MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szélsőségek eredője

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha nincsen jó idő. Napjainkban ez a szokásos, s örökérvényűnek vélt nyafogás sem időszerű már. Az eddig bombabiztos augusztusi nyaralóidő helyett: eső eső hátán, s napokig tartó lehűlés. A fix pont, hogy így sincs jó idő.

2005-09
[ tartalomjegyzék ]

 

A vízparton nyaralók bánata, nem lebecsülendő bosszúsága azonban csak egy mozaikkockája az életünknek. A megáradt patakok emberek lakhelyét veszélyeztették, s ahol csak a belvíz, a mindig nedves talaj és növényzet jelezte az időjárás szélsőséges voltát, ott is látható, károk nélkül ezt már nem lehet megúszni. Nehézkes aratásvég és talajmunkák, mennyiségben és minőségben egyaránt mérhető termésveszteségek, a korábbinál szerényebb terméskilátások megadják az alaphangulatot. Még szerencse, hogy ünnepet is tartogatott e jeles hónapunk; augusztus 20-a emelkedett hangulatával, s némi búfelejtő parádéjával.

Kenyerünk

Pásztohy Andrásnak, az FVM politikai államtitkárának a sajtóban is tálalt ünnepi beszéde sem mentes az emelkedettségtől. "Magyarországon a nemzet ünnepe egyben a kenyér ünnepe is! ... Szent István nemcsak a keresztény Európához csatlakozott, hanem a földművelő Európához is. A földművelés elsajátítása, a földműves lét legalább akkora jelentőségű a magyarság életében, mint a vallás és a letelepedés. ...Most, ezer év múltán, immár az Európai Unió tagjaként kulcskérdéssé lett a mezőgazdaság útkeresése. A magyar föld sorsa, sok százezer honfitársunk jövőbeni élete és boldogulása éppen attól függ, vajon időben rátalálunk-e a keresett, célhoz vezető útra? Hihetetlenül gyorsak a változások, ezért az alkalmazkodás képessége az egyik legnagyobb kihívás napjaink agráriumában.

A következő évek legnagyobb próbatétele a gazdálkodók számára a versenyképességben és a modernizációban való helytállás lesz. A magyar földművelőknek ugyanis olyan helyzetben kell helytállniuk, amely eltér az évszázados termelési és életviteli hagyományoktól. Fontos tehát, hogy a várhatóan nehéz időkben maguk mögött tudhassák a vidéken élők, de az ország egészének szolidaritását....

Európára tekintve nem csak a termelési sikereket kell meglátnunk, de azt is, ami azzal a kultúrával együtt járt: ez pedig nem más, mint az emelkedő vidéki életszínvonal, az életlehetőségek javulása, a vidéki emberek gyarapodása. Ehhez kellett az a biztonságot, kiszámíthatóságot garantáló rendszer, amelyet ma a gazdálkodókat megkülönböztetetten támogató európai uniós közös politikának nevezünk, s amelynek részesei vagyunk mi is.

Tudjuk, hogy Magyarországon a kívánt és remélt kedvező változások csak egy igen nehéz átmenet után érhetők el. Az átállás feltételei ugyanis sajnálatos módon hiányoztak az európai csatlakozás idején. ... A Nemzeti Agrárpolitika érvényre juttatásával, a fejlesztésre irányuló lépésekkel, a termelői szerveződések, szövetkezések szükséges törvényi és pénzügyi feltételeinek elősegítésével új lehetőséget, esélyt biztosítunk a gazdálkodóknak a boldogulásukhoz. Az eltelt csaknem másfél esztendő többségében kedvező uniós tapasztalatai alapján meg vagyok győződve arról, hogy a csatlakozásunknak egyre több nyertese lesz."

Színtér

Az ünnepi tudósítások és kommentárok sorában e nagy ívű gondolatsort talán egy Magyar Hírlapos, hangulatos életképpel lehet leginkább ellenpontozni.

"Újra térre mentek a gazdák, ám ezúttal nem tüntetni, hanem megvendégelni a fővárosiakat. A gazdavezérek szavaiból fenyegető hangot is csak lapunk tudósítója és a piknikre érkező agrárminiszter vett ki. Az arra járó budapestiek ingyenpörköltben és kenyérben tobzódtak a nemzeti ünnepen.

Istentiszteletre érkezünk, ökumenikusra. A Felvonulási térre jött gazdák ezzel köszönik meg a jó termést - ami azért annyira nem jó az esők miatt -, no meg hagyomány is. A hálaadás faluhelyen is szokás, a 'vallásegyesítő' imát meg a téli-tavaszi traktoros tüntetések tették követendő példává. A gazdakörök zászlóinak megszentelése azért kissé meglepő. Ám meglehet, ez csak bennünk éleszt háborús hangulatot. Prekoncepciónkat nem érezzük megerősítve a jelen lévő uszkve háromezer ember között. A gazdanagygyűlés is a régi dicsőség fényében zajlik. Ugyanaz a felvezetés, ugyanaz a főszónok, Jakab István. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hívei között hős, bár hál' istennek a nevére átköltött Kossuth-nótát ezúttal nem halljuk. ... Gazdát alig látunk. Legfeljebb főzőt. ... Hagynánk is a politikát, amikor szembefutunk Gráf József agrárminiszterrel. Éppen megy el. A kormányzati Audi spontán a tömegben parkol. A miniszter búcsúzik, a három dísztraktorra nézve kissé elkomorodik, a 'Mi fejünk, ők fölöznek' felirat nem nyeri meg a tetszését. Munkatársának jegyzi meg - mesélik később a közelben állók -, 'ezek a választások előtt megint kijönnek'."

Helyzet - értékelés

A nagygyűlési helyzetértékelésként a Magyar Nemzet ünnepi tudósításából szemezgetünk. "Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint az agrártárcával tavasszal aláírt megállapodás pontjaiból eddig csak azok teljesültek, amelyekhez nem kellett költségvetési kiadás. A tárca világos agrárstratégiáját hiányolja a Magosz elnöke, aki úgy vélte: a korábbi földművelésügyi miniszter leváltása után kapkodás tapasztalható a tárcánál és a kormányzati ciklusból hátramaradó nyolc hónap nem elegendő az elmaradások pótlására. ... Vannak olyan pontok, amelyek teljesültek a márciusi gazdamegállapodásból, vannak olyanok, amelyeknek a végrehajtása folyamatban van, mások csak részben vagy egyáltalán nem valósultak meg - nyilatkozta Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára a fővárosi gazdanagygyűlés kapcsán.

- Lassan fél év telt el, és még mindig nem rendezte a kormány a Hernád-völgyi árvízkárosult gazdák 1,2 milliárdos kártérítési igényét. Megfeledkeztek a Hajdú-Bét-csőd károsultjainak tett vállalásokról is, akikhez egyre sűrűbben érkeznek a fizetési felszólítások. Elmaradt a gabonatárolók építésére benyújtott pályázatok újbóli megnyitása - sorolta Obreczán.

Nem kezdeményezte a kabinet az Európai Bizottságnál azt sem, hogy a kötelező törkölylepárlás helyett a termelők a komposztálás lehetőségét választhassák, és elmaradt az az uniós egyeztetés is, amely a korszerűtlen alma- és egyéb ültetvények felszámolásához szükséges. Nem teljesült az adótörvény módosítása sem, mert nem igazították az áfakulcshoz a kompenzációs felárat. - A kifizetések lényegében teljesültek, ám még mindig több ezer jogvitás eset van, amelyek rendezése várat magára - folytatta Obreczán Ferenc. A főtitkár a megoldatlan vállalások közé sorolta a sertés- és baromfiágazat állatjóléti támogatásait, mert eddig nem sikerült olyan bankot találni, amely vállalná a kérdéses támogatások előfinanszírozását, faktorálását.

A Magosz főtitkára a részben teljesült kategóriába sorolta az agrár-környezetvédelmi pályázatok elbírálását, de felhívta a figyelmet, hogy a hamarosan kezdődő szúrópróbaszerű ellenőrzések miatt mindenki tartsa készenlétben a szükséges dokumentumokat. Az ellenőrzések csúszása miatt azonban a pályázati pénzek késedelmes utalásával kell számolni, így azok szeptember közepe helyett várhatóan csak október második felében kezdenek el szivárogni.

- A gazdademonstrációnak köszönhető, hogy ma is létezik a falugazdász-hálózat - tért rá a teljesült pontok ismertetésére Obreczán Ferenc. Megjelent a részaránytulajdonok kiadásáról szóló törvény, a családi gazdaságok működésével kapcsolatos törvények módosítása, és megszületett az uniós és a nemzeti támogatások idei évre vonatkozó rendelettervezete is.

Várakozások

Visszatérve a földhözragadtabb, hétköznapibb témákhoz; az FVM portálján elhelyezett információk alapján lesz elég tároló a gabona elhelyezésére, jelenleg 500 ezer tonna szabad kapacitás áll a termelők rendelkezésére, és a kukorica betakarításáig 2,5 millió tonna új tárolókapacitás létesül. Gráf József várakozása szerint, ha nem szól közbe az időjárás, akkor 8,5-8,7 millió tonna kukoricát takarítanak be ősszel a termelők. A kukorica elhelyezését segítheti, hogy a szaktárca felé a gazdálkodók további, mintegy 6 millió tonna tárolókapacitás megépítésének a tervét jelentették be. A minisztérium ugyan erre forrást már nem biztosít az építtetőknek, ám egy bérleti konstrukcióban négy évre vállalná a bérleti és tárolásai költségeket. Így támogatás nélkül is megéri a befektetőknek új, vagy felújított tárolókapacitásokat létrehozni" - emelte ki a szaktárca vezetője.

A miniszter várakozása szerint egyébként havonta átlagosan 500 ezer tonna gabona hagyhatja el az országot, és arra számít, hogy lesz piaca a magyar gabonának, hiszen a Portugáliát és Spanyolországot sújtó aszály miatt a két országban 25-29 millió tonna gabonahiányra lehet számítani.

Tóth Szeles István