MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Horsch Pronto DC - segít Önnek

A Pronto duplatárcsás (TurboDisc) csoroszlyás direktvető gép.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A vetőgép felépítésében különbözik sok más tárcsás csoroszlyás vetőgéptől. Elöl két sorban elhelyezett tárcsás talajművelő egység helyezkedik el, ezt követi a gumikerekes henger és a vetőcsoroszlyák, valamint a nyomóhengerek.

A tárcsás művelőeszközök mélységállítása hidraulikus úton a traktor fülkéjéből történik, valamint még a két tárcsasor egymáshoz viszonyított mélységállításának szabályozása is külön lehetséges. A sima művelőtárcsák úgynevezett ásótárcsákra is cserélhetőek, amelyeknek a beforgatási hatása egyenértékű a tárcsáéval, valamint az ásóborona aprító hatásának tulajdonságával is rendelkeznek. Közvetlenül a művelőeszközsort a nagy átmérőjű gumikerekes hengersor követi, amely lehengereli, tömöríti és egyengeti a fellazított talajt, a vetőcsoroszlyáknak pedig kitűnő magágyat készít. A gumikerekek nagy átmérőjének is köszönhető a Pronto DC kisebb vonóerőigénye.

Egy gumikerék mögött két vetőcsoroszlya halad, a duplatárcsás vetőcsoroszlyák elöl zártak, és egymással 3 fokos szöget zárnak, ennek a tulajdonságnak köszönhetően sokkal kevesebb földet mozgatnak oldalirányban, ami egyben azt is jelenti, hogy Önök nedves körülmények között is tovább tudnak dolgozni. A két vetőtárcsa között egy önbeállós sárkaparó található, amely mindig optimálisan tisztítja a tárcsákat.

A vetőcsoroszlya valamint a nyomókerék-tartó gumibakokon keresztül csatlakozik a négyszögszelvényű kereszttartóhoz. Minden csoroszlya max. 80 kg erővel terhelhető, amelynek mértéke mérőskálával ellátott csavarorsókkal szabályozható. A Horsch TurboDisc tárcsás csoroszlya még a 80 kg-os csoroszlyánkénti terhelés mellett is képes az akár 15 cm-ig terjedő talaj-egyenlőtlenség követésére.

A vetőcsoroszlyát a nyomókerék követi, amelynek egyben a mélységtartásban van szerepe. A nyomókerekekhez is van sárkaparó, ami elhárítja a nedves talaj felrakódását. Ez azért lényeges, mert mint azt Önök is tudják, az ilyen felrakódás okozza a vetőmagvak "kiszedését" a talajból.

A Horsch Pronto DC egyaránt alkalmas a szántáson, mulcsba vagy a direkt történő vetésre. Mivel a gumikerekes tömörítők a vetőcsoroszlyák előtt helyezkednek el, például a mulcsvetésnél biztosítható a megfelelő talajtömörítés, és mivel a talajnak van egy bizonyos ellenállása, a vetőcsoroszlyák át tudják vágni a mulcsréteget, ezáltal a vetőmag biztonságosan helyezhető a magárokba, és nem a mulcsra kerül.

A Pronto DC vetőszerkezete központi adagolású, pneumatikus rendszerű (m.szélessége 3 m, 4 m, és 6 m), a működést a Horsch Drill Manager (DM) fedélzeti számítógép vezérli. A vetőgép adagolóját elektromotor hajtja, az adagolás az adagoló teljes szélességében történik, a munkasebességet egy beépített radar méri, a kiadagolt vetőmagmennyiség pedig az adagoló forgási sebességének függvényében változik. A számítógép kezelése nagyon egyszerű, a vetőgép leforgatása például a következőképpen történik: a traktor fülkéjében elhelyezett számítógépbe beírjuk a hektáronként kivetendő mag mennyiségét, majd a gép tartozékát képező kis ládát az adagoló alá helyezzük, amelyben az elektromotor bekapcsolása után a vetőmagot felfogjuk. A vetőgéphez tartozó digitális mérleggel a leforgatott mag mennyiségét megmérjük, a mért mennyiség számítógépbe történő beadása után a leforgatás befejezettnek tekinthető. A DM-nek más funkciói is vannak, amelyek a vetőgép biztonságos működését szolgálják.

Szász ZoltánHorsch GmbHTel: 30/7430-302z.szasz@horsch.comwww.horsch.com