MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Búza - főbb kereskedelmi változások ::text::

Argentína búzaexportja várhatóan csökken, és csak Dél-Amerikán belül zajlik majd

Az export mennyisége várhatóan 5,5 millió tonnával csökken (-40%), így mintegy 8 millió tonna exportjával lehet számolni. Ebből 6 millió tonna körüli mennyiség előreláthatólag a tradicionális brazil és egyéb dél-amerikai piacokra kerül, ami jelentős mértékben csökkenti az egyéb piacokon versenyző áru mennyiségét. A becslések szerint idén decemberre már nem maradnak ótermésű készletek. Mindezek mellé a szárazság miatt a vetett terület az elmúlt 7 év legalacsonyabb értékét mutatja, ami előre jelzi, hogy az össztermés mennyisége nem lesz magas. Ez az árualap-csökkenés jó lehetőséget nyújt más exportőröknek az egyiptomi, kelet- és dél-afrikai, illetve egyes ázsiai piacokon (Sri Lanka).

Kína importja várhatóan csökken

Kína belföldi búzatermelése várhatóan az elmúlt 6 év legmagasabb szintjét éri el, ezért az export várhatóan mintegy 1 millió tonnával csökken, és 3 millió tonna körül alakul. Ezzel együtt a készletek előreláthatólag tovább apadnak majd, ez a csökkenés azonban már nem lesz nagymértékű a korábbi évekhez viszonyítva. Ehhez hozzájárul az is, hogy kisebb mértékben előre vásároltak fel tételeket, így megelőzték a készletek csökkenését.

USA exportárak alakulása

Minden típusú búza ára esett az elmúlt hónapban, ami elsősorban az ókészletek nagymértékű piacra dobása miatt következett be, a friss termés megjelenése előtt. Ez típustól függően 2-19 $/tonna között volt.

PS
2005-09
[ tartalomjegyzék ]