MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kulcs a kézben, pénz a zsebben

Nem kis fejtörést okoz a növénytermelő gazdáknak, hogy miként tudják tevékenységük eredményét jövedelmezőbbé tenni.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Szabad akaratunkból alapvetően háromféle módon van lehetőségünk a jövedelem növelésére. Emelhetünk árat, termelhetünk többet, és csökkenthetjük a költségeinket. Nézzük, hogy mit kezdhetünk ezzel a mezőgazdaságban:

Az áremelés

Hihetetlen, de ebben az ágazati szektorban az ár emelését maga a termelő nem döntheti el. Azaz, eldöntheti, csak érvényesíteni nem tudja. Meglehetősen keserű az a tény, hogy a munkánk során előállított termékeink ármeghatározásához gyakorlatilag nincsen közünk. Létezik legalacsonyabb ár, legmagasabb ár, garantált ár, hatósági ár, intervenciós ár, stb. Egyfajta ár hiányzik: a tisztességes jövedelmet biztosító, jó ár. További probléma, hogy a kereslet-kínálat, mint piaci szabályzó mechanizmus, valahogy nem működik tökéletesen ebben az ágazatban. Az áremelés tehát nem megnyugtató út a jövedelmünk növeléséhez.

A termelés volumenének növelése

Azonnal két problémával kell szembenéznünk. Az egyik, hogy a pótlólagos befektetéseink megtérülése éppen a fent leírtak miatt nem biztonságos. A másik, hogy a megtermelt többletet el tudjuk-e adni, és ha igen, akkor milyen áron. Napjainkban sokat hallunk az intenzív termelésről, az intenzív gazdálkodásról. Mit jelent ez? Mit jelent intenzíven gazdálkodni? Amennyiben a megtermelt javak értékesítési lehetőségei korlátlanok, érdemes az inputok növelésével akár a marginális pontig is elmenni, hiszen biztos a megtérülés. A mezőgazdaságban azonban néhány speciális terméktől eltekintve ez nem így van. Többen vélik úgy, hogy az intenzív gazdálkodást az jellemzi a legjobban, hogy drága termékeket használunk fel a terméseredmények növelésére. Az értékesítési ár és az értékesítés bizonytalansága azonban homlokegyenest ellentmond ennek. A termelés volumenének emelése tehát nem feltétlenül esik egybe a jövedelem növelésével. Tehát itt sem kereshetjük a jobb boldogulás útját. Sőt! Ha megvizsgáljuk az európai uniós csatlakozásunk óta megszületett mezőgazdasági programok üzenetét, az egyáltalán nem arról szól, hogy termeljünk sokat. Ellenkezőleg, óvakodjunk a túltermeléstől! Amennyiben mégis túltermelés következik be (lásd a 2004. évet), azoknak jobbak az esélyeik, akik egységnyi terméket alacsonyabb költségszinten állítottak elő.

A mai képlet a következő: a piacnak kevesebb, de kiváló minőségű árura van szüksége. Kevesebb árut kétféle módon lehet előállítani: kevesebb számú termelő termel nagy mennyiséget, vagy a mostani termelők dolgoznak tovább, alacsonyabb átlagos termésmennyiséget produkálva. Az első változat egyben azt is jelentené, hogy a mezőgazdaságból élők jelentős része ellehetetlenülne. Az világos, hogy egy termelőnek sem célja a termelés viszszafogása, de az elérhető jövedelem növelése annál inkább!

Megvalósítható ez? Mindenképpen. A Magyar Kwizda által ajánlott "Táplálunk és védünk" Program kulcsot kínál a termelők számára a jövedelmező gazdálkodás megvalósításához. Természetesen mindenki saját maga dönti el, hogy a kulcsot elfordítja vagy sem. Ez egy lehetőség, egy ajánlat, amelyet a Magyar Kwizda a szakmaiság abszolút szem előtt tartása mellett, közgazdasági oldalról is alátámaszt.

A költségek csökkentése, optimalizálása

Szögezzünk le néhány dolgot! Mindenek előtt azt, hogy a költségek csökkentése a saját - és talán a legfontosabb döntésünk. A másik, hogy a költségek csökkentése nem jelenti a termelés minőségének romlását, a jövedelem növekedését viszont igen. Azzal sincs semmi baj, ha esetleg szerényebb hozamnövekedés mellett nő a jövedelem, hiszen éppen annak az elvárásnak teszünk eleget, hogy kevesebbet termelünk, de a jövedelmünk közben növekszik. Nevezetesen; a 6 tonnás búzatermés 5 tonnás önköltséggel gyengébb eredménynek számít, mint a 6 tonnás termés 3,5 tonnás önköltség mellett.

A Programról

Programunkat a hazai klimatikus és gazdasági viszonyokra építve alkottuk meg. Lényege, hogy a növényvédelmet a növény szempontjából vizsgáljuk, és azt az igényeihez igazítva szervezzük meg, a vele összekapcsolható lombtrágyázással együtt. Az előző években sokat foglakoztunk a program növényélettani és növényvédelmi részével, így ettől most eltekintünk.

A tavalyi évben már sok szakember kipróbálta és értékelte a programot, majd osztotta meg velünk eredményeit, véleményét. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a program működik, és abszolút versenyképes.

Végezetül

Gazdásznak tanultunk, és így dolgozunk, de tudomásul kell vennünk, hogy egyre többször kell pénzügyi, közgazdasági fejjel is gondolkoznunk. A "Táplálunk és védünk" Program ötvözi a növényközpontú növényvédelmet, a lombtrágyázásra épülő prevenciót és a költségtakarékos, jövedelmező gazdálkodást. Egyszerűen kivitelezhető, részei logikusan épülnek egymásra, és hasznot termel Önnek.

Tamás IstvánMagyar Kwizda