MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Termésmennyiség és -minőség - korlátok nélkül

A KWS, mint Európa egyik legnagyobb kukoricanemesítője, méltán elismert a német piacon, ahol a vetésterület a magyarországihoz hasonlóan 1,2 millió ha körül alakul. Ebből a silókukorica területe meghaladja az 1 millió ha-t.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Németországban a KWS mintegy 50%-os részesedéssel rendelkezik, ami nem véletlen: a kiváló kezdeti fejlődésű, zöld száron érő, hatalmas zöldtömeget nevelő és igen jó beltartalmi mutatókkal büszkélkedő siló hibridek ugyanis méltán szolgálták meg a gazdálkodók bizalmát. A KWS, a silókukoricák specialistája széles kukorica-fajtakínálatából 5 hibridet ajánl a magyar gazdálkodók, Kedves Vevőink figyelmébe.

Kínálatunk legkorábbi fajtája a jól bevált DOMINGO (FAO 340). A háromvonalas hibrid a KWS-től elsőként, 1991-ben nyert állami elismerést. Igen népszerű az Észak-Dunántúlon és az Észak-Kelet-Magyarországon gazdálkodók körében. Viszonylagos koraisága ellenére nagy zöldtömeg és nagy csövek jellemzik. Alkalmazkodóképessége kiváló, minden termőhelyre ajánljuk. Jó tápanyag-hasznosító képessége, nagy egyedi produktivitása és széles vetésidő-intervalluma miatt a gyengébb termőképességű talajokon, minden agrotechnika mellett eredményesen termeszthető.

Érésidőben a DOMINGO-t a DANTE követi (FAO 360). A DANTE már 1996 óta bizonyítja kiváló termőképességét és átlagon felüli minőségét. Az OMMI kísérletekben, az IKR és a KWS nagyüzemi kísérleteiben mindig meggyőzően szerepelt.

A zöld száron érő, kétvonalas lófogú hibridet szintén a jó tápanyag-hasznosító képesség, ezen kívül a magas csőarány, a jó sűríthetőség és a kiváló vízleadás jellemzi. Ahogyan a DOMINGO-t, ezt a hibridet is CCM-ként is ajánljuk. A DANTE-ből készült szilázs nyersfehérje-tartalma kiemelkedően magas, messze átlagon felüli!

A DOMINGO-t és a DANTE-t azoknak ajánljuk, akik szerényebb termesztési körülmények között vonzó áron, megbízható fajtát szeretnének vetni. Ezen kívül előnyös áron, amennyiben elegendő szilázst takarítottunk be, a szemes hasznosítás is lehetséges.

A KWS 474 (FAO 470) kétvonalas hibridünket kedvező ára miatt sok gazdálkodó szemesként is termeszti, nagy zöldtömege, generatív típusa, kiváló szem-cső aránya azonban a silóként történő hasznosítást is vonzóvá teszi. A csövek jellegzetesen vékonyak, a hosszú, lófogú szemek mélyen ülnek. Kiváló szárszilárdsága és jó alkalmazkodóképessége miatt az extenzív termesztési körülményeket is jól tolerálja.

A KWS új silókukorica-generációjának első tagja a KWS 1398 (FAO 510). A kétvonalas hibrid tavaly kapott állami elismerést. Kései éréséhez méltóan a kiváló termőképesség, magas növényzet és a feltűnően nagy, vastag csövek jellemzik. Beltartalmi értékei és a nagy tömeg egyértelműen a siló hasznosításra teszik alkalmassá, de éréscsoportját meghaladó vízleadása, stabil szára, kiváló kórtani tulajdonságai, jó tápanyag-reakciója miatt a melegebb, déli országrészeken, főleg szárazabb évjáratokban szemes kukoricaként is jó választás! A fajtát mindenképpen a jó adottságú területekre, intenzív termesztési körülmények közé ajánljuk, ahol csúcstermésre képes.

A KWS silókukorica-kínálatának csúcsfajtája a KAREN (FAO 580). Kései érésű, hatalmas zöldtömeget és szárazanyagtermést adó kétvonalas hibrid. Az OMMI kísérletekben 2004-ben, a minősítés utolsó évében a sztenderdeket jóval meghaladó szárazanyagtermés (107,2%) és 109,1% zöldtermés mutatta kivételes teljesítményét. Igazi intenzív silóhibridhez méltóan a tömeges, magas növényzet, jó csőarány, kiváló beltartalmi mutatók jellemzik. Igazi csúcsfajta az intenzív silókukorica-termesztés számára!

A KWS széles silóhibrid-kínálata az extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt, korai és kései betakarítás esetén, és akár a szemes hasznosítással áll rendelkezésre minden Kedves Partnerünk számára!

Vessen KWS silóhibridet, és győződjön meg a megbízható stabil termésről és minőségről, amelyek átlag feletti jövedelmezőséget kínálnak az Ön számára!

(x)