MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tavaszi gépkiállítás Kecskeméten, az Agroker szervezésében

Szezonnyitó gépvásárt rendezett március közepén, Kecskeméten az Agroker Kft. A több társkiállítót is felvonultató rendezvényen mutatta be először a nagyközönségnek az Agroker új forgalmazott márkáját, a Valtra traktort is. A kiállítás kapcsán tartott sajtótájékoztató legfontosabb információit osztjuk most meg Önökkel.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Danics Katalin ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a cég jelenleg a német Bay-Wa Ag. tulajdonában áll, amely vállalat stabil hátteret biztosít az Agroker Kft.-nek. Napjainkban az Agroker Kft. bevételeinek már kb. 50%-át teszi ki a gépkereskedelem, amely mindig a tevékenységeik közé tartozott, de az első fordulópontot 2001 jelentette a cég életében. Ekkor kezdték el a kertészeti és állattartó felhasználásokhoz specializált Goldoni traktorok forgalmazását, a Nobili növényvédő gépek, Baiano sorközművelők és az Alpego aktív magágy-előkészítő gépek árusítása mellett.

A következő komoly lépés 2001. végén történt, amikor a Renault traktorok forgalmazásába kezdett a cég. A traktor komoly sikert aratott hazánkban, 2003-ban például 122 db-ot értékesítettek, s a tavalyi „ínséges" évben is 47 erőgép talált gazdára.

Mivel a Claas meghatározó tulajdonrészt szerzett a Renault mezőgazdasági üzletágában, így 2005-től az Agroker új traktormárka forgalmazásába kezdett. A termékkör a nagyon jó paraméterekkel rendelkező, de hazánkban eddig hányatott sorsú Valtra traktorokkal bővült. A cég felkészült a nagy múltú finn traktor forgalmazására, ez a tevékenység már jelenleg is folyik, és a szervizesek betanítása is megtörtént.

Nagy Miklós, a MEGFOSZ elnöke („civilben" egyébként a szintén kiállító Szegána Kft. ügyvezetője) röviden értékelte a gépkereskedelem helyzetét, a pályázati rendszerek hatékonyságát. A 2003-as év csúcsot jelentett a gépberuházások tekintetében, a forgalmazókat azonban a nyugat-európai szakmabeli ismerősök figyelmeztették, hogy a csatlakozás biztosan megtöri majd a lendületet. Hiába várta a magyar mezőgazdaság a stabil, kiszámítható EU-s pénzeket, a megjósolt visszaesés bekövetkezett. 2004-ben komoly visszaesés volt tapasztalható a gépberuházások terén, köszönhetően nagyrészt a SAPARD- és az AVOP-rendszerek döcögős, lassú működésének is. 2004-ben a piac több mint 60%-os visszaesést szenvedett! Pl. kombájneladás tekintetében a 2003-as több mint 700-hoz képest 2004-ben alig több mint 180 darab gép talált gazdára, a nyugati traktorok forgalma pedig 2300-ról alig 800-ra csökkent.

A gazdák nagyon nehezen hiszik el, hogy a korábbi években megszokott géptámogatásokra már nem lehet számítani – ha valaki gépet akar venni, más módon kell a beruházást megoldani.

További jelentős probléma, hogy a tavalyi jó termés ellenére a gazdák nagy része még nem jutott pénzhez, nincs megfelelő forgótőke mögöttük, így a 2005-ös év elkezdése is gondot jelent számukra. Ebből többek között az is következik, hogy a jövőben azok a gépforgalmazók fognak előnyt élvezni, akik megfelelő banki hátteret biztosítanak a vásárlók részére.

Hernek Zoltán, az Agroker Kft. gépkereskedelmi vezetője az új Valtra traktorok bemutatását vállalta magára. Megjegyezte, hogy a Renault traktorok bevezetésével bizonyították a felhasználóknak, hogy az Agroker egy ilyen komoly feladathoz is megfelelő emberi, szakmai és financiális háttérrel rendelkezik. A cég rövid idő alatt elérte, hogy traktorkereskedelemben a három nagy versenytárs mögött az előkelő negyedik helyet tudhatja magáénak, ami ebben a kiélezett versenyben kimagasló eredménynek számít.

A Valtra tekintetében az előadó kifejtette, hogy az eddigi forgalmazó miatt ez a márka az elmúlt években igen hányatott sorsúnak bizonyult, így az elmúlt három hónapban legfőképp a régi ügyfeleket igyekeztek megismerni, igényeiket kielégíteni. Nekik is, de az új vevők számára is fontos érv, hogy három napon belül bármilyen alkatrészt beszereznek a traktorokhoz, s mindennemű műszaki problémát ugyanilyen határidőn belül megoldanak. Hernek Zoltán összefoglalójában – a márkával kapcsolatos további előnyként – felhívta a figyelmet a kereskedői, illetve a szervizhálózat országos lefedettségére. A szerviz 0-24 órás ügyeletet tart, az alkatrészek jelentős része készletről kerül a végfelhasználókhoz.

Az értékesítéshez jó partnereket találtak, akikkel napi kapcsolatban vannak. A Valtra új traktorai teljes teljesítménysort biztosítanak a szántóföldi felhasználáshoz, 70-től egészen 280 LE-ig, 10 LE-s különbségekkel. A 100-150 LE-s tartományban a márka háromféle modellsorral áll rendelkezésre, egészen speciális igényekre tervezve. Az eladásokhoz egy nagyon kedvező és különleges, 7 éves lízingkonstrukciót tudnak a vásárló partnerek részére biztosítani.

A rendezvényen színvonalát társkiállítóként emelte többek között a Vaderstad Kft., a Szegána Kft., a Deraland Kft. és a Vogel-Noot Kft.

FM