MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Axiál Szakmai Napok

Március 17-én nyitotta meg kapuit az Axiál hagyományos lajosmizsei szakmai fóruma.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A három nap alatt több mint 15,000 gazdálkodó ismerhette meg a cég termékeit, újdonságait, és tekinthette meg a több mint kétórás show-t.

A műsor elején egy Manitou szállította be a színpadra azt a kis Polskit, amely a cég tulajdonosát, Harsányi Zsoltot rejtette a kormány mögött – ismerve az ügyvezető magasságát, nem volt kis teljesítmény bepréselődnie a járgányba…

Ez a humoros nyitókép szimbolizálta az Axiál indulását, hisz az alapításkor mindössze egy autóval hordták az MTZ alkatrészeket a vásárlóknak – ma már a cég 180 autója járja az országot nap mint nap.

A tulajdonos köszöntője és a cég életét bemutató rövid film után kezdetét vette a színes gépshow, melyet így a lap hasábjain nehéz leírni – ezt látni kellett! A show során minden, az Axiál Kft. által forgalmazott munkagépet bemutattak, és a szakmai részt színvonalas zenés, táncos, humoros műsor színesítette.

2004. a számok tükrében

A rendezvény sajtótájékoztatójának résztvevői megismerkedhettek a cég eredményeivel, illetve azokkal az elképzelésekkel, amelyek megalapozzák az Axiál további fejlődését.

A magyar mezőgéppiaci beruházások tekintetében a 2004-es esztendő kritikus évnek mondható. A géptámogatás lehetősége alig másfél hónapig állt rendelkezésre, így a gazdálkodók a 2003-as év 115 milliárd forintos beruházási összegével szemben csak 49 milliárd forintot költöttek ilyen típusú vásárlásra.

Jól mutatja ezt a csökkenést a kombájnértékesítés alakulása; míg 2003-ban 710, addig 2004-ben már mindöszsze 180 db ilyen gép talált gazdára. Figyelembe véve a 2004-es rekord gabonatermést, nyilvánvaló, hogy a piacon lévő elöregedett gépekkel meglehetősen nagy feladatot jelentett a gabona megfelelő minőségű és időben történő betakarítása. Ugyanez az összehasonlítás a nyugati traktorok értékesítésében is hasonló képet mutat, mert a 2003-as 2393 db-bal szemben 2004-ben csak 790 db erőgépet adtak el. Eközben a szomszédos Ausztriában ennek a mennyiségnek a hét-nyolcszorosát értékesítették, holott ott jóval kisebb a szántóföldek összterülete.

Az Axiál Kft. eredményei

Mindezek ellenére az AXIÁL Kft. az új gépek értékesítésében elfoglalt piaci pozícióját a 2004. évben is megtartotta, kombájnértékesítésben 32%-kal piacvezető, míg a nyugati traktorok értékesítésben 19%-kal a harmadik helyet foglalja el. Kiemelkedő a mezőgazdasági teleszkóposrakodó-értékesítési szegmensből való részesedése, itt az elmúlt évekhez képest pozícióját még tovább tudta erősíteni, és 2004-ben 46%-kal őrizte meg vezető helyét.

Beszállító partnereik mindegyike kiemelt figyelmet fordít az állandó fejlesztésre, így valamennyien számtalan újdonsággal jelentek meg a piacon. 2004-ben két új termékkel bővítették palettájukat; a magyar mezőgazdaságban régóta várt Claas traktorokkal és az építőipar számára nagy jelentőséggel bíró Hyundai mély- és magasépítő gépekkel, ill. targoncákkal. Bevezetése óta mindkét új termékcsoport nagy sikerrel szerepel, és ez remélhetően a 2005. évben is tovább folytatódik.

A korábban jellemző gépberuházási hullámmal párhuzamosan jelentősen nőtt a cég visszavásárolt használtgép készlete, ami szép, ámde nehéz feladatot rótt a kft.-re. 2004-ben azonban nagyon komoly előrelépést sikerült realizálni: 2,2 milliárdos árbevételt, jelentős készletcsökkenéssel.

Alkatrészüzletáguk forgalma az elmúlt évekéhez hasonlóan dinamikusan növekedett, így 8 milliárd fölötti árbevétellel a cég már évekkel ezelőtt megszerzett 50%-os piaci részesedése megerősödött, sőt, jelentősen nőtt.

Ez a bevétel az AXIÁL Kft. 2004-es összes árbevételéből 41%-ot jelentett, miközben a hagyományos gépértékesítés 27%-ot, a használtgép-értékesítés 10%-ot, a Claas üzletág gépértékesítése 18%-ot, a szerviz üzletág tevékenysége 4%-ot mondhatott magáénak. Mindezek összességében 20 milliárd forint fölötti árbevételt eredményeztek.

Szolgáltatások

Az AXIÁL Kft.-nek hagyományosan jó kapcsolata van a bankokkal, a cég megalakulása óta példaértékű az együttműködés. Természetesen ez is hozzájárult ahhoz, hogy árbevételük évek óta tartósan meghaladja a 20 milliárd forintot. A gazdálkodók gépvásárlási nehézségeit felismerve a cég az elmúlt évben kedvező finanszírozási szolgáltatásokat, termeltetési és integrációs tevékenységet indított el, így támogatás nélkül is lehetőséget teremtve a gépvásárlásra.

A csökkenő mértékű gépvásárlással párhuzamosan egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a gépbérlet iránt. A mezőgazdasági gépek bérbeadását az AXIÁL Kft. MANAX nevű leányvállalata végzi. 2004-től a tartós bérlet is felkerült palettájukra. Ennek a lehetőségnek az előnyei közt említhetjük az alacsony induló részletet, a 3 éves időtartamra érvényes – minden egyéb költségtől mentes – fix bérleti díjat, a jobb általános gépállapotot, így a nagyobb üzembiztonságot, illetve a tényt, hogy a gép mindig rendelkezésre áll.

A jövőbeni növekedési lehetőségek kiemelt területe a szerviztevékenység, hiszen egyre nagyobbak ezen a téren a vevői elvárások, a modern csúcstechnológia pedig speciális tudást, speciális szerszámkészletet igényel. Jellemző napjainkra, hogy a mezőgazdasági szervizszolgáltatás árai, az autóiparral összehasonlítva, annak 50%-án mozognak.

Az Axiál vezetése továbbra is kiemelt figyelmet fordít tehát szerviz üzletáguk folyamatos fejlesztésére, hiszen jó szerviz nélkül nincs jó gépértékesítés. Szervizükben 90 fő dolgozik, közülük 45 fő mobil szerviztechnikus, akik a meghibásodott gépet bármely napszakban, a helyszínen, akár a szántóföld közepén is megjavítják. Szerelőik csak a tavalyi évben közel 1,5 millió km-t tettek meg.

Az AXIÁL Kft. gépjárműparkját folyamatosan korszerűsítik, jelenleg összesen 180 db gépkocsival rendelkezünk. A cégvezetés joggal büszke arra, hogy gépjárműveik többsége eleget tesz a legkorszerűbb EURO 4-es normának.

A folyamatos fejlesztésre továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek jegyében idén miskolci telephelyükön alkatrészüzlet és szervizműhely építése fejeződik be, székesfehérvári telephelyükön új alkatrészüzlet és raktár építését kezdik meg. A cégvezetés 2005-ös tervei közt szerepel az alkatrész logisztika új, bajai központjának tervezése és kivitelezése, amelynek létrejötte nélkülözhetetlen a további magas szintű és gyors kiszolgálás érdekében.

Versenyképesen Európában is

Távlati tervük egy Közép-Európában versenyképes vállalatcsoport kialakítása, amely mezőgazdasági gépekkel, alkatrészekkel és szervizzel foglalkozik, és a Magyarországon megszerzett tudást az egész térségben kamatoztathatja.

E távlati cél érdekében az elmúlt években telephelyeket létesítettek Szlovákiában, Romániában, valamint Ukrajnában, az ezekben az országokban működő leányvállalatok sikeres tevékenységükkel hozzájárultak az AXIÁL Kft. eredményeihez.

Az elmúlt évben kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a gazdákkal történő együttműködés kapcsán integrátorként is megjelenhessenek a piacon. Ennek érdekében tulajdonrészt szereztek a Beledi Előre Szövetkezetben, valamint a Hód-Mezőgazda Rt.-ben.

Az AXIÁL Kft. sikerének titka a szakmaiságban, valamint a szolgáltatás kiváló minőségében rejlik. Azt szeretnék elérni, hogy a gazdák a társaságnál olyan technikát, alternatívát találjanak mezőgazdasági gépészeti problémáikra, amit a mindennapi körülményeik között használni tudnak, amelynek segítségével minél jobb terméket, minél olcsóbban lesznek képesek előállítani. A jövőben is ez lesz a versenyképesség fő záloga.

FM