MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Teljesítmény emelés optimális motorvezérléssel…

Az autók, teherautók , munkagépek és traktorok esetén a gyártók adott teljesítmény fölé méretezik az erőátviteli rendszer részeit (kb. 30%-kal nagyobb teljesítményre) így „túlterhelés” esetén sem jelentkezhetnek problémák.

2004-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezt a motorokban rejlő kihasználatlan teljesítmény tartalékot teszi kihasználhatóvá a chip tuningok, melyek elsősorban az elektronikusan vezérelt adagolókkal rendelkező motorokhoz és a common rail motorokhoz alkalmazható lehetőségek. Az első szántóföldi teszteken már bizonyitottak a berendezések, melyek segítségével 20%-al nőtt a motorok teljesítménye és 25%-al a nyomaték.

A teljesítmény növelés ezen módszerei megváltoztatják a befecskendezett üzemanyag mennyiségét, az égéstérbe érkező levegő mennyiségét, illetve a turbó nyomását. Ezáltal az égés egyrészt jobb hatásfokú lesz (optimalizálják az égést), másrészt a beérkező többlet üzemanyag mennyiség hatására nagyobb teljesítmény érhető el. Nagyobb lesz a motor teljesítménye (kW), valamint nagyobb nyomaték leadására lesz képes, mely mellet nő a nyomatéki rugalmasság. A motor alacsonyabb motorfordulatszámon is képes leadni a kívánt teljesítményt és alacsony motorfordulaton is nyomatékos lesz a motor.

Legelőször a motorvezérlő elektronika programozása jelent meg, később a motorvezérlő elektronika chip egységét cserélték ki, legfejlettebb technikaként a motorvezérlő egységre csatlakoztatható külső chip tuning dobozok érhetők el, ezeknek használata a legegyszerűbb.

Ezeknek a külső chip tuning dobozoknak előnyük a programozással és chip cserével szemben :

– beszerelésük igen egyszerű, hozzávetőlegesen 45 percet igényel, típustól függően

– mellékelt beszerelési útmutató alapján a chip tuning dobozt fel kell rögzíteni a motorra, a megfelelő elektronikus kábelköteg csatlakozójára felcsatlakoztatni

– bármikor eltávolítható (szervizek, esetleges értékesítés), majd egy másik hasonló típusú motorra felcsatlakoztatható.

– kiszerelés esetén semmi nyoma nem marad.

Vegyük sorra előnyüket traktorok esetében:

– nagyobb teljesítmény kifejtése

– adott munkaeszköz esetén nagyobb haladási sebesség (kb. 1-2 km/h-val több), ezáltal nagyobb területteljesítmény

– területre vetítve kevesebb, vagy azonos üzemanyag fogyasztás

– 8-10%-os óránkénti fogyasztás növekedés mellet 20-30%-os területteljesítmény növekedés

– garanciaidő alatt is felszerelhető-kiszerelhető

– a traktor eladása esetén kiszerelhető, új traktorba beszerelhető

– idénymunkák alatt nagyobb teljesítmény

– szállítási feladat végzésekor emelkedőn induláskor könnyebb indulás

– a motor ideiglenes túlterhelés (fojtás ) során nagyobb nyomatékkal rendelkezik

– olcsóbb megoldás ,mint egy hasonló használt , nagyobb teljesítményű traktor vásárlása, vagy a meglévő traktor cseréje

Társaságunk főként traktormotorok esetében alkalmazható teljesítménynövelő készletek forgalmazására helyezi a fő hangsúlyt, mivel az új gépek beszerzése nem mindenki számára perspektivikus, éppen ezért ezen a területen szeretnénk ellátni ügyfeleink igényeit. Szívó motorok utólagos turbó felszerelését is vállaljuk!

A tuning készletek megvásárlása esetén kérésre helyszíni beszerelést is válalunk sőt a fékpados visszamérést is biztosítunk ügyfeleink igényeinek megfelelően..

Bármely kiegészítő chip tuning dobozt hangolni kell az adott motorhoz, így megrendeléstől számított 1-2 hétre van szükség a beszerelés megvalósításához. A beszerelés után a készlet számára szükséges „tanulási idő", mely hozzávetőlegesen 2 üzemóra.

A gyakorlati tapasztalatok szerint ha pl. egy gép üzemanyag tartálya 270 l-es, a tuning előtti napi teljesítménye szántásban 11 óra alatt 15,4 ha, a tuning beszerelése után a 270 l üzemanyag 10 óra munkára volt elegendő, de 2 km/h-val gyorsabban tudta húzni a traktor az ekét ugyanazon körülmények között. A különbség az egy tanknyi üzemanyagnál 2,6 ha területnövekmény volt. Ez hektáronként 2,5 l üzemanyag fogyasztás csökkenést jelent. Az alap traktor óránkénti fogyasztása 24,5 l/óra volt a chip beszerelése után 26,95 l/ órára emelkedett. Innentől pedig már könynyű a számítás menete.

Évi 6 talajelmunkálásnál minimálisan 15 l/ha megtakarítás, ami minimum 4500 Ft/ha-t jelent. Ez egy 200 ha-os gazdaságban 900000 Ft/év. Megéri, mert gyorsan megtérül, garanciát, szavatosságot nem érinti, vándoroltatható.

Amennyiben rövid bemutatkozó információs anyagunk felkeltette érdeklődését, állunk rendelkezésére az alábbi telefonszámon: 70/5879117, vagy e-mail címen: agroconsult@freemail.hu

(x)