MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Discus DF + Delan 700 WG kombicsomag helyett ikercsomag

Napjainkban az almavarasodás és az almalisztharmat elleni védekezés meghatározó gombaölô szerei a strobilurinok. Tudjuk azt is, hogy a varasodásgomba e készítményekkel szemben ellenálló egyedei már Magyarország egyes ültetvényeiben is megjelentek. Ezért, ha továbbra is a megszokott, magas színvonalú védelmet szeretnénk elérni strobilurinjainkkal a kórokozó ellen, a permetezési program összeállításakor messzemenôen be kell tartanunk a fungicidrezisztenciával foglalkozó nemzetközi bizottság (FRAC) irányelveit.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A BASF almavédelmi technológiája teljes mértékben figyelembe veszi ezeket az irányelveket. Technológiánk fô alkotóeleme a Discus DF + Delan 700 WG kombináció. A két készítményt eddig ún. „kombicsomagban” forgalmaztuk, 2005-tôl azonban – a még szigorúbb közös fölhasználás érdekében – ikercsomagként jelennek meg. A Discus DF + Delan 700 WG kombináció alkalmazását évente négy alkalommal javasoljuk azokban az ültetvényekben, amelyekben az éves összes védekezések száma eléri vagy meghaladja a tizenkettôt (ahol ennél kevesebbszer védekeznek évente, ott e kombináció legföljebb háromszor használható).

Mikor célszerű bevetni a Discus DF + Delan 700 WG kombinációt? Akkor, amikor a fertôzésveszély a legnagyobb, azaz a varasodásgomba aszkospóraszóródásának idôszakában, a pirosbimbós és a zölddiónyi állapot között. A négy (3) védekezés ne egymás után történjen! Kettô után szakítsuk meg a blokkot a Clarinet közbeiktatásával! A Clarinet és a Discus DF + Delan 700 WG ikercsomag együtt kedvezményesen beszerezhetô.

Hogy mit is tud a BASF almavédelmi technológiája, leolvashatjuk az 1. ábráról: igen erôs fertôzési nyomás mellett sikeresen védte a fák lombozatát és a gyümölcsöket is a varasodástól. A csekély fertôzés is csak bizonyára azért következett be, mert a gyakori esôzések miatt a védekezési idôközök (12-15 nap) hosszabbra sikeredtek a kívánatosnál (csapadékos idôben a 8-10 naponkénti permetezés ajánlott).

A BASF-technológia rendszeres alkalmazói már a védekezési program kezdetén elônyben vannak. Az évrôl évre hatékony technológiával védett almaültetvényekben ugyanis kevesebb fertôzôanyag képzôdik, s így tavasszal kevesebb aszkospóra szóródik ki, azaz kisebb a fertôzési nyomás (2. ábra).

A tavalyihoz képest változás, hogy technológiánk két Mythos + Kumulus kezeléssel indul („egérfüles” és zöldbimbós állapot), így még eredményesebb lehet a varasodás elleni védelem abban az esetben is, ha nagyon korán (a pirosbimbós állapot elôtt) megindul az aszkospóraszóródás. A technológia gerincét képezô Discus DF + Delan 700 WG és Clarinet-kezelések után is természetesen szükség van a varasodás és a lisztharmat elleni védekezésre. Itt a fô ajánlatunk továbbra is a Delan 700 WG + Kumulus és egy alkalommal a Polyram + Kumulus kombináció.

Dr. Füzi Istvánfejlesztômérnök