MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A savak alkalmazásának új menetrendje a malactápokban

A választott malacokkal végzett két kísérlet azt mutatja, hogy helytállónak bizonyulnak azok az új elképzelések, amelyek a savak a malactápban betöltött szerepéről, hasznáról születtek.

2005-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Az elmúlt évtizedben sok tudományos kutatást végeztek a szerves savak malactápban való alkalmazására vonatkozóan. A kutatások eredményeként kiderült, hogy a malacok szervezete pozitívan reagál arra a változásra, amelynek során a savak arányát a tápban 1,0-1,5%-ra emelik. Az eredmények nagyobb testtömeg-gyarapodást és jobb fajlagostakarmány-értékesítést jelentettek.

Miután növekedésserkentőként a tápba csak egy terméket lehet tenni, a szerves savak a táp tartósítását szolgálják. A kalcium-formiát egy sav sója, amelyet kalciumforrásként alkalmaznak a malactápban. A termék rendkívül jól dokumentált, de a „tartósítási rész” maga hiányzik.

A gyomor, mint határvonal

A savak két csoportra, szervetlen és szerves savakra oszthatók. A foszforsav egy szervetlen sav, amely fokozott figyelmet érdemel, mert csökkenti a pH-értéket a gyomorban. Az alacsony pH-érték segíti a fehérjék megemésztését, amivel gátolja a belekben a baktériumok szaporodását.

Szerves savak kombinációja

A különböző típusú szerves savaknak eltérő hatása van a baktériumok számának csökkentésére. A legjobb eredményeket a szerves savak bizonyos kombinációjával lehet elérni, amelyek közül a legismertebb a formalinsav, a tejsav, a propionsav és a citromsav.

A Vitfoss minden évben több kísérletet folytat a választott malacok takarmányával, hogy biztosíthassa a sertések folyamatos fejlődését. 2004-ben arra koncentráltunk, hogy megfejtsük, a gyakorlatban is létezik-e a savak ideális kombinációja.

Úgy döntöttünk, az általunk választott savhoz egy sót használunk vivőanyagként, mert ez fölöslegessé teszi a kalcium-karbonát használatát (a kalcium-karbonát hozzájárul a pH-érték emelkedéséhez a gyomorban, és növeli a savkötő kapacitást). Majd kiválasztottuk azokat a – mind szerves, mind szervetlen – savakat, amelyek nagy hatással vannak a malacokra. Amikor a termék elkészült, elvégeztük a kísérleteinket. A kontrolltakarmány 1,25% kalcium-formiátot tartalmazott, a kísérleti pedig 1,5% Vit-Acid-ot.

A kísérleteket hagyományos sertéstartó egységekben folytattuk. Úgynevezett „vakkísérleteket” végeztünk, tehát a sertéstartók nem ismerték a két felhasznált takarmánytípus beltartalmát.

Az első kísérlet pozitív hatásai megmutatkoztak az abban szereplő malacokon. Alig három nap elteltével a sertéstartó maga is kitalálta, melyik takarmány tartalmazott Vit-Acid-ot. A malacok egyszerűen jobb képet mutattak, mint a kontrollcsoport egyedei. A nyilvántartások is nagyobb növekedésről és jobb takarmányfelhasználásról tanúskodtak. Az első kísérlet eredményei túlzottan kedvezőnek tűntek, így végrehajtottunk egy második kísérletet is. Ennek végén azonban ugyanolyan – vagy talán még jobb – eredmények születtek; javult a növekedés mértéke és a takarmányfelhasználás.

Alkalmazása ásványi összetevőkben (komplett remixekben)

A Vit-Acid fontos tulajdonsága, hogy belekeverhető a komplett premixekbe, koncentrátumokba, anélkül, hogy befolyással lenne a premix fizikai jellemzőire vagy a vitaminok eltarthatóságára. Mivel a vivőanyag védi a savat, így lehetőség van arra is, hogy a Vit-Acid-ot az idősebb malacok premixébe keverjék.

Az elmélet és a gyakorlat összeegyeztetése

Ha a gyomor egészségi állapotát sikerül foszforsav és kalcium alapú sók hozzáadásával optimalizálunk, és ezeket szerves savakkal kombináljuk – így szól az elmélet –, akkor a malacok jobban kell, hogy érezzék magukat. A kísérletek bebizonyították mindezt. Másképp megfogalmazva; – ebben a szituációban az elmélet és a gyakorlat kompatibilis.

Információ az anyaggal kapcsolatban a következő számon kapható: 30/278-26 56

Hans Aaevezető takarmányszakértő, Vitfoss