MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új lehetőség a zöldség-gyümölcskereskedelem piacán

Új lehetőséggel bővült a zöldség-gyümölcskereskedelem piaca. Az új szolgáltatás egy magyar fejlesztésű szoftver, amely egy virtuális zöldség-gyümölcspiacot alakít ki a termelők eladási ajánlatainak, ill. a kereskedők vételi ajánlatainak segítségével.

2005-10
[ tartalomjegyzék ]

 

A Fruit Vegetable Market kifejlesztésével a határokat nem ismerő, egész Európát behálózó kereskedelmet kívánták segíteni a fejlesztők. A program - bár még további fejlesztés alatt áll - rövidesen 33 nyelven lesz hozzáférhető. Jelenleg a magyar mellett angolul, franciául, lengyelül, németül, olaszul, oroszul, spanyolul, szlovákul képes lefordítani mind a kereskedők, mind a termelők ajánlatait. A nyelvi nehézségek megoldásával - egész Európával - könnyebben és egyszerűbben kereskedhetnek a zöldség-gyümölcspiac szereplői.

A virtuális piac tartalmazza az áru megnevezését, fajtáját, a méret osztályát, a kiszerelést, mennyiséget, a kiszolgálás helyét, minőségi besorolást, csomagolás adatait, származási helyet, az irányárat. Így könnyen öszszehasonlíthatóvá válnak a különböző kategóriák adatai. Mindig csak friss, még aktuális ajánlatokat tartalmaz. Mindehhez csupán egy kisebb teljesítményű számítógép és egy internetes kapcsolat szükséges.

A program ötlete Kertész Ákostól származik, aki a kereskedelemben eltöltött hosszú évek alatt megfigyelte, hogy mennyire lelassítja a piaci folyamatokat a termelők és kereskedők közötti hosszas egyeztetés.

- Mivel mindkét fél több ajánlat meghallgatása után akar csak döntést hozni, az ajánlatoknak pedig utána kell járni... Mindez idő, pénz és energia - mondja.

- Az ötletet, hogy egész Európa kereskedjék egymással - éppen a magyar termelők problémái adták. Mindenhol arról lehetett olvasni és hallani, hogy a termelési ár alatt kénytelenek eladni az amúgy első osztályú terményeiket, mert a felvásárlási ár oly mértékben lecsökkent. Azt gondoltam, ha nagyobb piacon kereskedhetnének, akkor talán megoldódnának ezek a problémák is. A magyar zöldségek és gyümölcsök köztudottan jó minőségűek, és több európai országban a jó minőség fontosabb, mint a kedvezményes ár. Az európai elérhetőség a kereskedőknek is kedvez, hiszen így ők is több termelő ajánlataiból választhatnak.

- Mivel a célunk a termelők és a kereskedők munkájának a megkönnyítése, ezért őket is bevontuk a szoftver fejlesztésébe. Így programozóink tulajdonképpen az ő ötleteik alapján alkották meg a Fruit Vegetable Market-et. A további fejlesztésekben szintén számítunk a segítségükre; ezeket a használat során felmerülő észrevételek alapján kívánjuk alakítani.

Hogy minél több felhasználó kipróbálhassa a szoftvert, nyolc héten keresztül minden új felhasználó, aki zöldség-gyümölcstermeléssel vagy kereskedéssel foglalkozik, ingyenesen tesztelheti mindenféle kötelezettség nélkül. Letölthető a www.fruit-web.hu oldalról.

(x)