MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gabonatároló építések országszerte

Magyarországon talán soha nem volt példa arra, hogy olyan nagy tömegű gabonát kellett volna tárolni, mint az idei évben.

2005-10
[ tartalomjegyzék ]

 

A múlt évi kiugróan magas és az idei közepesnél jobb búza terméseredmények, a korábbi keleti piacok megszűnéséből adódó mozdulatlan készletek, a környező országok hasonlóan nagy termései, és az EU csatlakozás hozadékaként jelentkező intervenciós felvásárlás, valamint tárolás egyre nyomasztóbban jelzi, hogy az európai gabonaövezet "zászlóshajója" vagyunk. És minden bizonnyal leszünk is - ez tovább nem vitatható tény az EU számára sem - ami kötelezettségeket is jelent az ország számára. A szaktárca folyton azt bizonygatja, hogy a helyzet magaslatán áll és közreműködésével folynak a tároló építések, alkalmi átalakítások, hogy a szintén kiugróan magas idei kukoricatermés is tető alá kerülhessen. Sajnos a tárolt magyar gabona szállítása - Spanyolországba 300 t, és Portugáliába 200 t - nagyon vontatottan indult, ami komoly gondokat vet fel a kukorica őszi elhelyezésében, hiszen nagyságrendekkel nagyobb a becsült termés, mint az üres gabonaraktár.

Nagy erőkkel építkeznek...

A termelői szféra tehetősebb vagy csak merészebben gondolkodó része pályázati pénzekből és önerősen is építtet. A Gabonaszövetség augusztus végi közleménye szerint 66 nagyberuházás van folyamatban az országban, - mintegy 40 milliárd Ft értékben - ami önmagában örvendetes hírnek tűnik, azonban állításuk szerint hiányzik az összehangoltság, a logisztikai átgondolás a vehemensen megindult jó szándékú munkából. Kétségtelen, hogy az építtetők egy részénél fellelhető a jó értelemben vett spekulatív szándék, amit a későbbi intervenciós felvásárlásra alapoznak, hiszen messze a szükségleteiket meghaladó tárolóterek épülnek. Most elég nehéz megítélni, hogy szerencsés döntést hoztak-e, akik építtettek. Ha marad az EU intervenciós gyakorlata, és közepesnél jobb gabonatermések lesznek a következő években, akkor bizonyára. De, változhat a helyzet, mert pl. túl költséges az uniós büdzsé számára az intervenciós felvásárlás, drága a nagy távolságra történő szállítás, vagy aszályos évek következnek, esetleg egy olajválság kikényszeríti a megújuló energiák előállítását (gabonából üzemanyaggyártás), akkor a tárolók szerepe, kihasználtsága kérdésessé válhat. A logisztikai szempontok ezért különösen nagy súllyal esnek a latba, amikor valaki ilyen nagyberuházásba fog. Az építtetők és építők egymásra találása üzleti alapon természetesen létrejön, amelynek hozadéka, hogy végre esztétikailag kifogástalan és funkcionálisan is jól tervezett terménytárolók nőnek ki a magyar vidéken.

E témában választott beszélgetőpartnereim Molnár Lajos szövetkezeti elnök és Rácz József az építő cég ügyvezetője, akik a munka 4/5 részénél úgy nyilatkoztak - látva az átadási határidő teljesíthető közelségét - hogy szerencsésen egymásra találtak a projektet illetően.

A mezőgazdaságban útkeresés folyik

A Győr-Moson-Sopron megyei Nyúl községben úgy döntött a mintegy 800 ha-on gazdálkodó és húsmarha neveléssel foglalkozó szövetkezet vezetése, hogy terménytárolók építésébe kezdenek. Először alapos helyzetelemzésbe fogtak Molnár Lajos elnök vezetésével, és jó néhány kész tárolót megnéztek. Ezt követően a kivitelezőt keresték meg a munkához, aki megfelelő referenciákkal rendelkezett. Közben persze kiválasztották azt a hitelkonstrukciót, amely a legkedvezőbbnek látszott a faladat méretéhez és ezzel megteremtették a munka anyagi feltételeit. A szekszárdi székhelyű Delta-E Kft. ajánlata, és munkája tetszett a legjobban, így velük kötöttek szerződést, és megindulhatott a munka.

A síktárolók és a gabona körsilók összevetése is megtörtént, de végül az előbbi építése kezdődött el, hiszen a síktároló többcélú, vélhetően hosszabb élettartamú - igaz lassabban épül fel - és kevesebb hibalehetőséget hordozó technikai kiszolgáló háttérrel is használható. Kétségtelen, hogy legszerencsésebb mindkét tároló egyidejű alkalmazása praktikussági szempontok miatt olyan helyen, ahol gyorsan forog az áru, kurrens gabonafélékkel dolgoznak, és egyidejűleg nagy tömegű terménynek kell e hely. A körsilók relatív olcsósága és a beruházás kihasználtsága persze csak úgy érvényesül, ha a gazdaság részéről a termelést hozzá igazítják méretben és fajta szortimentben egyaránt. A kész tároló persze már lehetőséget biztosít arra is, hogy akár intervenciós készleteket is fogadjanak - játszik el a gondolattal Molnár Lajos - hiszen az infrastruktúra is adott a feladathoz.

Az építők megbecsülik a mezőgazdasági megrendeléseket

A Delta-E Kft. éves árbevétele megközelíti az egymilliárd Ft-ot - érzékelteti a társaság méreteit Rácz József ügyvezető - és az ipari padlók "gyártásában" ill. kivitelezésében a céget az ország öt legjobbja között említik. A mezőgazdasági tárolók mellett az iparban is jól cseng a nevük, hiszen az áruházláncok és multi-cégek csarnokrendszereiben több helyen a padozat elkészítésében jeleskednek. Évente mintegy 220.000 m˛ felületet betonoznak, de emellett kereskedelmi tevékenység is folyik a profilba vágó munkák vasanyagaival. A harmadik profil a különböző méretű csarnoképítés, ahová az évi 5-6 mezőgazdasági tárolót is sorolják. Számuk az elmúlt három évben már elkerülte a húszat, ami azt is jelenti, hogy kellő gyakorlatot szereztek e területen is. Az egyes munkafázisok természetesen megoszlanak, hiszen az alapozás, a felépítmény építése, valamint a támfalazás is más típusú munkát igényel. Jellemző az "összedolgozás" egy másik hasonló profilú céggel és természetesen az alvállalkozók bevonása is, a speciális területeken. Mindenesetre a határidők betartása azt indokolta, hogy minél kevesebb alvállalkozó és minél pontosabb, megbízhatóbb társcég vegyen részt a munkában. A munkamorált nagyon jól sikerült kialakítani a társakkal, hiszen mindenkinek fontos a pontosság és az alaposság, így nincs csúszás az átadási határidőknél - magyarázza népszerűségük okát az ügyvezető.

Nyúlon csak azért nem lesz előbbi átadás, mert háromhetes eső hátráltatta a munkavégzés egyes szakaszait. A munkák iránti érdeklődés és azok megrendelése egyébként nagyon erősen összefügg a pályázati rendszer mechanizmusaival. Az AVOP elbírálása időszakában nagyon megnőtt az érdeklődés, hiszen az volt a forrás. Önerősen ma már kevesen építtetnek, ha mégis van ilyen, nagyon óvatosnak kell lenni az építőcégnek is. A megrendelő pénztárcájába azonban nem lehet belenézni, ezért - bizalmi elven - elkezdődik ott is a munka, ahol még nincs dokumentálható fedezet. Az építő nem feltételezhet a leendő partneréről elve rosszat, azonban 100 milliós beruházást már óvatosan kell kezelni...

Az építtetés ritmusa azonban évente nagyon változó, hiszen 3-4 éve megindult a tároló építés, majd 1-2 év szünet következett. Most az AVOP révén ismét növekszik, de a folytatás már nem látszik ilyen lendületesnek, sőt a választások után minden bizonnyal visszaesik... Az új tárolók építése egyébként nem csak azért indokolt, mert nagy termés volt, meg intervenciós tárolás folyik. A régi leromlott állagú - belső vázas, tégla támfalas, vakolt - és a kényszertárolók kiváltása is indokolja az új korszerű tárolók megépítését.

Csúcstechnológia az ipari-padló készítésben

Az építőcégnél általában húsz megkeresésből négy-öt realizálódik, ami azt jelenti, hogy sokat kell foglalkozni a megrendelőkkel, ami némi pedagógiai és pszichológiai felkészültséget is igényel. Általában a nagy tömegű gabona - a búza vagy a kukorica - betakarítási idejére kell elkészíteni a tárolót, ha elindult az építés. Ettől kezdve a munka mindig nagyon sürgőssé válik. Alapvető biztosítékokra persze az építő cégnek is szüksége van, és természetesen a szerződés is nélkülözhetetlen. Az jól látszik, hogy a mezőgazdaságban nagyon megdolgoznak az emberek a pénzükért. Éppen ezért alaposak, és tulajdonképpen megbízhatóak a vezetők, igyekeznek betartani a fizetési és egyéb határidőket - összegzi kedvezően tapasztalatait Rácz József - aki természetesen összehasonlítást tud tenni az iparral. Az ország szinte minden szegletében dolgoznak, következésképpen számos mezőgazdasági referenciahellyel is rendelkeznek. Jó néhány olyan speciális technológiai elem lelhető fel a Delta-E kft. munkájában másokhoz képest, ami vonzóvá teszi a cég munkáját. Kis dolgokról van szó, mint pl. a zsalutáblák méretének csökkentése, ami megkönnyíti - kézi mozgatásúvá teszi - a vele való munkát és jobbá teszi a támfal minőségét. A padozat tekintetében áttörés az ipari padló készítése - szemben a "mezei kőművesek" hagyományos, kiöntött táblás, rücskös felületű betonjával - ami már speciális beton-receptúrával készül, acélháló vagy acélszál erősítéssel. A betonlehúzás vízszintes felületen önjáró Laser Screed-del történik, aminek lehúzó pontossága észrevehetően jobb a kézi lehúzásnál. Magyarországon 3 nagyteljesítményű és 2 db hasonló teljesítményű Laser Screed van összesen. A betonfelület glettelése duplatárcsás, nagy teljesítményű gépekkel történik és koptató réteggel, vagy műgyanta bevonattal nyeri el tartósságát, por és csúszásmentességét. A záró fázisban történik a dilatáció vágás, amit gyémánt tárcsás géppel végeznek el a padló elkészülte után 1-2 nappal. Az ipari padló ára 4.500-7.000 Ft/m˛ között változik a mindenkori körülmények függvényében és a megrendelő igénye szerint.

A korszerű terménytárolás érdekében

A termelő szemszögéből forradalmi változás - mondja Molnár Lajos -, hogy a tartóelemek a támfalon kívül helyezkednek el, ami kizárja azok sérülését. Nem tud a markoló-kanállal, vagy homlokrakodóval dolgozó gépkezelő vagy gépkocsival forgolódó gépkocsivezető kárt tenni a tartórészekben. A betonvassal erősített, nagy keménységű betontámfal nem mállik, üvegszerű, aminek következtében a tároló belső tere jól tisztán tartható, könnyen fertőtleníthető. Nem beszélve a támfal nagy teherbíró képességéről, ami szinte korlátlanul terhelhető. Mindemellett a tároló épület világos, esztétikus, nagy bejárati kapukkal és természetesen igény szerint választható ki-be tárolási megoldásokkal. A nagy teljesítményű szárító - ami ma már nélkülözhetetlen - természetesen rendelkezésre áll, így nagy tömegű - optimális víztartalmú - szárított áru kerülhet betárolásra. Ez szakmai szempontból nagy nyugalmat kölcsönöz, hiszen nem kell tartani az áru befülledésétől, esetleges romlásától. A korszerű tárolótérben 1200 m˛ alapterület áll rendelkezésre épületenként, ami legkevesebb 10 m belmagassággal párosul, így semmi akadálya nincs bármilyen gépi rakodási munkának. Az EU kompatíbilis Lindab tető - ami horganyzott acél hullámlemez alapú, és speciális anyaggal festett - legalább 30 évig szavatolja a tető tartósságát, emellett pedig nagyon esztétikus.

A gyakorlatban vizsgáznak az építők...

A mezőgazdasági tárolók sok tekintetben a megrendelő igényei szerint készülnek, azonban alapvető célszerűségi praktikákat kell alkalmazni. Nem lehetnek pl. kiugró részek, a célszerűséget a funkciójának megfelelően kell kialakítani. Lehet a színekkel variálni, világítóablakokat ötletszerűen rakni, azonban lassan kialakul egy praktikus gyakorlat, ami szerint ezek az épületek épülnek. A tájolás is fontos szempont lehet, azonban az épület fekvése általában a terület telekkönyvi adottságaival függ majd össze. Rendezési terveknél az utak szerepe annál nagyobb, amihez viszont alkalmazkodni kell.

Nyúlon június 2-án indult a munka és garantáltan szeptember 20-án lesz kész a 2 db, egyenként 1200 m˛-es tároló, ami összesen 8.000 mł termény befogadására lesz alkalmas.

A Delta-E Kft. közel 50 fővel dolgozik, emellett még alkalmilag 30 ember speciális szakmunkáját veszi igénybe. Általában két helyszínen dolgoznak, hogy semmiképpen se aprózzák el a munkát. Legfőbb szempont, hogy a megrendelő elégedett legyen, és a határidőt tartani tudják - mondja Rácz József.

A múlt évben ezt a speciális építőipari munkát tíz nagyobb jegyzett cég végezte az országban, az idén már megduplázódott a számuk. Ez versenyhelyzetet jelent, hiszen olyan nagy cég, mint pl. a KITE Rt. is beszállt ebbe a munkába, akinek ismert neve van mezőgazdasági szakmai berkekben. Ilyen esetben - a cél érdekében - még az "összedolgozás" sem kizárt egy-egy szakterületen. A tároló építés lehet, hogy véges munka - mert erősen támogatás-függő - ezért gőzerővel kell dolgozni, míg adott a lehetőség. A társaságnál jellemző, hogy számos innovatív elemmel bővül a tevékenység, ami eltér másokétól. A korszerűbb és jobb technológia mindig jobban eladható és további megrendelésekkel kecsegtet. A referenciák általában önmagukért beszélnek, ezért gyakorlatilag nem szabad hibázni. Egy elkövetett hiba miatt a cég rossz híre sokkal gyorsabban terjed, mint ha tíz tárolót tökéletesen épít meg. Minden munkából tanulni kell - összegez Rácz József ügyvezető - mert a megrendelések számának csökkenése esetén csak a legjobbak juthatnak megbízáshoz.

NZ