MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

NORDOX - a rezek Ferrarija!

A növénytermesztés "őskorában" a növények betegségei ellen a két leginkább használt elem a kén és a réz volt. A réz használata az 1880-as években a franciaországi Bordeaux környékén vált fontossá, hisz az Amerikából behurcolt szőlőperonoszpóra ellen ezt az elemet találták a szőlőtermesztők a leghatékonyabbnak.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezt a permetező szert akkor a rézszulfát és az oltott mész keverékeként állították elő, ami a rossz oldhatóság miatt nehéz feladat volt, s ráadásul gyakran fordult elő perzselés is.

Csaknem egy évszázad eltelte után a rézoxiklorid, mint akkor új generációs Cu-hatóanyagú szer használata vált széleskörűvé. Ennek az anyagnak már apróbb volt a szemcsemérete, úgymond "növénybarátabb" volt, de a környezeti terhelése és a perzselési veszélye még szintén magasnak bizonyult.

A sok probléma kiküszöbölésére áttörést jelentett a harmadik réz-generáció, a rézhidroxidok piaci megjelenése.

Ma is ez a hatóanyag kerül legnagyobb mennyiségben felhasználásra. A különbség az egyes szereknél a kötött réz formájában, a különböző gyártástechnológiák által kialakuló kristályszerkezetben van.

A Biomark Kereskedőház Rt. 2003-ban a magyar piacra bevezetett Cu-készítményét, a Nordox 75 WG-t bátran nevezhetjük negyedik generációs rézkészítménynek.

A Nordox 75 WG-nél a réz a levél felületén lévő kötött, ún. depo állapotát időben elnyújtjuk, így a szer hatástartama jóval meghaladja a piacon lévő egyéb rézhidroxidok védelmi idejét.

Hogy lehet ezt az ún. Cu-raktár állapotot időben kitolni?

Nos erre a kérdésre norvég fejlesztők találták meg a választ. Az alapötlet, hogy ne azonnal rézhidroxidot vigyünk fel a levél felületére, hanem egy olyan anyagot, amiből ez majd a későbbiekben kialakul.

A Nordox 75 WG ezt a megoldást kínálja. A gyári granulátumnak Cu2O (rézoxid-) tartalma van, ez kerül oldott állapotban a levél felületére. Az egy vegyértékű rézion- (Cu+) tartalmú Cu2O egy relatíve lassabb kémiai folyamat során a víz hatására alakul át két vegyértékű réziont (Cu++) tartalmazó rézhidroxiddá - Cu(OH)2. Innentől kezdve már mint rézhidroxid funkcionál. Igen gyors kémiai folyamat során kialakulnak a szabad Cu++ ionok, de ugyanakkor a Cu(OH)2 kötésben is van réztartalom. A kötött formából víz hatására fokozatosan szabadulnak fel a Cu++ ionok, ami a szer biológiai hatékonyságát adja. Az ionos és a kötött réz között beáll egy kémiai egyensúly. A Nordox 75 WG tehát egy új típusú anyagként kettős rézdepóval rendelkezik a növény felületén. Egyszerre van jelen a rézoxid és a rézhidroxid is. Ezért a hatástartama - a rézhidroxid-tartalmú vegyszerekkel szemben - kimagasló. Ideális kontakt partnere a felszívódó szereknek, mert hatását megőrzi addig, amíg a felszívódó szer. Sőt, a szer intenzív csapadék után is a levél felületén marad. (Kísérletek szerint 100 mm csapadék után 50%-a mérhető a levélen. Ezen tulajdonsága miatt a Föld esőégöve alatti növénytermesztésben a legnagyobb mennyiségben használt Cu-tartalmú szer a Nordox 75 WG.)

A Nordox 75 WG hatását fent leírt kémiája mellett fizikai jellemzői is kiemelkedővé teszik. Ez megnyilvánul a növény felületére került rézoxid szemcseméretében és az ebből adódó fedettségében is. Minél kisebb a szemcseméret, annál jobb a szer fedettsége. A Nordox 75 WG szilárd szemcseméreteinek 95%-a az 1 mikronos mérettartományba vagy az alá esik. Ez azért fontos, mert a túl nagy szemcsék hatékonyságcsökkenést jelentenek, a túl kicsi perzselést okozhat, főleg a Cu-érzékeny növényeknél (őszibarack). A Nordox 75 WG-ben a kötött réz egy "filmet" képezve a levél felületén a lehető legnagyobb hatékonyságot adja.

Miben különbözik még a Nordox 75 WG a piacon lévő többi Cu-készítménytől?

Nevéből adódóan a Nordox 75 WG egy granulátum - ún. nescafé - formációjú készítmény, amelyről elmondható, hogy ma a legmodernebb gyártási technológia. A 75% rézoxidot tartalmazó granulátumok gömbhéj szerkezetűek, azaz belül üreges gömbök. Ez teszi lehetővé, hogy oldáskor a gömb külső, belső felülete érintkezik a vízzel, s robbanásszerűen szétveti a granulátumot, így azonnali 100%-os oldódás megy végbe. A rézoxidot tartalmazó részecskék az oldatban lebegésbe mennek át, hisz a fent említett részecskeméret ezt lehetővé teszi.

Jellemzően ez a rézoxidtartalmú granulátum vöröses színű, ez megkülönbözteti más réztartalmú szertől, s egyben minőségének, tisztaságának garanciája is, hisz ha nehézfémet tartalmazna, fekete elszíneződése lenne. A Nordox 75 WG klórmentes, ami az érzékeny növényi kultúrában is lehetővé teszi felhasználását.

A Nordox 75 WG felhasználása minden olyan kultúrában engedélyezett, ahol rezet használnak, így természetesen IPM és Bio technológiákban is.

Begaláné Kiszelya Katalinkereskedelmi képviselő