MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Közép-Európai Biomassza Konferencia – Graz

Január végén Graz adott otthont a Közép-Európai Biomassza Konferenciának. A több, mint 900 résztvevő 27 országból érkezett. A rendezvény keretében a térség felelős beosztású vezetői és politikusok ismertették elképzeléseiket, országaik lehetőségeit az alternatív, megújuló energiaforrások növekvő felhasználása terén.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Több kutató is felvázolta kutatási eredményeit. A résztvevők megismerhettek számos minta értékű programot, melyek a gyakorlatban már évek óta sikeresen működnek.

Energiesparmesse – Wels

A szokásos helyen és időben, az ausztriai Wels-ben március elején rendezték az energiatakarékosság jegyében zajló kiállítást és vásárt. Az egyébként szakmainak hirdetett első nap is komoly érdeklődést váltott ki és tanulságos újdonságokkal szolgálhatott mindenkinek. Nem csak a hagyományos értelemben vett energiaszektor képviseltette magát, hanem az építőipar különféle területei, a kapcsolódó alapanyag-termelés és a szolgáltatók is nagy számban voltak jelen.

VIII. Biomassza Konferencia – Sopron

A wels-i vásárral szinte azonos időben rendezték Sopronban az immáron nyolcadik Biomassza Konferenciát. A rendezvény idei címe: Ökoenergetika – a biomassza energetikai hasznosítása. A felkért előadók szóltak a biomassza energetikai hasznosításával kapcsolatos hazai energiapolitikáról, az agrárium lehetséges szerepéről, a biogáz termelésről, napenergiáról és a biodízelről, valamint a fabázisú villamosenergia termelésről. A résztvevők megtekinthették a soproni Ökoenergetikai Kutatóközpontot.

Energiacélú biogáz-erőmű beruházások előkészítése határt átlépő együttműködésben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara koordinálásával valósult meg az a program, mely határon átnyúló együttműködés keretében tartalmazott egy képzési modult. Ezen túlmenően készült egy megvalósíthatósági tanulmány, valamint a témában tájékoztató fórumsorozatot szerveztek az érdeklődők számára. A program Phare CBC támogatással valósulhatott meg.

Fű, mint energiaforrás

Az ún. energiafű lehetséges termesztéséről és felhasználásáról a téli hónapokban több helyszínen ismereteket kaphattak az érdeklődő gazdálkodók. Az országos „roadshow" egyik utolsónak tervezett állomása a közelmúltban Mosonmagyaróváron volt.

Az előadók bevezetésként a magyar mezőgazdaság helyzetét, a szükséges szerkezetváltás mikéntjét elemezték. Ezt követően az energiafüvet a jövő energiaforrásaként mutatták be.

A szóban forgó faj évelő, bokros szálfű, az Agropyron nemzetségbe tartozik. Az elhangzottak szerint termesztése egyszerű és környezetbarát. Termesztésére alkalmasak a gyenge termőképességű, 17 AK alatti területek is. Egyszeri telepítést követően 10-15 évig termeszthető egy helyen. Ezt követően magasabb humusztartalmú talajt hagy maga után. Termesztése nem igényel drága célgépeket, a szokásos és ismert takarmánytermesztési technológiához hasonló. Évi 2-3 növedékre lehet számítani. Az első növedék szállításra előkészítve, bálázva 10-15 t/ha termést ad, egy évben összesen 15-23 t/ha-ra lehet számítani. Az energiafű betegségekkel és gyomokkal szemben ellenálló.

A feldolgozás során a bálázott füvet kalapácsos célgép segítségével bontják, aprítják, majd pellet készül belőle. Ennek fűtőértékét az akácéhoz és a barnaszénéhez hasonlították az előadók. Az energiafű termesztésére vállalkozó gazdálkodóknak induláskor hektáronként 10.000,- Ft-ot kell fizetni. Ezt követően a termés első és második növedékét a 10 évre szóló szerződés szerint kell átadni. A jelenleg közölt termelőknek kifizetett ár 6000,- Ft tonnánként. Saját felhasználásra (pl. takarmányozásra) megfelelő kompenzáció és ellenőrzés mellett van lehetőség.

Az oldalt összeállította:

Dr. Pongrácz LászlóSZIKE Szigetközi Innovációs és Környezetvédelmi Egyesület