MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

QUICKE DIMENSION - az új homlokrakodó-család az ĹLÖ AB.-tól, Svédországból. II. rész

Hosszú évek fejlesztőmunkája fekszik az új Quicke Dimension homlokrakodó-család kialakításában. A cél az volt, hogy a széles körű piaci tapasztalatok alapján teljesen új megoldásokat alkalmazó gépcsaládot hozzunk létre.

2005-03
[ tartalomjegyzék ]

 

QUICKE DIMENSION - Teljesen új kapcsolat a traktor és rakodó között

Teljesen új segédalváz

A Quicke Dimension új Delta segédalváz rendszere jelentősen módosított csapágyméretekkel, és több mint kétszeres felfekvő felülettel rendelkezik a teherviselő pontokon.

A segédalvázak legjelentősebb fejlesztését a függőleges terhelésű felületek terén hajtották végre. A függőleges felfekvési felületek fejlesztése a modern traktor kombinációk esetén a fordulási sugárra és mellső híd lengésekre vannak hatással. Ez szintén lecsökkenti az akadályozottságot a traktor karbantartásai alkalmával.

Minden rakodó kapcsolódási rendszere támasztó és helyzetbiztosító mechanizmust foglal magába. A teherviselő csapágyház keresztcsapja, amelyre a rakodó támaszkodik, mostantól 60 mm átmérőjű, amely 70% növekedés az előző típusoknál alkalmazottakhoz képest. Ez a vastagabb csaptengely nagyobb felületet biztosít a terhelések eloszlására. A segédalváz homlokfelületén a homlokrakodó 75 mm hosszú támasztéknak feszül (50%-kal nagyobb, mint az előzőknél). A helyzetbiztosító csap 40 mm átmérőjű, most 40%-kal erősebb.

Napjaink homlokrakodóit olyan segédalváz rendszerekre kell szerelni, amelyek napjaink traktoraihoz vannak tervezve. Mint más homlokrakodó gyártó, úgy az Ĺlö cég is a mai napig közel 20 éves segédalvázrendszert alkalmazott. A rendszer megfelelt az akkori kor követelményeinek. Amennyiben áttekintünk az elmúlt évek fejlesztésein, jelentős növekedés tapasztalható a nagyobb traktorok és rakodók irányában. - Ez a tény erős vezérfonala volt fejlesztő munkánknak - mondta Karsten Wagner, az Ĺlö AB termék felelőse.

LOCK GO - Új félautomata rakodógém reteszelés

A rakodó támasztó csapágyháza modern megmunkálási eljárásokkal készül. A párhuzamvezető karok, gémszárak és emelő munkahengerek csapjai teljesen új elgondolás alapján készültek, amelyeknél a zsírzógombok könnyedén, a rakodógém külső oldalán hozzáférhetőek. A homlokrakodó fizikai rácsatlakoztatása a segédalvázra teljesen automatikus, és azzal a mozzanattal együtt történik meg, amikor a rakodógém elfoglalja stabil nyugvó helyzetét a segédalvázon. Ezen félautomata reteszelési rendszernek a neve: Lock Go.

QUICKE DIMENSION - Védett hidraulika rendszerrel

A Quicke Dimension homlokrakodó-család a világon elsőként jelenik meg védett hidraulika rendszerrel. A teljes homlokrakodó-család szerkezete és kivitele új, és a törekvés az első tollvonástól erre irányult. Függetlenül attól, hogy a homlokrakodó milyen munkaeszközt működtet, nincs szükség felszínen elhelyezett hidraulikára - minden rejtve és védve van.

Nincs hidraulika csővezeték a gémszárakon

A Quicke Dimension sorozat hidraulika vezetékei az új gém profilkialakításának köszönhetően védve, a gémszárak belsejében húzódnak. Hagyományosan a hidraulika vezetékek a gémszárak traktor oldali felületén vannak elvezetve, rontják ezáltal a kilátást, és összegyűjtik a szennyeződéseket. Szintén az új fejlesztések eredményeként egy szabadalmaztatott hidraulikus elosztó szelep került a homlokrakodó hajlított és lekerekített kereszt összekötőjére - ez a Q Compact Valve.

Minden egy helyen, és egy helyről elosztva

A Q Compact Valve szelepegység az olajat egyenlő mértékben osztja el a jobb és bal oldalra. Ez a kialakítás garantálja a munkahengerek pontos és irányított mozgását, még akkor is, ha az olaj hideg és sűrűbb. Mindkét oldal teljesen összehangolva működik, és minden nyomásesés egyenlően oszlik el.

A Q Compact Valve szelepegység lökésgátló szelepet foglal magába, amely az eszközmozgató munkahengereket védi. Ha a homlokrakodó 3. kihelyezett munkahenger működtetéssel kerül kiépítésre, az is ebbe a szelepegységbe kerül. Ugyanez vonatkozik a SoftDrive lengéscsillapító rendszerre is. Minden egy helyen található, rejtve és védve.

A hidraulikacsövek teljesen új típusú O-gyűrűs csatlakozással kapcsolódnak a Q Compact Valve szelepegységhez, amely lehetővé teszi azok elfordulását. Az elfordulás lehetősége kiküszöböli a csövek szivárgását, kidurranását.

Sajátos jellemzője a Q Compact Valve szelepegységnek, hogy lehetővé teszi a nyomáscsökkenést a csatlakozó egységeknél, amely elősegíti a hidraulikus munkaeszközök gyorsabb és könnyebb csatlakoztatását.

További információért forduljon:

Dér Attila
ügyvezető
Deraland Kft.