrid vetőmag-előállító is. Előbbi, ez évben több mint 1500 t mennyiséggel.

Már Kiskun-búza, -napraforgó és -szója vetőmag is!

A kukorica hibridekkel elégedett termelők bizalma a Kiskun búzafajtáknál – Kiskun Gold, Kiskun Helena – és a Kiskun napraforgó hibrideknél – Kiskun Fáraó, Kiskun Ramszesz – is tapasztalható. Szívesen használják a Kiskun Kutatóközpont vetőmagjait azért is, mert a termelőket segítő jól szervezett, korrekt finanszírozási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ez a vetőmagok és kemikáliák meghitelezését jelenti, a Kutatóközpont apparátusán és az országos hálózatban rendelkezésre álló területi képviselőkön keresztül.

(x)H-6400 Kiskunhalas, Füzespuszta 42.Telefon: 77/423-323 • Fax: 77/422-755