MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újra a kukoricabogárról

Hozzászólás és kiegészítés „A Pioneer kukoricabogár programja, 2003-2005.” című cikkhez.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A Mezőhír 2005. márciusi számában szakcikk jelent meg a fenti címmel. A szerzővel való utólagos megbeszélésen kiderült, hogy egy technikai hiba miatt nem pontosan azzal a tartalommal, amivel azt szánták. Emiatt és a kukoricatermesztők pontosabb tájékoztatása érdekében kiegészítjük az ott leírtakat:

A 2003. évi kísérletekről

– Az említett cikk a címmel és az ábrák feliratával ellentétben „csak" a 2003. évi eredményeket tartalmazza.

– Az eredményekből és a kommentárokból kiderül, hogy a csávázószerek az alacsonyabb fertőzés esetén adnak megfelelő védelmet, nagyobb fertőzés esetén elengedhetetlen a talajfertőtlenítés.

– A 2003. évi Pioneer-kísérletek eredményei alapján kezdeményeztük a Marshal® 25 EC-vel történő állománykezelés (sorra permetezés) dózisának 1,5 l/ha-ról 2 l/ha-ra, ezzel párhuzamosan a vetéssel egy menetben történő kijuttatás esetén a dózis 2 l/ha-ról 3 l/ha-ra emelését. Az engedélyezési folyamat még tart, a módosítás kiadásáig az alacsonyabb dózisok használatosak.

– A 2003. évi kísérletekben még nem szerepelt a Furadan® 10G talajfertőtlenítő szer, mivel több évi szünet után olyan későn került újra forgalomba, hogy már nem fért bele a korábban lezárt kísérleti tervbe.

A Pioneer 2004-ben is folytatta a kísérleteket, amelyeknek kivonatos eredményeit az alábbi ábrák tartalmazzák. A Pioneer kérése alapján kizárólag a Magyar Kwizda által forgalmazott termékeket neveztük meg, a teljes eredménysor ismertetése elhangzott a téli termelői tanácskozásokon. Előzetesen néhány megjegyzés:

– A 2004. évi kísérletek esetében két helyszín eredményei nem voltak értékelhetőek, ezért – a maradék három helyszín alapján – az eredmények kevésbé általánosíthatók; mindamellett érdekesek és értékelhetők.

– Az értékelt helyszíneken is alacsonyabb volt a lárvakártétel a 2003. évihez képest, és a több csapadék miatt a kukorica regeneráló képessége is jobb volt. Ezzel együtt egy-egy kísérleti helyszínen a körülmények azonosak voltak, a különbségek csak az eltérő kezelésekből adódtak.

– Az eredmények a három helyszín összesített adatait tartalmazzák.

További megjegyzések

– A gyökérrágás mértékét a módosított Iowa skála szerint értékelték (az 1 feletti értékek már gazdasági kárt okoznak).

– A Marshal® 25 EC 1,5 l/ha-os dózisa állománykezelés volt („tűzoltás"), az alacsonyabb fertőzés mellett a nem emelt dózis is hatékonynak bizonyult. A Marshalt vetéssel egy menetben nem vizsgálták.

– A megtérülés mértékét a többlettermés átlagára és az átlagos szerköltség arányából kalkuláltuk.

Összefoglalás

– A kezeletlenhez képest minden kezelés csökkentette a kárt.

– Ezekben a 2004. évi vizsgálatokban a leghatékonyabbnak a Furadan® 10 G mutatkozott.

– Megtérülés szempontjából a Furadan® és a Marshal® fej-fej mellett végzett.

A kísérleteket a 2005-ös évben is folytatni kívánja a Pioneer, az ez évi kezelések egyeztetése hamarosan a végére ér. A Magyar Kwizda által forgalmazott termékek további vizsgálata miatt együtt kívánunk működni a szervezővel.

Reméljük, hogy a vizsgálatokkal a kukoricabogárral fertőzött területeken is biztosítani lehet a jövedelmező kukoricatermesztést.

Köszönjük a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. és munkatársai szakmai kezdeményezését, a kísérletek kivitelezését és az eredmények rendelkezésünkre bocsátását!

Vecsei LászlóügyvezetőMagyar Kwizda Kft.