MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tavasszal is!

Használjon Genezis kompakt NPK-, PK- és NP-terméket a tavaszi alap- vagy starter kijuttatásánál!

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A késő ősz csapadékosabb időjárása, a megkésett betakarítás és az ismert financiális problémák miatt a gazdák sok esetben nem tudták a tavaszi kultúrák alá a szükséges tápanyagokat alaptrágyaként kijuttatni. A megfelelő termésmennyiség és -minőség szempontjából viszont ezek pótlása a tavaszi szezonban feltétlenül szükséges.

A tavaszi kijuttatásnál a Genezis NPK-, PK- és NP-műtrágyákkal egyaránt lehetőség van az alap- és startertrágyázásra, amit a hatóanyagok gyors és kiváló vízoldhatóságára* és a szemcsék gyors vízfelvételére alapozunk.

A magyar talajok többségében magas kolloidtartalmúak, ennek köszönhetően a foszfor és a kálium mozgása nagyon lassú, és így a nem kellő mélységbe bedolgozott tápanyagok vízben oldva sem tudnak a növény gyökérzónájába jutni, aminek az a következménye, hogy adott évben nem, csak a vetésforgóban következő kultúránál hasznosulnak. Ezért őszi kultúráknál, az őszi bedolgozás elmaradása esetén szakmailag nem javasoljuk a komplex műtrágyák tavaszi talajfelszínre való kijuttatását. Ez a megállapítás a komplex műtrágyákra általánosságban is igaz!

A megfelelő hatékonyság érdekében, a tavaszi alaptrágyaként való felhasználásnál minimum 10-15 cm körüli mélységbe való bedolgozást javasolunk, hogy a hatóanyagok adott évi hasznosulását elősegítsük. Starterkijuttatásnál a magas nitrogén- és foszfortartalmú Genezis NP-termékeket használjuk, mert a növény és a gyökérzet kezdeti fejlődésének intenzitását a könnyen beoldódó nitrogén- és foszfor-hatóanyagok kellőképpen elősegítik. Ennek különösen a szárazabb talajok esetén van nagy jelentősége, hiszen a Genezis NP- és NPK-termékek - más granulált termékekhez viszonyítva - már kis talajnedvesség esetén is könnyen elfolyósodnak, és hatóanyagaik azonnal felvehetővé válnak.

Amennyiben a lehetőség adott, a szakszerűen megállapított Genezis NP- vagy NPK-műtrágya nagyobb hányadát a vetőágyba dolgozzuk be, míg a kisebb hányadát vetéssel egy menetben, starterként juttassuk ki!

Fontos, hogy starterműtrágyázás esetén a műtrágyaszemcsék ne kerüljenek közvetlenül a vetőmag mellé, mert ez a fiatal növények gyökereit károsíthatja.

Genezis kompakt termékeink mezoelem-tartalommal és szükség esetén mikroelemekkel kiegészítve is gyárthatók.

* A foszfor-hatóanyag 95%-ban vízoldható, 5%-ban ammóniumcitrát-oldható, a kálium-hatóanyag pedig 100%-ban vízoldható.

(x)