MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A derűs Pannónia – a Balatonboglári borvidék

A Balatonboglári borvidék a dél-dunántúli szőlőtermelő tájba tartozik. Jelenlegi területe 2800 hektár, amellyel az ötödik helyet foglalja el Magyarország 22 borvidéke között. Kiváló fehérbort és pezsgő-alapbort termő vidék.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A borvidék története

Az emberek a történelem kezdetétől fogva szívesen választották élőhelyül a tavak és folyók partvidékét. Az is említésre méltó tény, hogy az ilyen környezetben épülő települések fejlődése mindig nagyobb ütemű volt, így az is valószínűsíthető, hogy Balatonboglár környékén a kelták és a rómaiak idején is virágzott a szőlőtermesztés és a borkészítés. A Balatonboglári borvidék mindig hűen őrizte hagyományait, így a borkészítés területén is jelentős eredményekkel büszkélkedhetett. Volt idő, mikor borainak köszönhetően Magyarország leggazdagabb vármegyéihez tartozott. 1498-ban II. László király olyan címert adományozott Somogy vármegyének, amelynek központi helyén egy szőlőfürtöt tartó kar található.

Az 1875-ben felbukkanó filoxéra ezt a borvidéket is jelentősen visszavetette a fejlődésben. A folyamatos kísérletezéseknek, telepítéseknek és az 1950-es évek közepén megalakult Balatonboglári Állami Gazdaságnak köszönhetően a táj szőlőtermesztése az 1960-as évektől ismét fejlődésnek indult. A később Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinátként elhíresült szövetkezet a korszerű termesztéstechnológiák és fajtaszerkezetek elterjesztése mellett fő feladatának a szőlőoltvány előállítását és a csemegeszőlők elterjesztését tekintette. A kezdeti sikerek után az 1970-es évektől a kereslet jelentősen visszaesett a csemegeszőlők iránt, így a gazdaság fokozatosan átállt a minőségi borszőlőfajták termesztésére. A szaporítóanyag-termesztő üzemre ugyanez mondható el. Hiába volt az itteni hazánk legmodernebb és legnagyobb szakosodott üzeme, az export- és importlehetőségek beszűkülése következtében az 1990-es évek elején az ágazatot – veszteségessége miatt – felszámolták. Bár a mezőgazdasági kombinát legtöbb része feloszlott, azért a Balatonboglári Borászati Rt. pezsgőit jelenleg is a hazaiak legjobbjaként tartják számon.

A kombinát a tevékenységével a szőlőtermesztés és borászat fellendülését, fejlődését segítette elő, sőt, a magántermelők összefogásával, útba igazításával 1982-ben elérte, hogy a térség borvidéki rangra emelkedhessen. A Dél-Balatoni borvidéket 2000. július 24-e óta hivatalosan Balatonboglári borvidéknek hívják.

A Balatonboglári borvidék napjainkban

Talaj: A szőlőültetvények a külső-somogyi, a dunántúli és a Somogy-tolnai dombvidékeken, pleisztocén löszön kialakult barna erdőtalajokon, barnaföldeken, helyenként homokon települtek.

Klíma: A Balatontól délre elterülő táj klímaviszonyai kiegyenlítettek. A domboldalak szőlőire kedvezően hat a tó közelsége, a víz itt sekélyebb, mint az északi parton, így viszonylag gyorsan felmelegszik, s ez kedvező mikroklímát teremt. A vidék kiegyenlített éghajlatát a nem túl forró nyár és a havas, enyhe tél jellemzi. A középhőmérséklet ennek tükrében évről évre 10,2-10,4 C° között alakul. Az évi napfénytartam rendszerint meghaladja a 2000 órát, az éves csapadékösszeg pedig 670-700 mm közötti értéket mutat.

Szőlőfajták, bortípusok

Ajánlott fajták: Sárga muskotály, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Olasz rizling, Pinot noir, Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.

Kiegészítő fajták: Zöld veltelini, Rizlingszilváni, Pinot blanc.

Ültetvényes fajták: Zenit, Ottonel muskotály, Szürkebarát, Leányka, Semillon, Zala gyöngye, Tramini, Kerner, Kunleány, Zefír, Jubileum 75., Hárslevelű, Alicante Bouschet, Pintes, Muscadelle, RF 5., RF 16., RF 45., Scheurebe, Ehrensrebe, Perle, Cinsant, Oraniensteiner.

A borvidék elsősorban fehérbort és pezsgő alapbort termő táj, amely adottságainak köszönhetően azonban a vörösbort adó szőlőfajták termesztésére is alkalmas. A fehérborok általában reduktív eljárással készülnek, gyümölcsösek, illat- és zamatanyagokban gazdagok. A borvidék vörösborai „burgundi” jellegűek, gyümölcsösség, lágy savak, szép illatok jellemzik őket. A környék csemegeszőlőjét elsősorban nem friss fogyasztásra, hanem borászati alapanyagként termesztik. Az utóbbi időben a hazaiak legjobbjaként tartják számon az itt készült pezsgőket.

Borászatok

Napjainkban tizenhat hegyközség területén, kétezernél több hektáron, közel 4000 gazda termel szőlőt. A Balatonboglári Borászat (BB) mellett kifejlődtek a kiváló borokat készítő családi pincészetek, színesítvén ezzel a borvidék kínálatát. Ilyen például Konyári János családi pincészete Balatonlellén, Légli Ottó borászata Balatonbogláron, a Pócz pince és a Szent Donatus, valamint az Öregbaglas Kéthelyen – és természetesen riportalanyunk, Komáromi Ferenc családi pincéje, a Szent Anna Borház –; a teljesség igénye nélkül.

A Dél-Balatoni Borút

– kedvteremtő, nem csak borkedvelőknek

A Dél-Balatoni Borút Egyesület minősített borútállomásai lehetőséget teremtenek az igényes borkóstolásra és -vásárlásra minden kedves vendég számára. A borútnak csupán néhány állomását emeljük ki, kedvteremtő szándékkal.

Balatonboglár-Szőlőskislak

A borvidék szakmai és gazdasági központja, ahol a Balatonboglári Borgazdasági Rt. négy évtizedes működésének köszönhetően a vidék szőlő- és gyümölcstermelése, borászata nemzetközi ismertséget ért el. A várost tízezrek ismerik, nyári sportrendezvényeinek és létesítményeinek – a Balaton átúszása, strandi sportversenyek, vitorláskikötő, teniszközpont – köszönhetően.

A „borok városában” magas színvonalú borszaküzlet, borbemutató terem és kóstolóhelyek várják a vendégeket. Kiváló boglári borokat neveztek el a galériaként működő Kék és Vörös kápolnáról. A nyári kulturális rendezvények, népünnepélyek közül nemzetközi szinten ismert a több napig tartó Boglári Szüreti Fesztivál, amelyet közel három évtizede minden évben Szent István ünnepéhez kötődően (augusztus 20.) tartanak, és amelyet százezrek látogatnak.

Szőlőskislakon található a negyvenes évek népszerű filmcsillagának, Gál Franciskának egykori kastélya, amelyben bormúzeumot rendeztek be, és amely szakmai tanácskozásokra, vendégfogadásra is alkalmas. A fazekas ház az élő népművészet bemutatóhelye.

Balatonlelle-Rádpuszta-Kishegy

A tihanyi apátság alapító levelében (1055) már utalnak Szent Kelemenről elnevezett bazilikájára. Ma a fiatal korosztályok által különösen keresett üdülőhely. A nyári orgonakoncertek, szórakoztató rendezvények mellett kétévenként rendezik meg az országos Kapoli fafaragó kiállításokat. A Kapoli-emlékházban a kortárs alkotók műveit bemutató kisgaléria és a városligeti Anonymus-szobor alkotójának, Ligeti Antal szobrászművésznek gyűjteményes kiállítása látható. Minden év augusztusának első hete borünnep.

Rádpusztán a Balaton Pince és lovas turisztikai központ található. A középkori templomrom, a rádi szőlőültetvények, a parkerdő miatt tavasztól őszig vonzó kirándulóhely, ahol horgászati lehetőséget is kínálnak, a 38 hektáros horgásztavon. Kishegyen a kedves barokk épület, a Villáműző Szent Donát kápolna környezetében vendégfogadásra felkészült borúti állomások, parkerdő található. Erről a helyről páratlan balatoni panorámában gyönyörködhet a látogató.

Szőlősgyörök

A magyar települések közül számos – így Györök – a nevében is őrzi az ősi szőlőtermelő hagyományokat. A Banyászó hegyi bor már a község mezőváros korában (1778) is a határon túl ismert portéka volt. 1848 szeptemberében Jellasics hadtáp szekerezőit és a kísérő hadat szétverték a györökiek, a környék falvainak segítségével. A hagyományos szőlőtermelést és -feldolgozást folytató gazdák pincéi mellett a település nevezetessége a klasszicista Jankovich-kastély és annak parkja. „Itt lakott 1877-1881 között Gárdonyi Géza, a magyar irodalom jeles alakja.”

Riportunk is itt készült; a Szent Anna Borház tulajdonosával, Komáromi Ferenccel beszélgettünk a borvidékről. Véleménye szerint a Balatonboglári borvidék az ország egyik legjobbja lehet – a somogyi domboknál kedvezőbb helye aligha van a fehér- és vörös szőlőnek. Egy problémát lát csak, nevezetesen, hogy ugyan több kiváló pincészet készít borokat, de a Dél-Balatonnak nincs olyan vezéregyénisége, aki markánsan meghatározná a borvidék arculatát.

A boglári fehér borok és a pezsgők minősége a korszerű, folyamatosan megújuló borászati eljárásoknak köszönhetően meggyőzte a tapasztalt, igényes fogyasztót, és új, szakértő barátokat nyer meg a fiatal nemzedékek köréből. Boraik visszatükrözik a balatoni napfényt, és pannon derűt sugároznak a családok asztalán.

Forrás: www.balatonibor.lap.hu

Mikóczy Nárcisz