MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gabonaszárítás és tárolás

Ipari módon, energiatakarékosan, időtállóan, eredményesen

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A gabonatermelésnek és a tevékenység érték-előállításának kikerülhetetlen része a szárítás és a tárolás. Nélküle az ágazat kiszolgáltatott, bizonytalan, aggályos. Elfogadva alaptételként ezt a feltevést, ami már hosszú időszak alatt és többféle, vagy változó gazdasági környezetben beigazolódott, ha már egyszer nem kikerülhető, hát gazdaságosan (a beruházást és a későbbi üzemeltetési költségeket illetően is) és időtállóan kell azt megoldani.

A következő sorokban nagyon lerövidítve, csak néhány gondolatot kiemelve, illetve azokra a figyelmet ráirányítva javaslatot teszünk a Tisztelt Olvasónak.

Az MJF KFT, amely már nyolcadik éve működik a hazai piacon, ez évtől bevezeti az olasz SCOLARI ipari szárító sorozat legújabb fejlesztéseit.

A SCOLARI a szárítóberendezések fejlesztésére, gyártására és beüzemelésére specializálódott gyártó cég több évtizede működik. Székhelye, gyártóüzeme Lombardiában van, elsősorban a Pó völgy mezőgazdasága számára gyárt igényes, ipari szintű szárítókat. A gabonaszárítók igazi nyúzópróbájának a területe a Pó völgye. Hatalmas mennyiségű kukoricát termelnek itt öntözéssel, és így a 30% körüli víztartalom sem ritka a betakarítási időszak elején.

A térség közismerten Európának az egyik legjelentősebb mezőgazdasági termelőterülete, és a mezőgazdasági gépgyártásának is meghatározó résztvevője. Mezőgazdasági gép exportja az egész EU számára kiemelkedő és növekvő, bár hazánkban ennek csak az utóbbi 6-8 évben érezzük hatását.

Az MJF KFT. a jó minőségű gépek közül a kiemelkedő paraméterekkel rendelkező SCOLARIT ajánlja, mert:

– A SCOLARI nagy tapasztalattal rendelkező gyártó cég, melynek jelentős számú szárítója működik már.

– Szárítóberendezései klasszikus aknás rendszerűek, változó geometriájú levegőztető csatornákkal, amelyekkel egyöntetű szárítást lehet elérni (nem kell túlszárítani, hogy ne maradjanak nedvesebb részek).

– A 2 db INOX szőnyegégőfej alkalmazása lehetővé teszi, hogy a beérkező felső szakaszban intenzívebb, majd az érzékenyebb középső-alsó szakaszban kíméletes szárítás valósuljon meg, a szárítandó gabona számára ideális módon és energiatakarékosan. A 2 db külön elhelyezett és vezérelt égőfej használatával optimálisan lehet alkalmazkodni automatikus módon az eltérő víztartalmú és a különböző gabonafélékhez, valamint a környezeti levegő változása miatti variációkhoz.

– Az égőfejek működése és a teljes szárítás folyamata PLC szabályozott, automatikusan ellenőrzött, de kézi üzemmódban is megvalósítható. Nagy méretű, színes monitoron kerülnek megjelenítésre az aktuális folyamatok, értékek. A szárítóberendezés üzemeltetése, kezelése egyszerű, biztonságos, a hibázás lehetőségét a szoftver a legkisebbre csökkenti.

– A levegőztető csatornák és a szárítótorony meleg levegővel érintkező felületei szigeteltek.

– A lemezelés a legkorszerűbb ALUZINK anyagból készül.

– A részegységek előre gyártottak, pontosak, eldolgozottak, esztétikusak.

– A hűtő és szárító levegő teljes egészében újrahasznosul, nem vész kárba energia.

– A 2 db ventilátor nagy teljesítményű, csendes működésű, alacsony fordulatszámú, közvetett meghajtású, motorjaik a szárítótéren kívül kerülnek elhelyezésre, és a levegőszállítás átszívó rendszerű.

– A porkibocsátás rendkívül alacsony, többek között az automatikus ventilátor zsaluzat-vezérlés következtében.

A fentiek összessége és még néhány itt nem részletezett, beépített korszerű technikai elem azt eredményezi, hogy ezek a szárítóberendezések – melyek közül a legkisebb (szárított kukoricára számítottan) 10 t/h teljesítményű – jelenleg a piacon található legkedvezőbb energia-hasznosítást tudják, azaz 3.014 kJ 1 kg elpárologtatott vízre számítottan (10% vízelvonás, 10°C környezeti hőmérséklet és 85% környezeti relatív páratartalom esetén).

A gabonaszárító berendezést „körbe kell építeni” a fogadógarattól a szállítópályákon át az elő- illetve utótisztítók beépítésével a tárolókig.

Az MJF KFT. a MEC-ZOO-val ezen a területen több hazai referenciával rendelkezik, melyek közül itt megemlítünk néhányat: az Olivia Kft. Dabas, 8 db egyenként 1600 t-ás tárolósiló együttest, Bonta Kft., Felsőnyék, 3 db 1.000 t-ás silót, vagy ATEK Kft. Heves 2 db 1.000 t-ás tároló-silótornyot.

Gabonatárolásra spirális vagy hagyományos hullámlemezes silótornyokat építünk. A gazdaságosság érdekében legalább az 1.000 t/db tartálymérettől és a 2-3 db silótoronytól célszerű indulni.

A silótornyok szellőztetettek – hőmérséklet ellenőrzéssel –, és a termény forgatása megoldható. A szárító-tisztító tárolósiló-együttes összekapcsolható, kiegészíthető síktárolókkal. Utóbbiak gépesítése praktikusan megoldható. A termény és a melléktermékek (törött szem) elszállításához tranzittartályok kialakítása szükséges. Az MJF KFT. a fentieket szívesen bemutatja, az ajánlatot elkészíti az egyedi igénynek megfelelően. Leszállítja a gépeket, berendezéseket, vállal rész-, vagy kulcsrakész kivitelezést, betanítást, beüzemelést, szervizelést, alkatrész ellátást.

A tárgyévben megvalósuló első SCOLARI szárítókhoz a gyártó cég és az MJF KFT. közösen kedvező bevezető árat ajánl fel. Éljenek vele! A kiváló minőség, a korszerűség, a hatékonyság, a megbízható működés és a hoszszú élettartam a vevőnek előny, az eladónak elkötelezettség.

Kívánunk a jó gabonaterméshez jó értékesítést!

(x)MJF KFT, Gödöllő