MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A 114-es Bakterháztól a Szent Anna Borházig

Beszélgetés Komáromi Ferenc szőlész-borász gazdával, a Szent Anna Borház tulajdonosával

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Talán nem sértődnek meg a polgárok Szőlősgyörökön, ha azt mondom, sokan nem tudjuk, az ország mely részén van is ez a kis falu. Pedig alig néhány kilométerre a Magyar Tengertől Délre, Balatonboglár mellett, a somogyi dombok védelmében húzódik meg és ez a csekély távolság a turista fergetegtől már elzárja kissé a külvilágtól és sajátos hangulatot teremt. Az épülő autópályán, mely a falu mellett halad, még inkább célirányosan száguldanak majd az emberek a Balatonhoz- és még kisebb esélyük van arra, hogy megismerjék az itt élő emberek kedvességét, a csodás borokat, a gyönyörű tájat. Ezzel az írással talán felkeltem az Önök érdeklődését és kedvet kapnak majd ahhoz, hogy ellátogassanak ide.

Egy szőlősgyöröki gazdászt, vagy inkább szőlész-borászt mutatok be, Komáromi Ferencet. Családjával közösen gazdálkodik, fia a borászatban, lánya pedig a könyvelésben segíti, ő maga pedig a szántóterületekért és szőlőültetvényekért felelős.

– Mekkora területtel rendelkeznek és, hogy tudnak egyszerre szőlészettel, borászattal, szántóval, sőt, még vendéglátással is foglalkozni?

Összesen 240 ha bérelt földet művelünk, emellett 20 ha saját szőlőültetvénnyel és 43 ha erdővel rendelkezünk. A szántóterületeken búzát, kukoricát, napraforgót termesztünk, az ültetvényben pedig 10 fajtával foglalkozunk. Talán azt gondolják, túl sok ez a tíz szőlőfajta, de mind-mind gyönyörű borokat ad és így a borkedvelő emberek változó ízlését is ki tudjuk elégíteni. Vörös és fehér-, rosé-, barrique borokat egyaránt készítünk, ehhez az alapot a „tipikus" Dél-balatoni fajták adják: az Olaszrizling, Királyleányka, Muskotály, Sauvignon blanc, Zöld veltelini, Rizlingszilváni, Merlot, Pinot noir és Cabernet sauvignon. Mindezt egyedül nem tudnám művelni, Gábor fiam és Niki lányom segítenek a Családi Gazdaságban.

– Honnan indultak és hogyan jutottak el a Szent Anna Borházig?

Azt hiszem, az ember életében egy fontos időszak a gyermekkor, az akkori benyomások, tapasztalatok, a szülői példakép. Egy vasutascsalád 3. gyermekeként születtem, édesapám egész életében a 114. bakterházban dolgozott- ami a háború előtt még rangot jelentett, biztos munkahelynek számított. Édesanyám a Minisztertanács üdülőjében volt szakács Balatonöszödön, így fiatalon magam is az üdülőben dolgoztam, együtt játszottam a minisztergyermekekkel, ettük a mangalicazsíros kenyeret és csodáltam édesapám, aki 30 éven keresztül minden másnap átbiciklizett a balatonlellei Kis-hegyre és művelte a szőlőnket. Soha nem láttam őt ittasan, és a szüretre mindig hagyott egy hordó bort, amit akkor vertünk csapra. Balatonszemesen jártam általános iskolába, majd a gimnáziumot Siófokon végeztem. Ez akkoriban 5+1 éves képzést jelentett, így szakmát is tanultam, zöldség-és gyümölcstermesztési szakon. Egyetemre kerültem, a keszthelyi Georgikonra, ahol agrármérnöki diplomát szereztem. Az iskola után hazatértem és családot alapítottam. 1969-ben központi agronómusként, majd 1973-tól a szőlősgyöröki Béke TSZ vezetőjeként dolgoztam egészen 1997. június 30-ig, a végelszámolásig. A szövetkezet nagyon jól, évente jelentős tartalékokkal működött, a szántóterületek mellett 1978-81 között 300 ha szőlőt telepítettünk. Amíg lehetett, kitartottam mellette, de a végelszámolást már más fejezte be. Az első saját ültetvényem 2000 öl volt, 1977-ben létesítettem, majd pincét is építettünk hozzá. 1980-ban indítottuk az első Királyleányka borunkat a borvidéki versenyen, mely nagydíjat nyert. 1989-ben párom, Valika, aki mindenben társam volt-meghalt és egyedül maradtam a gyerekekkel. 1993-ban alapítottam velük együtt a családi gazdaságunkat, további 17 ha szőlőültetvényt vásároltunk, 3 ha-t magunk telepítettünk és létrehoztuk a Szent Anna Borházat. Mindent közösen végzünk, a földterületeket bérlem, két traktorost foglalkoztatok, a szőlőültetvény művelése az én feladatom, a borászattal pedig fiam foglalkozik, ő a pince mestere.

– Akkor most Ferenc gazdász, szőlész vagy borász?

Úgy érzem, mindegyik. Agrármérnök vagyok, de a szívem a szőlőhöz is húz. A szőlész-borász társadalom befogadott maguk közé, elismernek és sokat tanulok én is tőlük.

– Kérem, meséljen a Borház történetéről, honnan a Szent Anna név?

A névválasztásnak több oka is van. Az egyik történelmi eredetű, a másik családi jellegű. 1918 július 26-án, Anna napkor óriási jégverés sújtotta a szőlőhegyet itt, Györökön, a Rekesz-dűlőben- az emberek azt beszélték, azért, mert nem volt védőszentje. Minden hegynek van szentje, aki megvédi a jégtől, vihartól, villámtól, garázdálkodótól- csak a „mi hegyünknek" nem volt. 1920-ban aztán az akkori gazdák egy kegyeleti helyet avattak és Szent Annát választották védőszentjüknek. Az emlék feledésbe merült, de 1988-ban újra összefogtunk, a helyi plébános támogatásával 1990-ben, Anna napon mise keretében felszenteltük a helyet, egy kis fa szobrocskát, mely Szent Annát ábrázolja Jézussal a kezében- és az összes vendéget meghívtuk a pincékhez, újraélesztve ezt a szép hagyományt. Hát innen a név, a hegy védőszentjéről. Emellett Isten ajándékaként egykori élettársam egy gyönyörű kislánynak adott életet, akit szintén Annának kereszteltünk, így szívemhez is közel áll ez a név.

A pince 1500 hl tárolóterű, acél-, hagyományos-és barrique hordók egyaránt megférnek itt. Nyáron vendégeket fogadunk, magam főzök, úgy mondják, jó szakács vagyok- édesanyám szoknyája mellett tanultam főzni, különösen a kinti kemencés sütéseket kedvelik az ide látogatók. Tervezzük a Borház bővítését, még hét szoba építését, parkosítást. A pince is nyitott, szívesen várjuk a borkedvelőket.

– Milyen jellegű borokat készítenek?

Csak kiváló minőségű szőlőből lehet finom borokat készíteni, így már az ültetvényben ennek a minőségi követelménynek rendelünk alá mindent. 2 x 1 m-es térállásban, alacsony kordonműveléssel neveljük a tőkéket, melyeken maximum 1,5-2 kg termést hagyunk. A feldolgozás során a kíméletességre törekszünk, reduktív és hagyományos borokat egyaránt készítünk. Próbáljuk az összes ízlést kielégíteni, így sokfajta szőlőből sokféle bort készítünk. Fiam az, aki borászkodik, folyamatosan jelzi is nekem, hogy kevesebb fajtával kellene foglalkoznunk, de valahogy egyiktől sem tudnék megválni. 43 termékünk van, de mindegyikben valami, ami megfog- a Zöld veltelini finom savai, a Pinot noir rosé szamócás íze, a barrique Olasz rizling szánkban hoszszan megőrzött emléke, vagy a Cabernet sauvignon bonyolultsága- gondolkodásra késztetése mind olyan benyomások, melyekről nem tudnék lemondani. Félédes borokat is készítünk a hölgyek kedvére, vagy épp cuvét azoknak, akik üde, friss bort kedvelnek.

– Hol találkozhatunk Szent Anna borokkal?

Leginkább azt szeretnénk, ha itt, helyben, ebben a gyönyörű környezetben, családias hangulatban fogyaszthatnák vendégeink a borokat. Emellett az Interspar üzletekben bárki hozzájuthat palackos borainkhoz az ország bármely pontján- ha pajzs alakú címkét lát a Szent Anna név mellett biztos lehet a minőségben- a környék fogadóiban, vendéglőiben pedig folyóboraink kedveltek.

– Mik a jövőbeni tervek?

Az idén 60 éves leszek, a fiam 30. Mindenképp a gyermekeimmel közösen tervezek. Szerencsére fiamban látom a jövőnket, megbízható mind emberileg, mind szakmailag. Tudom, hogy biztos kézben van a gazdaságunk, nagyobbik lányom ügyesen gazdálkodik a pénzzel, a kis Anna előtt pedig még rengeteg lehetőség van. Mindenképp a vendéglátásra helyezzük a hangsúlyt, a borkóstolás mellett egyéb helyi programok szervezésével szeretnénk a látogatókat a Balaton partjáról kicsit elcsalni- nem meszsze, nyugodt, békés kis falusi világba. Remélem, a rohanó életvitelünk mellett észrevesszük- és észreveszik az emberek az értékeket, azt, hogy itthon is nyugalmat, kellemes környezetet, tiszta levegőt, finom ételeket és borokat, családias hangulatot, őszinte odafigyelést találnak, ha ellátogatnak hozzánk.

A beszélgetés „természetesen" kevés a borokról. Ferenccel és édesapámmal közösen kóstoltuk a Szent Anna Borház borait – ha nem is mind a negyvenhármat, de jó néhányat. Békésen, beszélgetve, feltöltődve, emlékezve, tervezve…

Örülök, hogy mi megtaláltuk az ország e kis pontját és talán másoknak is kedvük támad majd letérni csak 1-2 kilométert az autópályáról és egy ideig részesei lehetnek Szőlősgyörök és a Szent Anna Borház vendégszeretetének.

Mikóczy Nárcisz