MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új utakon az Amazone Magyarországon

Az AMAZONEN-WERKE gyárat 1883-ban Heinrich Dreyer alapította. A több, mint 120 éves múltra visszatekintô cég még ma is családi tulajdonban van, jelenleg a 4. generáció vezeti a válalatot. Meghívásukra február elején közel negyven magyar termelô látogatta meg Németországban két gyáregységüket, sok értékes tapasztalatot szerezve a talajművelés, vetés, műtrágyaszórás és a növényvédelem gépesítése terén.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Az elsôk között

Az AMAZONE több mint 120 éves múltja során számos újszerű megoldást adott a mezôgazdaság gépesítésében. A teljesség igénye nélkül egy pár példa ezzel kapcsolatban:

- az elsô iker szórótárcsás műtrágyaszóró (1958-tól),

- az elsô függesztett műtrágyaszóró változtatható munkaszélességgel és cserélhetô szórótárcsával, 10-24 m munkaszélességgel (1980-tól, ZA-U),

- az elsô 10-36 m munkaszélességű műtrágyaszóró új szórótárcsákkal: Omnia-Set (1990-tôl, ZA-M),

- az elsô vetôgép művelônyom automatikával,

- az elsô vetôkombináció: lengôborona, henger, vetôgép (1967-tôl),

- az elsô 6 m munkaszélességű és 3 m-es szállítási szélességű direktvetô, mulcsvetôgép késes csoroszlyával (1993-tól DMC-Primera),

- az elsô műtrágyaszóró, vetôgép, szemenkénti vetôgép, amelyek GPS technikára alkalmasak (1995).

Az AMAZONE-gépeket napjainkban mintegy 1300 dolgozó szereli össze: Gaste-ban (Osnabrückben) műtrágyaszórókat és permetezôgépeket, Hude-ban (Oldenburg mellett) talajművelô-, vetô- és szemenkéntivetô-gépeket, Lipcsében passzív talajművelô gépeket és Forbachban (Franciaország) kommunális gépeket, gyep- és sportpálya-karbantartó, valamint téli útkarbantartó gépeket.

A szántóföldi permetezôgépek esetében az AMAZONE nagy fejlôdésen ment keresztül a közelmúltban. A minôség kimagaslóvá, a gyártás pedig racionálissá vált. A gépeket versenyképes áron és jó szervizháttérrel értékesítik. Az AMAZONE gépek gyorsan visszahozzák az árukat, és könnyen eladhatóak a használtgéppiacon is.

2004 a magyar piacon

Kovács Tamás, az Amazonen-Werke GmbH magyarországi képviselôje kérdésünkre elmondta, hogy az Amazone 2004-ben Magyarországon elért forgalma egyértelműen jelzi, jó úton járnak, és jól működnek az értékesítési csatornáik. Tavaly a gépértékesítési mutatók drasztikus visszaesése ellenére az Amazone 2003-hoz képest kismértékben növelni tudta eladásait. Ez a növekedés elsôsorban az Európa-szerte méltán ismert és elismert Amazone UF és UG szántóföldi permetezôgépek és az ED szemenkéntivetô-gépek piacra lépésének köszönhetô.

A 2005. év a vetés és talajművelés éve lesz az Amazone életében, bemutatkozik ugyanis az új Cirrus 3, 4, 6 m-es mulcsvetôgép, a C-12 12 m-es gabonavetôgép és a Catros 5,5, illetve 7,5 m-es kompakt tárcsa is.

Kovács Tamás elmondta, hogy az Amazone a jövôben megbízható termékeivel és kimagasló háttérszolgáltatásaival tovább szeretné erôsíteni jelenlétét a hazai mezôgazdasági piacon. A felhasználók, érdeklôdôk munkáját segíti többek között az is, hogy a www.amazone.hu weboldalon mindenki megtalálja egyebek mellett az új gépekkel, alkatrészekkel, beállításokkal, használt gépekkel, prospektusokkal vagy kezelési utasításokkal kapcsolatos ismereteket, tudnivalókat.

Az Amazone jó piaci pozícióját jelzi, hogy a DLG Image-barometer kutatásai szerint a vállalat Németországban a 4., Európában a 6. helyen áll.

Az új magyarországi forgalmazó: a Huntraco Rt.

Kovács Károly, a Huntraco Rt. mezôgazdasági üzletágának igazgatója az alábbiakat osztotta meg velünk cégével kapcsolatban: a Huntraco Rt. komoly tôkeerôvel rendelkezô, angol tulajdonban lévô vállalat, amely 2004-ben több mint 10 milliárd forintos forgalmat bonyolított hazánkban. A Caterpillar kizárólagos képviselôjeként ismert cégen belül a mezôgazdasági üzletág nagyon fiatal, alig egy éve állt össze a csapat. A Huntraco eddigi konzervatív, az ipari eladásokhoz szokott cégfilozófiáját sikeresen alakították át az új üzletágban, hisz a mezôgazdaságban egész más mechanizmusok működenek a gépberuházások terén. A központ mellett hét üzletkötô segíti a vevôk kiszolgálását, ill. kilenc mozgó szervizes áll rendelkezésre technikai problémák esetén, a központi alkatrészellátás teljes hátterével. Az Amazone teljes terméksora mellett McCormick traktorok, Laverda kombájnok, teleszkópos és csúszókormányzású Caterpillar rakodók, Challenger gumihevederes traktorok alkotják a Huntraco Rt. portfólióját. A Krone termékeket egyelôre Nyugat-Magyarországon forgalmazzák.

Ízelítô a gépkínálatból

A kétnapos rendezvényen egyrészt több érdekes elôadással nyújtottak korszerű ismereteket a vendégeknek, úgy a talajművelés, mint a permetezéstechnika, műtrágyaszórás és vetés terén, emellett a legfontosabb Amazone termékeket a gyakorlatban is megismertették az érdeklôdôkkel. Jelen cikkünkben ezek közül szemezgetünk, hisz a teljes termékpaletta részletes bemutatására talán az egész újság terjedelme kevés lenne

AMAZONE UG Nova vontatott permetezôgép

Az AMAZONE UG Nova vontatott permetezôgép 2200, 3000 és 4500 l tartálytérfogattal rendelhetô. A széles alváz, a kompakt tartályforma és a robosztus szórókeret kiváló választás mindenki számára. Minden csô és vezeték az alvázban fut. A nyomkövetô vonórúd, a nagy teljesítményű membránszivattyú, a vegyszerbekeverô, a tisztavizes és kézmosó tartályok, tartálymosó fúvókák hozzátartoznak a gép alapfelszereltségéhez. A Super-S szórókeret, amely Európa egyik legjobb szórókerete, 15-28 m munkaszélességig szerelhetô. A szuperstabil szórókeret szállítási pozícióban csak 2,4 m széles. Az AMAZONE UG NOVA permetezôgépek rendelkeznek a kötelezô FVMMI típusbizonyítvánnyal.

AMAZONE ZA-M 1500 műtrágyaszóró

Az AMAZONE ZA-M műtrágyaszóró-család minden gazdaság és bérvállalkozó számára kiváló választás, különösen a két szórótárcsás ZA-M 1500 műtrágyaszóró. Az alapkivitelben 1500 l tartálytérfogat a robosztus, de könnnyen felszerelhetô magasítókkal egészen 3000 l-ig növelhetô. A ZA-M család mindegyik tagja rozsdamentes szórószerkezettel szerelt. Hosszú élettartam, megbízhatóság és értéktartás jellemzi a gépeket. Az új OM-szórótárcsák könnyen és szerszám nélkül beállíthatók, pontos szórásképpel, még pontosabb átfedéssel, 10-36 m munkaszélességen belül.

Cirrus vetôgépek

A Cirrus kombinált mulcsvetôgép a kiemelkedô területteljesítmény jegyében készült. A gumibakokkal támasztott non-stop biztosítású ferde tárcsasorok elvégzik a magágykészítést, akár minimális talajmunka után is. Az új, 750 mm átmérôjű tömörítôkerekek sávosan visszatömörítik a talajt, majd az új fejlesztésű RoTeC + tárcsás csoroszlyák egyenként 100 kg-os nyomással elvetik a magot, egyenletes mélységben. A 3000 l-es magtartály könnyen feltölthetô, és 8-10 ha-ra elegendô vetômagot képes szállítani. A Cirrus vetôgép 3, 4, 6, 8 és 9 m-es kivitelben készül, 3 m-es szállítási szélességgel. Magyarországon 2005. január 1-tôl rendelhetô a 3, 4 és 6 m-es kivitel. A gépeknek kb. 45 LE/m teljesítményigényük van.

2004-ben az új, 12 m-es C-12 vetôgépet több mint 3000 hektáron tesztelték Magyarországon, Kisköre környékén. Mint a vetôgép felhasználóitól (Hajdú István és Torockai József) megtudtuk, a gabonavetés során komoly problémák nem léptek föl, két műszakban szépen dolgozott a gép. Területteljesítménye kimagasló volt, egy műszakban akár 90 ha-on is végezhettek. A kelés szép, egyenletes volt. Egy-két apró probléma lépett csak fel, pl. a nyomjelzôvel, ill. a csoroszlyákkal kapcsolatban. Észrevételeiket jelezték a gyár felé, és konstruktôrök már elkezdték a szükséges változtatások elôkészítését. A 12 m-es C-12-t egy 926-as Fendt traktor húzta, gond nélkül.

ED 452-K 6 soros szemenkénti vetőgép

Az AMAZONE ED 452-K 6 soros szemenkénti vetôgépek megfelelnek a legszigorúbb elvárásoknak. A 6 soros kivitel felhajtható gerendellyel rendelhetô, amely 3 m-es szállítási szélességet biztosít. A vetôgépek sajátossága a rendkívül alacsony, 14 cm-es ejtési magasság, amelynek eredménye a magok kisebb mozgási energiája - nincs elgurulás, elpattogás! Újszerű még a tandem vetôszerkezet, amely nagyobb sebesség esetén is lágy futást eredményez, így nem rázkódik a vetôegység. Az Amazone vetôgépeken nem található ejtôcsô, amelyben a vetômagok ide-oda pattogva utólérhetik egymást, így a gép szabadon ejti le a vetômagot.

Amazone Catros 5500 és 7500 kompakt tárcsák

A Catros vontatott, nagyteljesítményű, kompakt tárcsák 5,5 és 7,5 m munkaszélességgel rendelhetôk. A tárcsalapok egyenként gumituskós kitámasztással vannak a gerendelyhez fűzve, amely egyenletes és sekély talajművelést, tarlóhántást tesz lehetôvé, nagy sebesség mellett. A tárcsa 10 km/h sebesség felett "talajforrást" idéz elô, aminek köszönhetôen a szármaradványok elkeverednek a talaj felsô, megmunkált rétegében. A kompakt tárcsa emellett kitűnôen használható szántás elmunkálására, és nem hiányzik róla a lezáró hengersor sem, amely a talajt sávosan visszatömöríti.

Az Amazone termékei a termelôkkel folytatott magánbeszélgetések alapján láthatóan egyre inkább belopják a gazdák szívébe magukat. Ebben nagy segítséget jelent a 120 éves gyár számára az új forgalmazó friss lendülete és elhivatottsága.

Fodor