MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Mester az univerzális megoldás

A kukorica a legnagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényünk. Vetésterülete az összes szántó körülbelül 25%-át teszi ki, meghaladja az 1,2 millió hektárt. A tavaszi munkacsúcs idején ez a hatalmas terület ráadásul minimum háromszor számít. Először a talaj előkészítése a vetéshez, majd a vetés, végül a gyomirtás. A különböző munkagépeknek összesen 4-5 millió hektárnyi kukoricaterületet kell tavasszal teljesíteni.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Ez a legnagyobb tavaszi feladat, de persze a többi munka rovására nem mehet. Ha nem megfelelő eszközzel, vagy nem megfelelő módon történik a vetőágy előkészítés, akkor meg kell ismételni. Ugyanígy van ez a gyomirtással is. Ha nem a megfelelő szerrel történik a kezelés, akkor meg kell ismételni valami hatékonyabbal. A korai gyomosodás ellen érdemes preemergensen védekezni, de tudni kell milyen gyomok várhatóak a területen.

Ha valaki célzottan akar védekezni, vagy a vetés után nem áll elegendő idő a rendelkezésére, más teendők, pl. gabonakezelések miatt, akkor posztemergensen kell védekeznie. Ehhez viszont rendszeresen ellenőriznie kell a kukoricatáblákat. Mekkora a kukorica? Milyen gyomok keltek ki? Mekkorák a gyomok? Elhúzódóan kelnek, vagy egyöntetűen? - stb. Ráadásul a kukorica gyomosodása változik, egyre több ellenálló gyomnövénnyel kell megküzdeni. Egyszikűek, kétszikűek, évelők általában valamilyen herbicid kombinációra van szükség, amit csak a gyomok ismeretében lehet jól kiválasztani. Szükség van egy olyan megoldásra, ami elegendően hatékony a legtöbb gyomnövény ellen, hatásos még fejlettebb egyedek ellen is, kijutatható a kukorica legalább 7 leveles fejlettségéig.

Ennek a zsúfolt tavaszi időszaknak, a kukorica gyomirtás kérdésére nyújt kényelmes és univerzális megoldást a Mester.

Mester - az univerzális kukorica gyomirtó szer

A Mester egymást kiegészítő hatóanyagok kombinációjából áll. A foramszulfuron főleg egyszikűirtó hatású, számos kétszikű gyom elleni hatékonysággal, a jodoszulfuron pedig tovább erősíti ezt a kétszikűek elleni hatékonyságot.

A Mester hatékony

Hatása gyakorlatilag komplett az egyszikűek ellen, és kategóriájában a legjobb a kétszikű hatásspektruma. Hatékony a pázsitfűfélék közül a magról kelő kakaslábfű, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, de még az évelő fenyércirok és a tarackbúza ellen is. Hatásos ezen kívül olyan széles levelű gyomok ellen is, mint a parlagfű, a disznóparéj félék, a libatop félék, a vadkender, a szerbtövis, stb. Hatékony a triazin rezisztens gyomok, valamint más problémás gyomok: pl. csattanó maszlag, fekete csucsor, a selyemmályva, stb. ellen is.

A Mester rugalmas

A kukorica 3-7 leveles állapotában posztemergensen alkalmazható a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4-leveles állapotában, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettségétől gyökérváltásuk végéig. Tarackbúza ellen a kezeléseket a gyomnövény 10-15 cm-es nagyságánál, fenyércirok ellen 20-30 cm-es gyomnövény-magasságnál alkalmazható a legeredményesebben.

A Mester esőálló

A Mester rendkívül gyorsan, két órán belül teljesen felszívódik a gyomnövényekbe. Ezt követően a lehulló csapadék már nem mossa le, a hatékonyságát már nem befolyásolja.

A Mester biztonságos

A Mester tartalmazza a speciálisan kukoricára kifejlesztett antidótumot, az izoxadifen-etilt, amely magas szintű szelektivitást garantál hatékonysági kompromisszumok nélkül. Az antidótum hatására jelentősen felgyorsul a hatóanyag lebomlása a kukoricában. A safener szelektíven védi a kukoricát, de a gyomokat nem, így megvédi a kukoricát a károsodásoktól anélkül, hogy a gyomirtó hatást csökkentené.

A Mester gyorsabb és erősebb

A Mester 2005-től az új, kimagasló hatékonyságú tapadás- és hatásfokozóval, a Mero-val kerül forgalomba. A Mester hatása a Mero-val még jobb!!! A Mero az új nagyhatékonyságú demetilált növényi olaj bázisú tapadás és hatásfokozó permetezési adalékanyag. A Mero permetléhez adásával a leküzdendő fűféle- és kétszikű gyomok egyenletesen benedvesednek, így a herbicid hatóanyag felvételt különösen száraz felhasználási körülmények között javítja.

A Mester könnyen kezelhető

A Mester alacsony dózisban könynyen felhasználható. Engedélyezett adagja 150 g/ha 200-300 liter/ha vízzel kijuttatva. A készítményhez minden esetben 2 l/ha Mero tapadásfokozó anyagot kell keverni, amelyet a könynyen kezelhető Mester Pack csomag már szintén tartalmaz.

Rikk IstvánBayer CropScience Kft.