MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A kukoricabogárról, távirati stílusban: Invite – a kukoricabogár elleni biológiai fegyver

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

1992 nyara – Belgrád nemzetközi repülőtere mellett megtalálják az amerikai kukoricabogarat („…az imágó aktív módon, repüléssel 30 km-re is eljut...”).

1995-ben Magyarországon is megjelenik „a bogár”.

2000. Dél-Magyarország erősen fertőzött.

2003. Gyakorlatilag az egész ország területén megtalálható. Az első jelentős térségi fertőzések és károk, a nagy szárazság ellenére. Több mint 150 000 ha-on célzott állománykezelés!

2004. Ideális körülmények a kukorica és a bogár számára. „…Nehéz helyzetben vagyunk azért is, mert a jó minőségben végzett termesztési műveletekkel (talajművelés, ideális csapadékeloszlás, stb.) nemcsak a kukoricának, hanem az azt károsító bogárnak is kedvezünk…” „…A kártétel mértéke a júniusi-júliusi csapadék mennyiségétől is függ. A nedves talajban a kukorica gyökere regenerálódhat, ami a kár mérséklését eredményezheti…”, de nem a jövő évi szaporulatét!

2003-ban a kukorica erős fertőzése ellenére a kukoricabogár generatív fejlődésére negatívan hatottak a mostoha körülmények (szárazság). 2004-ben relatíve kevesebb tojásból fejlődhetett imágó, amely aztán az elhúzódó rajzás (megfelelő hőösszeg későbbi bekövetkezése), illetve a kukorica optimális fejlődése miatt („kinőtt a bogár foga alól”) nem okozott látványos kártételi tüneteket – az állományvédekezések is elmaradtak –, annak ellenére, hogy a bogarak még szeptember közepén is „legeltek” a kukorica soraiban található gyomokon. Ezért a tojásreprodukció számadatai a mért adatok alapján – a 2003-2004. évekéhez képest – 2004-2005 viszonylatában jelentősen emelkedtek.

Ezek után 2005-ben az imágók megjelenése is nagyobb mértékben várható, és szinte biztosra vehető, hogy a tömeges imágórajzás találkozik a kukorica virágzásával, hiszen ez – a tavalyit leszámítva – az eddigi 10 év viszonylatában mindig igaz volt.

Összehasonlításként álljon itt a grafikon (Dr. Széll Endre, Hataláné Zsellér Ibolya), amelyen az 1999. és a 2004. év rajzásdinamikája látható. Ezen intervallumok között mozog, illetve mozgott a kukoricabogár jelenléte az elmúlt 10 évben, így nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a rajzásdinamikája 2005-ben is az eddigiekhez hasonlóan alakul.

Azt is tudjuk, hogy a következő évi lárvakártételt célzott állománypermetezéssel lehet a legbiztonságosabban megelőzni. A megelőzés – környezetbiológiai és eredményességi szempontokat is figyelembe véve – legbiztonságosabb módját az Invite + Diabro kezelés jelenti, ez ugyanis az egyetlen olyan biológiai szerkombináció, amely repülőgépről nappal is kijuttatható.

2005. Mi lesz veled kukoricabogár?

Boros SándorBiomark Kereskedőház Rt.