MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kertészeti gépek bemutatója Kecskeméten

Az AGROKER Kft. a közelmúltban tartotta országos rendezvénykörútját, amelyen az érdeklődők többek között a Renault, a Goldoni, a Baiano és a Nobili gyár termékeivel ismerkedhettek meg.

2004-11
[ tartalomjegyzék ]

 

A Kecskeméten megtartott rendezvényen elsősorban a szőlőtermesztésben használatos gépeket tekinthették meg az érdeklődők.

Kertészeti erőgépek

Hernek Zoltán, az Agroker Kft. gépkereskedelmi vezetője köszöntötte a termelőket, és a gyakorlati bemutató előtt ismertette a gépek legfontosabb paramétereit. A Goldoni traktorcsalád teljes teljesítménytartományt ölel föl. Legkisebb tagja a Base 20-as 20 LE-s, kéthengeres léghűtéses motorral, hat előre- és három hátrameneti sebességfokozattal. A traktoron első és hátsó differenciálzár található, alapfelszereltség a szervokormány és a borulásvédő keret.

Az Euro 30-as traktornak szintén 6/3-as váltója van, a törzscsuklós Base 20-assal szemben elsőkerék-kormányzott. A Base 20-as 500 kilót, az Euro 30-as 1000 kilót képes a hidraulikarendszerrel emelni. Az Idea 30-ason frontszerelvény is található kardáncsonkkal, a traktor (az Idea 40-eshez hasonlóan) 12/4-es szinkronváltóval szerelt, emelőmű-kapacitása 1300 kilogramm. A Maxter-család már felső kategóriás, 16/16 sebességfokozatú váltóval, 540/750-es kardánnal. A Maxter igény esetén megfordítható kormányzásra is képes, így toltüzemű gépek üzemeltetésére is alkalmas. A Star 85-ös, a széria csúcsterméke 83 lóerős, kapcsolhatóan összkerékhajtású, a kertészeti kategóriában egyedülállóvá teszi a váltómű kialakítása: a traktor irányváltóval és nyomatéknövelővel is rendelkezik.

Ágvágók

A Campagnola pneumatikus ágvágókat meghajtó kompresszort kardántengelyen keresztül traktorral hajthatjuk meg. Az F6-os ágvágó olló 50 mm-es ágátmérőig képes vágni, a Campagnola kézi metszőollója pedig 30 mm-ig. Emellett a termékkörben megtalálhatók az ágrázók (pl. szilvásoknál), a pneumatikusan hajtott bozótvágók, fűrészgépek.

A pneumatikus ágvágókat igen széles tartományban látják el toldószárral, így akár 3 m-es hosszúságú toldás is megoldható. Egy kompresszorral egyszerre általában 4-6 munkaeszköz hajtható meg. A 20 m-es tömlőkkel elérhető, hogy egy brigád egy sor munkálatait teljes körűen el tudja látni.

A Campagnola rendelkezik akkumulátoros kézi metszőollóval is, amellyel 25 mm-es ágátmérőig dolgozhatunk, egy töltés pedig legalább 8 órás munkaidőt tesz lehetővé.

Nyesedékzúzók

A metszés után képződő nyesedékek bedolgozására használható a Nobili szár- és nyesedékzúzó családja, amely széles tartományban, 95 cm-től 820 cm-ig szerepel a cég kínálatában. A BNE, BNU és a VKM családok alkotják a kertészeti gépekhez kapcsolódó termékkört. A BNE nyitható hátfalú kivitelben készül, a csőtengely erős és robosztus, dupla spirál alakzatban helyezkednek el rajta a nagy átmérőjű, kétélű kések. A gép alapkivitelben csúszótalppal és támkerékkel is el van látva. A BNU széria nem csak venyige, hanem akár karvastagságú ágak zúzására is alkalmas, persze megfelelő traktorteljesítmény mellett (stabilan min. 80 LE).

Soralj- és sorközművelők

A Hermes kaszák sokrétűen állíthatók, az ültetvény paramétereitől függően. A sorművelés során a két oldalazó legördülő kasza érzékeli az akadályokat, és rugó ellenében behajlik. Szélső holtpontja hidraulikusan állítható.

A Baiano soraljművelő jellegzetessége, hogy hidraulikus kitérése mellett nem trapézelven, hanem normál L-alakos elven működik. Ez lehetővé teszi, hogy a fej dőlésszögét is állítsák, így a bakhátasodott ültetvényeken is optimálisan használható.

A Baiano E szériájához többféle kapatest (pl. kultivátorkapás, sarabolókapás, stb.) szerelhető föl. A külön-külön rugósan rögzített kapatagok a robosztus vázon helyezkednek el, a rugók által biztosított rezgések segítségével a kapatagok sokkal jobban megtörik a talajban található kapillárisokat. A plusz munkahenger segíti a gép helyes mélységtartását.

Permetezőgépek

Speciálisan intenzív kultúrákra ajánlja az Agroker a Nobili Octopus permetezőket. Ezek – ellentétben a hagyományos axiálventilátoros növényvédő gépekkel – nem nagy levegőmennyiséggel dolgoznak, hanem a levegő nagy áramlási sebessége segít a megfelelő munkavégzésben. A normál gépek kb. 30 m/s sebességgel áramoltatják a levegőt, az Octopus pedig 78 m/s-mal. A rendkívül gyors levegőáramba történik a porlasztás, alacsony nyomáson. A diffúzorok függőleges és vízszintes síkban is állíthatók, így az ültetvény jellegzetességeinek megfelelően állítható be a növényvédő gép, akár intenzív gyümölcsösről, akár szőlőről van szó. A gép többféle kivitelben rendelhető, a függesztett 400 literestől a vontatott 600 literesen keresztül egészen az 1500 literes gépekig, 4, illetve 5 csápos kialakításban. Az 1500 literes Octopus 400 l/ha kijuttatott vízmennyiség mellett jobb munkaminőséget ér el, mint a hagyományos axiálventilátorok bármelyike.

A Nobili természetesen hagyományos axiálventilátoros gépet is kínál, amely speciális ikerfúvóka-rendszerrel rendelkezik. A két fúvóka akár egyidejűleg is működtethető, így megspórolható az esetleges fúvókacsere, pl. lemosó permetezésnél. Ez a berendezés az optimális működéséhez 80 LE teljesítményt igényel.

Fodor