MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Trónkövetelő gyomnövények (1.)

Talán kicsit meglepő címmel induló új sorozatunkban az eddig elvégzett négy országos gyomfelvételezés adatainak kiértékelését követően 12 olyan gyomnövény profilját adjuk meg, amelyek a borítási adataik alapján a jelenlegi legveszélyesebb gyomok "trónkövetelőiként" komoly gazdasági és termesztéstechnikai problémává válhatnak; akár tájegységenként, akár országosan.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezek a növények lokálisan már most több agrotechnológiai problémát okoznak, mint az országosan nagyobb átlagborítási értékkel bíró konkurens gyomnövények, de a gazdálkodók idevonatkozó ismeretei - a nem kellő számú publikáció miatt - korlátozottabbak.

Az eredményes gyomszabályozás elengedhetetlen előfeltétele a védendő tábla gyomnövényeinek és társulási viszonyainak pontos ismerete. A sorozat azzal kíván a gazdálkodó emberek és társaságok segítségére sietni, hogy a kevésbé publikált, de jelentős gyomnövények ellen sikeresen vehessék fel a küzdelmet; akár úgy, hogy a gyomnövényeket időben felismerve térnyerésüket minimalizálják, akár úgy, hogy a már meglévő probléma a szerzett ismeretekkel célzottabban és hatékonyabban váljék orvosolhatóvá.

Témaválasztás

A sorozat növényei a cönológiai felmérések alapján egy kivételével (Henye disznóparéj - elsőrendű fontosságú) másodrendű fontosságú fajok, ami azt jelenti, hogy országos átlagban a borítási százalékuk nem éri el a 0,1 százalékot - ellenben a négy vizsgálati periódus során szinte az összes tárgyalt gyomnövény növelte borítási százalékát!

A leírásnál tehát nem az abszolút sorrend vezérelt (az első 48-ban ugyanis csak az AMABL található, a 30. helyen), hanem az a tendencia és az a már meglévő potenciál, amely előre vetíti ezeknek a gyomnövényeknek a térhódítási lehetőségeit. Ennek előjeleit igen komolyan kell vennünk. Nem a számosság a rendező elv, hanem a folyamatos térhódítás!