MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„A Väderstad a jövő hírnöke”

A Väderstad Seregélyesen tartotta teltházas tavaszi vevőtalálkozóját.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Az egyik legnépszerűbb magyarországi vető- és talajművelőgép-gyártó cég több száz érdeklődőt látott vendégül, s a gépek bemutatásán túl agrotechnikai és pályázati előadásokkal színesítették a rendezvényt. Az előadások után Kalmár Tibor, a népszerű cég ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen évet zárt 2004-ben a Väderstad?

– A tavalyi évben nemcsak a termelők tanulták az új játékszabályokat, hanem nekünk is alkalmazkodnunk kellett a változó körülményekhez. Termékeink ismertsége miatt nem is annyira a vásárlási kedvvel volt probléma, inkább a gazdák anyagi lehetőségei, a pályázati rendszer hibái fogták vissza a beruházásokat. Ennek ellenére cégünk sikeres évet zárt, az 1,1 milliárd forintos forgalom megfelelt az előzetes prognózisoknak.

– Milyenek a Väderstad európai pozíciói?

– A DLG Image barométere szerint Európa sok országában népszerű cégünk, leginkább Németországban és Angliában kedvelik gépeinket. A magyar piacon nemrég debütált TopDown Angliában például rendkívül népszerű, óriási a kereslet iránta. A vállalatcsoport forgalma több mint 800 millió svéd korona volt tavaly, s nincs megállás, hisz 2005-re 900 millió a terv! A cég forgalma 12 éve folyamatosan növekszik, és ehhez a leányvállalatok nagyon sokat tesznek hozzá.

– Hol foglal helyet a vállalat a magyar piacon?

– A korábban már említett DLG Image-barométer alapján három traktorgyártó mögött a nagyon előkelő negyedik pozíciót komoly sikerként könyvelhetjük el. Két termékcsoportban piacvezetők vagyunk: a vontatott rögtörő hengerek között Rollex, Rexius márkáinkkal, illetve eladott érték tekintetében a gabonavetőgépek piacán.

Persze, ezek a jó eredmények komoly kihívást is jelentenek. A népszerűséget meg kell tartani, és lehetőség szerint növelni kell!

Sikeres az a stratégia, hogy termékeinket direkt értékesítéssel forgalmazzuk, így a felhasználók közvetlenül juthatnak hozzá minden fontos információhoz gépeinkkel kapcsolatban, és az esetleges észrevételeket, problémákat munkatársaink is azonnal le tudják reagálni.

– Szóba került már a TopDown külföldi fogadtatása. Mik a vele kapcsolatos hazai tapasztalatok?

– Tavalyi, 15 állomásos bemutatókörutunk során jelentős érdeklődést tapasztaltunk, közel 1000 ember látta „tűzközelben" a TopDownt! A betakarítást követő időszakban nagyon sok gazdaság próbálta ki a terméket, amely bekerült a cukorgyári kísérletekbe is, s ebben az évben várhatóan egyre több gépet láthatunk majd szerte az országban dolgozni.

– A Väderstad milyen finanszírozási lehetőségeket tud a vásárlók számára biztosítani?

– Legfőképp a BNP Paribas hitel- és lízingkonstrukcióit tudjuk ajánlani, év végén emellett egy hároméves futamidejű, 0%-os kamatot biztosító akciónk is volt, ami nagy sikernek örvendett. Ha ebben az évben nem indul be az AVOP, akkor várhatóan hasonló konstrukcióval igyekszünk a vásárlók rendelkezésére állni.

– Van-e új termék a Väderstadnál?

– Igen, egy új vetőgép, amely a Rapid Ofset névre hallgat. Ennél a tömörítő keréksorban minden második kerék 19 cm-el hátrébb van tolva. Ennek előnye főleg a nagyon nedves, illetve a sok szármaradvánnyal terhelt területek esetén érzékelhető. A Carrier tárcsás boronákon is van néhány változtatás, pl. a tárcsatartó karok hosszát növelték, így a tárcsa távolabb került a váztól, jobban el tudja dolgozni a szármaradványokat. 2005-ben a betakarítás után valószínűleg bemutatjuk új kultivátorunkat, a Cultust. Ez a korábbi termék teljesen átalakított változata.

– Mit üzen az olvasóknak, így, a szezon elején?

– Mivel csapatunk a szakma vérkeringésének központjában van, látjuk a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban a tendenciákat, cégünk a korszerű agrotechnikához nyújt megfelelő gépeket. Mondhatjuk, hogy ezáltal a Väderstad a jövő hírnöke. Ha a Kedves Olvasó szeretne lépést tartani a fejlődő mezőgazdasággal, mi segítségére leszünk!

FM