MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Miért csávázzunk?

A vetőmagcsávázás talán a legcélzottabb növényvédelmi eljárás, ezért az integrált növénytermesztési és növényvédelmi technológiákba is ideálisan illeszkedik.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A csávázás környezetre gyakorolt hatása minimális, a művelet ugyanis zárt rendszerekben történik, ahol csak a célfelületet (a vetőmagot) kezeljük. További előny, hogy a csávázást végző személy kitettsége csak töredéke a szabadföldi kijuttatást végző személy növényvédőszer-kitettségének. A GAUCHO rovarölő csávázás alkalmazása rendkívül kényelmes: a termelőnek nem kell a talajfertőtlenítő granulátumok, vagy folyékony talajfertőtlenítő szerek kijuttatására szolgáló berendezések betöltésével és kalibrálásával bajlódnia, egyszerűen csak el kell vetni a csávázott vetőmagot. Mindezeken túl a csávázott vetőmagot felhasználó személy növényvédőszer-kitettsége is nagyságrendekkel kisebb, mint a talajfertőtlenítő szerek használatakor.

Hatásmód és hatásspektrum

A GAUCHO hatóanyaga – az imidakloprid – hatásmódját tekintve eltér az eddig széles körben alkalmazott és ismert rovarölő szerek hatásmódjától! A rovarok idegrendszerében az ingerület átvitelben részt vevő acetyl-cholin receptorokhoz (aChR) kapcsolódva, azok normális működését bénítva fejti ki hatását. Érintő- és gyomorméreg hatással is rendelkezik, de a kártevő rovarok elsődlegesen a gyomorméreg hatástól pusztulnak el. Ezért a megfelelő biológiai hatás érdekében elengedhetetlen, hogy a károsítók kis mennyiségű kezelt növényi táplálékot fogyasszanak.

Az imidakloprid hatásspektruma magában foglalja a főbb szántóföldi növények kártevő rovarfaunájának legjelentősebb szívó és rágó kártevőit. Ezek közül is ki kell emelni a kukorica- és egyéb barkófajokat, a drótférgeket és a kukoricabogár lárváját, amelyek kártétele ellen a termelők csak „drasztikusabb" készítményekkel értek el valamilyen hatást. A GAUCHO hatóanyagát a növények gyökerei könnyen felszívják, az anyag a szállítónyalábokon keresztül pedig a föld feletti zöld részekbe is eljut, és ott teljesen eloszlik.

Hol alkalmazható a GAUCHO?

Kukoricában a Gaucho ún. „emelt" dózisának engedélyeztetési vizsgálatai és a tavalyi év gyakorlati tapasztalatai alapján több különböző forrásból is megerősítést nyertek a Bayer tengerentúlról származó tapasztalatai: ez a védekezési eljárás preventív, azaz megelőző technológiai eleme a kukoricabogár lárva elleni védekezésnek. Olyan a kukoricabogár által már kolonizált térségekben jöhet számításba, ahol gazdasági kártétellel fenyegető népesség még nem alakult ki, vagy első- és másodéves kukoricában, ahol kisebb lárvapopuláció várható. Ezen kívül a kukoricát veszélyeztető korai kártevők (drótférgek, barkók, fritlégy) ellen is védettséget biztosít.

Napraforgóban való alkalmazását röviden a következőkkel indokoljuk: egyetlen, levéltetű elleni védekezés költsége több mint a GAUCHO ára! Gyakorlati tapasztalatok alapján a GAUCHO alkalmazása elsősorban munka-egészségügyi és munkavédelmi szempontból előnyös. A GAUCHO-val kezelt vetőmag használatakor rövidül a vetőgép tankolási ideje, ugyanakkor a kiszolgáló személyzetnek nem kell figyelmet fordítania a talajfertőtlenítő szerek beöntésére, a gépek kalibrálására. A talajfertőtlenítő granulátum-szórók a vetés során időnként eldugulnak, az erre a munkára beosztott emberek nem szívesen keresik a hiba okát a tartály fenekén lévő adagoló szerkezetben. Ez a – többnyire óvatosság diktálta – felületesség csak később, a tenyészidőben mutatkozik meg a soronként változó növényszámban, azaz: a munka kikel. A napraforgóban ötből három-négy évben kell a korai levéltetű fertőzés ellen védekezni, ezt a problémát a talajfertőtlenítők sajnos már nem oldják meg, de a GAUCHO igen! Már a csávázás alacsonyabb költsége által is megtérül a GAUCHO ára.

A GAUCHO-val csávázott vetőmagokat keresse a vetőmag-forgalmazóknál, vagy a fajtatulajdonosoknál!

(x)Csorba CsabaBayer CropScience