MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Csarnoképítés - csak profiknak?!

Országszerte megjelentek az alig több mint egy éve létrejött Csarnokbázis Kft. könnyűszerkezetes épületei.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A cég legutóbb Baja mellett épített hulladékválogatót, Tatán irodaházat és raktárt, Somogyszilen mezőgazdasági tárolót, Budapesten irodaházat. Rövidesen a fővárosi Hajógyári Szigeten épít egy könnyűszerkezetes csarnokot, majd Ecseren egy raktárt - tájékoztatta lapunkat a cég ügyvezetője.

Bíró Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy már működésük harmadik hónapja óta nyereséggel dolgoznak. A 2004-es évet jelentős nyereséggel zárták, és a 2005-ös évre is számos szerződésük volt, már januárban. 250 feletti aktív ügyfélállományuk folyamatos megrendeléseket biztosít számukra, így az ez évre várt bevétel alsó határa 7,5 milliárd forint, mivel a Csarnokbázisnál heti átlagban 15 új megrendelő jelentkezik.

Hencsey Rita kereskedelmi igazgató kiemelte, hogy a cégnek sem kintlévősége, sem tartozása nincs, sőt, hitel nélkül, önerőből működik. Ugyanakkor a nyereségessé válás hónapjaiban nagyon keményen dolgoztak. A mostani tempót, azaz az akár 24 órán belüli ajánlatadást, a 23 fős nyíregyházi üzem esetenkénti folyamatos működését, illetve a hétvégi termelést a két vezető már nem is tekinti feszített ütemnek. A Csarnokbázis két magyar magánszemély - Bíró Péter ügyvezető és Nagy Péter - tulajdonában van. Ám sem ez, sem a nyilvánvalóan erőteljesen bővülő piac nem volt elég az induláshoz. - Egy cég működtetéséhez jelentős tudásra van szükség, és a sikeresség ma már nem a szerencse kérdése - nyilatkozta nekünk Bíró Péter.

Indulás előtt még önerőből felmérték az acélszerkezet-építés hazai piacát is. A mintegy száz versenytárs közül 80 lehet olyan, amelyik folyamatosan működik, viszont csak néhányról gondolják úgy, hogy az árban és megbízhatóságban hozzájuk hasonló. Maga a szerkezetépítés a vezető szerint önmagában egyszerű feladat, a versenyelőnyt, a piaci rést tehát máshol kellett keresni. Ezt pedig a gyors, pontos kiszolgálásban, a vevőkkel való korrekt kapcsolattartásban találták meg. - Piaci felméréseink kimutatták, hogy egy csarnok felépítése során óriási költségeket takaríthat meg egy megrendelő, ha a tervezési munkát olyan céggel végeztetik, akik a kivitelezésben is részt fognak venni. Ennek az egyszerű oka az, hogy így az épület nem lesz "túltervezve", és a felhasznált anyagokat is a gazdaságosság szempontját szem előtt tartva választják ki és építik be. A Csarnokbázis Kft. ezért vette fel palettájára a teljes körű tervezési folyamatok lebonyolítását is, ezzel szolgáltatva optimális ár-minőség arányt megrendelői részére - mondta az ügyvezető. Csapdát is rejtett azonban magában a vevők teljes körű kiszolgálása: az összesen egy egész üzleti évet maga mögött tudó cég máris szakosodásra kényszerül, egy-egy speciális területre rövidesen új csoportot hoz létre. Már a budapesti irodája is kicsinek bizonyul...

A Csarnokbázis magyar, ukrán és szlovák acél alapanyagból dolgozik, igyekszik közvetlenül a gyártótól vásárolni. Fő piaca Magyarország, de szállított már Romániába is, sőt, megkeresték szlovákiai és ausztriai megrendelők is. Egyelőre azonban elegendő feladatot jelent a céget megbízó hazai megrendelők kiszolgálása. A társaság ugyanezen okból nem indult még közbeszerzési pályázaton sem, bár Bíró Péter szerint a jövőben vélhetőleg erre is sor kerül majd.

(x)