MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Réz vagy arany?

Helyes táplálkozással, a vitaminok napi bevitelével az ember esetében csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Ugyanígy van ez a növényeknél is. A jó kondícióban tartott, okszerű táplálásban és a prevencióra alapozott növénykímélő növényvédelemben részesített kultúrnövényünk kevésbé lesz fogékony a betegségekre, az időjárási körülmények és a kártevők okozta stresszhelyzetekre. Ha viszont a betegség mégis bekövetkezik, azt a gondosan táplált növény könnyebben és gyorsabban kiheveri.

A prevenciónak a kondíció biztosításával óriási jelentősége van a magas minőségi és mennyiségi paraméterekre törekedő növénytermesztésben! Hogyan biztosítsuk ezt? A Magyar Kwizda kultúrákra adaptált „Táplálunk és védünk" programjával!

A LIEBIG-féle „minimum törvény" kimondja, hogy a termésprodukció nagyságát a vizsgált termesztési tényezők közül az határozza meg, amelyik az adott időpontban minimumba kerül. Melyek ezek a tényezők? Elsősorban a környezeti hatások, mint pl. a csapadékviszonyok, a hőmérséklet, a légnedvesség, talajnedvesség, stb. Másodsorban a gyomkonkurencia, a kártevők és kórokozók által okozott fertőzések. Az elmúlt években a környezeti tényezők mellett a talajok kiürült mikroelemkészletének következményeként a gabonatermesztésben minimumtényezőként jelentkezett a réz. Gabonafélékben a réz hiányának tünete általában már a bokrosodás után jelentkezik: a levélcsúcsok kifehérednek, a levelek keskenyek maradnak, és bepödrődnek, lankadttá válik a növény. Későbbi tünetként jelentkezhet a kalász végének kifehéredése (fehérkalászúság), amely esetben a kalászkákban csak léha szemek találhatóak. Súlyosabb rézhiány esetében a virágzás és a termésképződés is elmaradhat.

A réz nagyon fontos biokémiai funkciókat tölt be a növények életében: nélkülözhetetlen az oxidáz-enzimek katalizálásában, zsírsavak hidroxilációjában, része a fotoszintetikus elektron transzportnak, valamint hozzájárul a klorofill és más színtestek stabilitásának megőrzéséhez. Fontos szerepet játszik továbbá a növények fehérjeszintézisében és szénhidrát-anyagcseréjében. Mivel a réz a kloroplaszt fehérje, a plasztocianin egyik alkotójaként a két fotokémiai rendszer közt létrejövő elektrontranszport folyamatosságát biztosítja, így közvetlenül a növények fotoszintetikus aktivitásának fontos alkotóeleme. Vagyis, rézzel jól ellátott kultúrnövényünk vizuálisan is üdébb, zöldebb színű. A levelek és a szár a kezeletlenhez képest tovább maradt zöld (1. ábra), ami az asszimiláták hosszabb idejű szállítását teszi lehetővé a generatív szervek felé. Ez a tenyészidőszak-megnyújtás (1 hét-10 nap) számunkra a termés mennyiségének növekedésében (2. ábra) és a minőség javulásában jelentkezik. (3. ábra). A mikroelemek pótlásában nagy szerepe van a levéltrágyázásnak, hiszen ha az elmúlt évtizedben kimerített mikroelem-készleteket a talajon keresztül szeretnénk feltölteni, a lekötődések és a kimosódási veszteségek miatt a rezet 10-20-szoros dózisban kellene kijuttatni, még egy kiváló levéltrágyával azt a növény igényeihez igazított összetételben biztosíthatjuk. Nem is beszélve arról, hogy néhány mikroelem, mint pl. a réz is, nehezen mozog a növényben a levelek felé, ahol a kezdeti hiánytünete jelentkezik. Kedvezőtlen időjárási körülmények között hatékonyan és gyorsan csak levéltrágyázással tudjuk táplálni a növényünket, hiszen annyi csapadék sincs, amivel a fejtrágya a gyökérzónáig eljusson. Ezért kell levélen keresztül pótolni a rezet a gabonafélék esetében is!

A rézhiány tünetétének megelőzésére, illetve a fotoszintetikus aktivitás növelésére a Wuxal Szuszpenziós levéltrágyacsalád új tagja, a Wuxal Réz a legalkalmasabb. 70 g/l mennyiségű kelatizált réztartalmával (1 ha területről egy átlagos 5 t/ha nagyságú terméssel 30-50 g rezet vonunk ki a talajból) egyedülálló a piacon. Kijuttatását a gyomkonkurencia gyors és hatékony kikapcsolásával, a Granstar Combi-val történő gyomirtással egy menetben javasoljuk, 1 l/ha-os dózisban. A termék minden gyomirtó szerrel keverhető, valamint permetezéstechnikai adalékanyagai révén kiváló levéltapadási és egyenletes permetlébevonat-képzési tulajdonságok jellemzik.

A tenyészidőszak további nyújtására az Agriplant® Kalászos vízoldható műtrágyával van lehetőségünk, amely szintén emelt mennyiségben tartalmazza a rezet. Kijuttatását az Eminent gombaölő szerrel egy menetben javasoljuk, 5 kg/ha adagban. Mivel az Eminent vizes bázisú azol készítmény, keverési probléma és perzselési veszély nem áll fenn.

A tenyészidőszak megnyújtása a fent leírt módon maximum 3000 Ft/ha ráfordítást jelent, a hozadéka azonban sokszorosa ennek.

A mondás szerint a májusi eső ugyan aranyat ér, a jövedelem növelése tekintetében azonban a Wuxal Réz és az Agriplant Kalászos is hasonló színben pompázik.

Dr. Antal AnikóMagyar Kwizda