MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kitekintés a nagyvilágba – főbb szántóföldi kultúrák várható eredményei

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

USA

Az Észak Dakotai Állami Egyetem (NDSU) elemzése szerint a 2005-ös év várhatóan legjövedelmezőbb szántóföldi kultúrája a napraforgó lesz az államban.

Az egyetem elemzései szerint az állam minden régiójában a napraforgó (olaj és étkezési) várhatóan több nyereséget termel, mind a többi szántóföldi növény, beleértve a kukoricát, tavaszi repcét és a szóját.

A napraforgó árának várható alakulását elemezve a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a szója- és napraforgóár közötti stabil arány a jövőben megtörhet, és a napraforgóolaj ára a szójáét meghaladó mértékben nőhet.

Az USA Nemzeti Napraforgó Szövetsége az alábbi statisztikákat tette közzé a világ fontosabb exportőr és importőr országainak napraforgóolaj-forgalmát érintően:

Mivel a készletek folyamatos csökkenést mutatnak, így várható, hogy hosszú távon a napraforgó világpiaci ára növekedhet.

Forrás: www.sunflowersna.com

Brazília

Az USDA (United State Department of Agriculture) becslése szerint Brazília szójatermelése a 2004/05-ös szezonban rekord értéket érhet el, mintegy 59 millió tonna terméssel, annak ellenére, hogy az aszályos időjárás miatt a becsült termés mintegy 4 millió tonnával csökkent. A szója termőterület mintegy 23 millió hektár ebben a szezonban Brazíliában, ami mintegy 1,5 millió hektár növekedést jelent az előző évhez képest. A termést átlag alattinak becsülik, 2,57 tonnás országos átlaggal.

Brazília kukorica termőterülete ebben a szezonban mintegy 39,5 millió hektár, és a várható átlagtermés 3,23 tonna/ha felett lesz.

A jelenleg is tartó aszály miatt a becsült termés mennyisége csökkenhet a következő hetekben.

Forrás: www.fas.usda.com

Kína

Az elmúlt 50 év legnagyobb aszálya

2004 októbere és 2005 januárja között Kína déli részén a helyi hatóság szerint az elmúlt 50 év legnagyobb aszálya volt. Az említett időszakban Guangdong tartományban mindössze 34 milliméter csapadék hullott.

Annak ellenére, hogy az aszály során folyók és tavak száradtak ki, Kína növénytermelésére nem volt jelentős hatással az aszály, mivel a legtöbb szántóföldi kultúra vegetációját nem befolyásolta. Ugyanakkor a cukornádtermést több mint 50%-kal csökkentette az aszály.

Forrás: www.fas.usda.com

Argentína

Az USDA szakemberei február során felmérték Argentína legjelentősebb szántóföldi termőterületeit, annak érdekében, hogy a várható termés megbecsüljék.

Becslésük szerint a kukoricatermés várhatóan rekordszintet ér el, 19,5 millió tonnával, ami közel 30%-kal több az előző évi termésnél. Ez köszönhető a rekordnak számító 7,22 tonna/ha termésátlagnak és a közel 17%-os termőterület-növekedésnek. A közel 2,7 millió hektár kukorica betakarítása március közepén kezdődik, ami azt jelenti, hogy a rekordtermés hatása hamarosan érezhető lesz a nemzetközi piacokon.

Várhatóan a szójatermés is közel 18%-kal haladja meg az előző évit, így közel 39 millió tonna mennyiséget elérve. Ez részben az átlag feletti termésnek (2,71 tonna/ha), illetve kisebb mértékben a 3% körüli termőterület-növekedésnek köszönhető. A fővetésű szójaterületek (az összes terület 83%-a) már érési fázisban vannak, ezért ezek rekordközeli termése már biztosnak mondható. Ezeknek a területeknek a termése április közepétől kerül betakarításra. A másodvetésű szója még csak a virágzás végén tart, ezért ennek termése még nagy mértékben változhat, a csapadékviszonyoktól függően.

Forrás: www.fas.usda.com