MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Nagydíjat nyert az AXIÁL az OMÉK-on

A kilencnapos országos szakkiállításon több mint kétezer négyzetméternyi területen várta látogatóit az Axiál Kft. A cég tulajonosával, Harsányi Zsolttal az egyik fárasztó nap végén tudtunk leülni egy rövid beszélgetésre, hogy egyenleget vonjon a 2005-ös év eddigi eredményeiről, problémáiról.

2005-10
[ tartalomjegyzék ]

 

- Először is, gratulálok az OMÉK Nagydíjhoz, melyet a Fendt Auto-Guide termék kapcsán kaptak. Röviden hogyan tudná összefoglalni az eszköz használatának legfontosabb előnyeit?

- A Fendt 930-as traktorra szerelt Auto-Guide rendszer megkönnyíti a traktorkezelő munkáját, hisz a rendszer képes tárolni azt a képzeletbeli vonalat, amely útvonalon a művelet során először végigmegy a munkagép. A következő "körben" már automatikusan emellé a vonal mellé - vagy ezzel párhuzamosan bármilyen megadott távolságra - pozícionálható a traktor anélkül, hogy a kormányhoz hozzá kellen érnie a kezelőnek!

A mindennapi munkában nagyon sok hasznos funkció kihozható a rendszerből, így a pilóta munkája könynyebbé válik, jobban tud figyelni a munkagépekre, művelőeszközökre, emellett kiküszöbölhetők az átfedések és az üresen hagyott csíkok is. Ez a nap végére többletteljesítményt, kisebb fajlagos hektáronkénti költséget jelent.

- Mekkora nagyságrendnél érdemes az Auto-Guide lehetőségeivel élni?

- Úgy gondolom, hogy aki 1000 üzemóra felett dolgozik, annak már most megéri. Pár év múlva - ugyanúgy, mint a mobiltelefonok hazai története során - ez már egy teljesen elfogadott és használt rendszer lesz hazánkban is.

- Milyen volt a cég idei első féléves eredménye?

- Örömmel mondhatom el, hogy rengeteg munka van mögöttünk, de ennek a sikereit is megízlelhettük. Kombájnértékesítésben 34%-kal piacvezetők vagyunk, a nyugati relációjú traktorok eladásánál közel 25%-os a piaci részesedésünk, ezen belül a 250 LE fölötti gépeknél 30%-os részesedéssel állunk a mezőny élén. A mezőgazdasági teleszkópos rakodó értékesítésben továbbra is őrizzük első helyünket, 51%-os eredménnyel! Alkatrészüzletágunk forgalma dinamikusan növekedett, emellett átadtuk új miskolci telephelyünket - szerencsére tényleg komoly sikerekről tudok beszámolni.

- A mezőgazdaságban továbbra is az egyik legnagyobb probléma a tőkehiány. Milyen pénzügyi lehetőségekkel tudják segíteni a gépvásárlókat?

- Axiál Financial Service néven új gépfinanszírozási konstrukciót alakítottunk ki. Lényege, hogy egy kézben van a gép- és alkatrészeladás, a finanszírozás, ami az ügyfél számára számtalan előnnyel jár, a komplex szolgáltatás mellett gyorsabb ügyintézést is jelent. A gépvásárlásokat számtalan akcióval segítjük, jellemzően az ár 25%-ának befizetése mellett svájci frank alapú hitelt tudunk nyújtani 1,99%-os kamatra! A futamidő - géptípustól függően - 3 és 6 év között mozog.

- Köztudott, hogy ön nemcsak az Axiál révén, hanem termelőként is érdekelt a mezőgazdaságban. Ilyen szemszögből mit lát a legnagyobb problémának?

- A gondokat nagyon hosszan lehetne sorolni, de most csak egy példát emelnék ki: égbekiáltó az az aránytalanság, hogy 5 liter jó magyar tej felvásárlási árából gyakorlatilag 1 liter üzemanyag vásárolható, pedig az előbbi a gyomorba jut, az utóbbi meg csak a gépekbe. Az ilyen ellentmondások sajnos az ágazat egészére jellemzőek.

Ennek ellenére alapvetően optimistán tekintek a mezőgazdaság jövőjére, hisz minden adottságunk megvan a sikeres termeléshez. Örülök, hogy az Axiál Kft. piaci súlyának megfelelően részese lehet ennek a munkának!

Fodor M.