MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tökéletes megoldás a tripszek ellen, hajtatásban

2004-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Az elmúlt években egyre komolyabb problémát jelentett a hajtatásban a tripszek felszaporodása. A virtuális tünetek (nem piacos az áru) mellett sok kertészetben vírusterjesztőként is megjelent. A rendelkezésünkre álló készítmények a túlzott mértékű használat miatt hatástalanokká váltak, a tripszekben kialakult a rezisztencia a különböző vegyszerekre.

Ezekre az esetekre jelent megoldást egy új hatásmechanizmusú készítmény, a Spintor. Természetes eredetű hatóanyagról van szó, amely kiválóan irtja a tripszeket és a bagolylepkék lárváit, az üvegházakban és fóliasátrakban. Hatóanyaga 480 g/l spinosad amely nem más mint egy baktérium toxinja, ezért környezetbarát, amit kitünően beilleszthetünk bármely környezetkímélő technológiába (IPM). A Spintor felhasználható hajtatott paprikában és dísznövényekben a nyugati virágtripsz ellen. A védekezést kék vagy sárga ragacslapos rajzásfigyelés alapján, betelepedéskor, ill. a felszaporodás kezdetén kell megkezdeni, és 1-2 alkalommal blokkszerűen, 5-7 napos időközökkel javasolt ismételni. A SpinTor blokk után a védekezést más típusú készítményekkel folytassuk.

Hajtatott paprikában gyapottok-bagolylepke ellen az első permetezést fiatal (L1-L2) hernyók ellen kell időzíteni. A kezelések gyakoriságát a termesztőberendezés napi átlaghőmérsékletétől függően kell megválasztani. 25°C fok alatt 7 naponta, 25°C fok felett 5 naponta javasolt védekezni.

A Spintor egy termesztési ciklusban maximum 3 alkalommal használható.

A túlzott mértékű és egyoldalú felhasználás rezisztencia kialakulásokhoz vezet, ezért a termelők saját érdeke, hogy a fentieket betartsa.

Kijutattásnál mindig vegyük figyelembe, hogy egy kontakt módon ható szerről van szó. Ezért nagy 600-2000 l-es vízmennyiségeket használjunk a permetezéseknél, amit a növényállomány fejlettségétől, lombfelülettől és művelésmódjától, valamint az alkalmazott növényvédelmi gép típusától függően kell megválasztani. A kijuttatáshoz tapadószert mindig használjuk, a jobb hatékonyság érdekében. Nem javasolt a ködképzők használata a kijutattásnál. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap. A termesztőberendezésen belül történő biológiai védekezésnél figyeljünk arra, hogy a Spintor használata után 1 héttel telepítsük az Encarsia formosát, mivel gátolja a fürkészdarazsak lárvakelését. A poszméhek kaptárait a védekezés előtt 1,5-2 órával zárjuk le, és azokat a permetcseppek felszáradásáig zárva kell tartani. Dózisa: 0,2 l/ha vagy 0,02% – 600-1500 l/ha víznél.

További információk:

Bujdosó Mihály Dow AgroSciences