MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Lehet egy tonnával több? (egy jó ötlet korai vetésű búzára ...)

Kereken egy tonnával csak nagyon ritkán, de a képsorozatokon látható két szomszédos búza tábla éppen ekkora különbséget produkált az idén: 5,3 (bal) és 6,3 (szó szerint jobb) t/ha termésátlagokkal.

2005-09
[ tartalomjegyzék ]

 

Átlagos adottságú vidéken, havonta egy kijelölt pontról készített képekkel kísértük figyelemmel a búza fejlődését. A fiatal kori jelentős differencia látszólag elfogyott a kikalászolás idejére, a realizált 1 tonna plusz azonban igazolta a korai vetésű - kis csíraszámú agrotechnika előnyét a hagyományos technológiával szemben. A korán lekerülő előveteménnyel rendelkezők - repcetermesztők figyelem! - könynyen kipróbálhatják ezt a lassan, de biztosan terjedő vetésmódot! A Magyar Kwizda Kft a kapcsolódó növényvédelemben - őszi gyomirtás és a vírusvektorok elleni védekezés - igyekszik támpontot adni. A jobb oldali képsorozat helyszínén (Hubertus Agráripari Bt, S/2 tábla) a hivatkozott termékeinkkel biztosították a gyom- és vírusmentes állományt.

A jól bokrosodó búzafajtákat (árpát, rozsot, triticalét is) már korán, szeptember végén - október első hetében vessük el, 3-4 millió csíra/ha sűrűséggel. Így előre nyújtjuk a vetésidőt, ami tavasszal korábbi és hoszszabb ideig tartó kalász-differenciálódásban realizálódik. A nagyobb élettér erőteljesebb növényeket eredményez. Az őszi bokrosodási idő pedig több produktív mellékhajtás kinevelésére szolgál majd. Ehhez a beállított csíraszámhoz egy jobb csávázószer tartozik. A hópenész és más fuzárium gombák ellen a guazatin hatóanyagú PanoctinR 35 és PanoctinR Plus készítmények kiválóak. Az érzékeny fajták őszi lisztharmat fertőzése ellen a PremisR 25 FS ad biztonságot. Nagyon jó elővetemény (pl. borsó, bab) és magágy esetén, a korai vetésidővel akár 2,5-3,0 M/ha csíraszám is optimális, miként a jobban bokrosodó kalászosoknál (pl. intenzív rozs). A kisoroláskor a vírusvektorok betelepedését feltétlenül ellenőrizni kell! Védekezésre tökéletes a TalstarR 10 EC kontakt jellegű tartamhatása, ami az őszi gyomirtással kombinálható.

Az őszi gyomirtás a repce árvakelés ellen nem kérdéses!

A nagyobb élettér és hosszabb őszi vegetációs idő nemcsak a búzának kedvez, hanem a jellemző gyomokat is őszi csírázásra készteti. Az őszi gyomirtás így általában indokolt, de a széltippannal fertőzött területeken gazdaságosabb is. Tökéletes gyomirtás végezhető 1-3 leveles búza fejlettségnél az 1-1,5 l/ha LentipurR 500 SC + 10 g/ha GleanR 75 WG kombinációval, ami a magról kelő gyomok többsége ellen, utóvetemény korlátozás nélkül kínál megoldást. A LentipurR 500 SC nagyobb dózisa csak galaj-, vagy erős széltippan-fertőzöttség esetén lehet szükséges.

Az "agrotechnikai kísérletezésekhez" szívesen ajánljuk segítségünket minden partnerünknek, az új technológia részletesebb szaktanácsadásával igyekszünk a "Kwizda választékot" szélesíteni.

Fehér Tamás - Magyar Kwizda KFT