MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Búza: A világ főbb piacai és kereskedelme ::text::

Irak - az USA exportjának mentsvára a Közel-Keleten

Az iraki vásárlások nagymérvű megjelenése jelentősen ellensúlyozta azokat a veszteségeket, amelyeket az USA gabonakereskedelme elszenvedett a közel-keleti országokban az elmúlt időszakban. Az eladások csökkenése elsősorban az orosz és ukrán fekete-tengeri exportok alacsony árának tudható be. A 2002/03-as szezonban az USA gabonaexportja az elmúlt 30 év legalacsonyabb értékére süllyedt a régióban. Ebben a szezonban azonban az iraki kötések már meghaladták a 800.000 tonnát, ami azt jelenti, hogy az 1989/90-es szezon óta ez a legnagyobb mennyiség, és ezzel Irak a világ második legnagyobb keménytélibúza- (HRW) vásárlójává vált.

A Katrina hurrikán hatása a búza és más gabonák exportjára:

A hurrikán utóhatásai átmenetileg leállították a Mississippi folyó deltájából induló exportokat, pedig ez a régió az USA elsőszámú térsége az exportok rakodásában. Ezek a kikötők rendszeresen a kukorica- és szójaexport 2/3-át rakodják be, illetve a búzának mintegy 1/4-ét rakták itt be az elmúlt évben. A búzák közül a lágy télibúzák kerülnek felrakásra elsősorban ezekben a kikötőkben, ami ebben az évben nem jelent komoly problémát, mivel az elmúlt 30 év legalacsonyabb exportja várható. Az USDA jelentése alapján látható, hogy a hurrikánt követő héten a kukoricaexport 60%-kal csökkent a megelőző héthez képest (minden kikötőt beleértve), a szója exportja 42%-kal esett, míg a búzaexport 15%-kal nőtt.

Japán, a világ legnagyobb kukoricaimportőreként havi 950.000 tonna kukoricát szállított az érintett régió kikötőiből. Az első jelzések szerint a kereskedők megpróbálják a Nyugati Part kikötőiben berakni a kukoricaexport egy részét, hogy a kieséseket csökkentsék. Abban az esetben, ha a kikötőket sikerül a következő hetekben rendbe hozni, akkor a kiesés hatása nem lesz számottevő éves szinten. Ennek ellenére az USA éves exportja mintegy 1,5 millió tonnával csökken a Katrina hurrikán miatt, az USDA becslései szerint ez az 1,5 millió tonna a következő szezon exportmennyiségét növeli majd, elsősorban mexikói és egyiptomi szállításoknak köszönhetően.

AZ USDA időleges támogatást nyújt ahhoz, hogy a kikötőkben megsérült mintegy 140 uszályt (közel 170.000 tonna tönkrement kukoricával) elszállítsák New Orleans körzetéből a Mississippi folyó felsőbb szakaszaira. Amint sikerül kiüríteni az uszályokat, a folyó felsőbb részeire szállítják, és újrarakják őket a szállításra váró kukoricával. Annak érdekében, hogy a termelőket segítsék a termény eladásában illetve szállításában, az USDA alternatív tároló kapacitások igénybevételét is támogatja, közel 1,2 millió tonna mennyiségig. Ezekkel a lépésekkel a kormány a termelők problémáit igyekszik enyhíteni, amíg ezek a tömegtermények ismét exportálhatóak lesznek.

Addig, amíg a Gulf-öböl szállítási és árumozgatási rendszere helyreállításra nem kerül, az USDA fedezi azokat a költségeket, amiket az alternatív szállítási módok és útvonalak okoznak a kereskedelemben.

Emellett az USDA lehetőséget ad arra a termelőknek, hogy készleteiket eladják az USDA részére, és ezeket azonnal beszállítsák a megjelölt kereskedelmi raktárakba, ezzel is könnyítve a szeptember és október végén lejáró hitelek visszafizetését, illetve a tárolási gondok enyhítését. Ez a speciális lehetőség az egyes tagállamok egyedi elbírálásnak függvénye.

P. S.
2005-10
[ tartalomjegyzék ]