MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kívánságműsor

A kívánságműsor kifejezés nagyszerűségét fejezi ki, hogy az ellenkező tartalmat megtestesítő 'nem kívánságműsor' is hasonlóan fajsúlyos. A nagyvilág, a 93 ezer négyzetkilométernyi szűkebb élettér, az otthon, a természet, a napi feladványok sora számos esélyt ad a megmérettetésre: melyik változat az aktuálisan érvényes.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Az időjárás különösen beletartozik a kívánságműsor kategóriába. Az utóbbi hetek napfényes, alig szeles, ritkán párás, sosem esős időszakában sokan azt hihették, hogy ez hiba nélküli. Valóban, nem kellett tócsát kerülgetni a flaszteren, ernyőtől sem duzzadt a kézitáska. Termést betakarítani szintúgy jó érzéssel lehetett.

Földön és raktárban

A november eleji állapot címszavakban, ahogy azt a betakarítási koordinációs bizottság elnöke látta: "Az 1,2 millió hektár kukorica felét már letörték, a termésátlag meghaladja a 7,6 tonnát hektáronként. Az 522 ezer hektáros vetésterületről fedél alá került a napraforgó, ez 2,2 tonnát hozott átlagosan. A szójára sem lehet panasz, átlagosan két és fél tonnát takarítottak be hektáronként. A 61 ezer hektárnyi cukorrépa négyötödét már felszedték: a termelők különösen jó hozammal, 45-65 tonnával számolhatnak hektáronként. A 25 ezer hektáron ültetett burgonya - 25 tonnás átlaggal - biztonságban van, a dohány java részét is leszedték már.

A talaj-előkészítési és a tápanyag-visszapótlási munkák szintén felgyorsultak. Az 1,7 millió hektárra tervezett őszi vetésű növények alá másfél millió hektáron elkészült a magágy. Ütemesen halad a mélyszántás is: a tervezett 2,3 millió hektár csaknem felével végeztek. Az őszi árpát és a káposztarepcét elvetették, a búza, a rozs és a tritikálé 80 százaléka is földbe került már.

Becslések szerint a hazai termelők a tavalyi négymillió tonnával szemben várhatóan négy és fél millió tonna körüli gabonát ajánlanak fel uniós intervencióra a november 1-jétől jövő év május 31-éig tartó időszakban. Az MVH által felvásárolt 3,9 millió tonna intervenciós gabonakészletből 420 ezer tonnát értékesítettünk mostanáig."

Csávába be?

Ha az iménti nyilatkozat nem is tartalmazta, azért a 'semmi sincs ingyen' elve alapján nem árt megjegyezni, hogy ennyire csapadékmentes október régen volt, s igencsak kiszáradtak a talajok. A kalászosok vetéséről szóló egyéb információkban is akad elgondolkodtató momentum. Jelesül, a Népszabadság november 5-i számában az abszolút mélypontra került fémzárolt vetőmag felhasználásról szóló cikket olvasva elgondolkodik az ember: hirtelenjött igénytelenségről lenne szó, vagy ennyire kiszáradtak a gazdálkodók pénzügyi forrásai? "Egy kőművestől kölcsönkértük a betonkeverőt, azzal szeretnénk csávázni a vetőmagot" - mondja Gádor Jenő hevesi gazda, aki eddig általában fémzárolt vetőmagot vásárolt, és azt használta. Az idén azonban a legjobb táblájáról betakarított terméséből tartotta vissza a vetéshez szükséges menynyiséget. Ezt - amennyire tudták - válogatták, majd a kölcsönkeverővel szeretnék csávázni. Saját kalkulációja szerint így tonnánként 30 ezer forintból kijön a vetőmag. A forgalmazóknál ez legalább a másfélszeresébe kerülne.

A falugazdászok jelentéseiből az derül ki: a tavalyi vetésnél felhasznált fémzárolt vetőmag felét használják az idén a gazdák. A vetni tervezett 1,1 millió hektár őszi búza 15 százalékára jut a jobb minőségű vetőmagból. (Az optimális az, ha vetéskor a terület 40-50 százalékán fémzárolt vetőmag kerül a földbe.) Ennek következménye már most borítékolható: jövőre a búzatermés gyengébb minőségű lehet... Most a vetőmag-forgalmazók - saját eredményük terhére - az FVM javasolta áron, vagyis tonnánként 45-49 ezer forintért adják a csávázott, minősített vetőmagot - sőt, van példa olcsóbbra is. Ám ezt sem vetik a gazdálkodók. A terméktanács tagjai sorra jelentik be: ha maradnak az alacsony árak, akkor felhagynak a tevékenységgel.

Beke Béla, a búzavetőmag-nemesítéssel és a -fajtafenntartással foglalkozó szegedi Gabonakutató tudományos munkatársa szerint már nem az árakról, hanem a gazdák szakmai igénytelenségéről kellene beszélni. Arról, hogy, maguknak okoznak kárt azzal, ha nem a jó minőségű vetőmagból használnak kevesebbet, hanem a gyengébből többet. Mások szerint a kormányzati fajtapolitika, illetve ennek hiánya okozza a gondot. Vannak olyan országok, amelyekben támogatást kapnak azok, akik a biztosabb termést ígérő fémzárolt vetőmagot használják. Másutt viszont csak akkor jár a területalapú támogatás, ha a gazda fémzárolt, ellenőrzött vetőmagot használ.

Lépésről lépésre

De lássuk, hogy e visszalépés mellett akad-e előrelépés? Az FVM portálján olvasottak szerint igen: "- Még az idén 150 milliárd forint, jövő januárban és februárban pedig további 100 milliárd forint támogatáshoz jutnak az agrárgazdálkodók - közölte Pásztohy András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: jövőre 22 százalékkal emelkedik az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege. Ebből a 400 milliárd forintból 239 milliárd forintot tesz ki az Európai Unió alapjaiból érkező összeg, és 161 milliárd forint a hazai forrás. Az egy termelőre jutó éves támogatás így eléri a kétmillió forintot. Az államtitkár hangsúlyozta: a Száz lépés kormányprogram részeként a nyáron hét intézkedéssorozat kezdődött meg az agrárágazatban. Ezek közül döntés van arról, hogy jövőre is a nemzeti költségvetésből támogatják az Európai Unióban nem támogatott sertés- és baromfitartást. Az intézkedés a jövő évi költségvetési törvény hatályba lépését követően hirdethető meg, 10 milliárd forintos keretösszegben. Emellett ösztönözni kívánják az állattenyésztők kedvezményes takarmánygabona-elővásárlását. Az erre vonatkozó rendeletmódosítás alapján az állattartók éves takarmánygabona-szükségletük 50 százalékának megvásárlásához tárolási támogatást, illetve kamattámogatást vehetnek igénybe.

Az államtitkár elmondta: földbérlet esetén elő-haszonbérleti jogot biztosítanak az állattartó telepek üzemeltetőinek. Így stabilabbá válik az állattenyésztéshez szükséges földterület bérlete, kedvezőbb helyzetbe kerülnek a telepek földvásárlás során. Az ehhez szükséges törvénymódosításra az idén novemberben kerül sor, és jövő év január 1-jén léphet a módosítás hatályba.

Lehetőséget adnak arra, hogy a magángazdálkodók jelzáloghitel intézetek útján kedvezményes hitellel vásárolhassanak mezőgazdasági termőföldet. Ennek során legfeljebb 50 millió forintos, 5-20 éves lejáratú, kétéves türelmi idejű hitel vehető igénybe, ennek kamata az öt éves állampapír hozamához igazodik, és 50 százalékos kamattámogatással igényelhető. Az ehhez szükséges rendelet már módosították."

Önrész

Az szintén megnyugtató, hogy még mindig normális a világ, s kritikai hangok is olvashatók e témakörben. A Délmagyarország november 12-i számában Balogh László független képviselő hangsúlyozta: a Homokhátságon a mezőgazdaság nem küzd minőségi problémákkal, jövője mégis bizonytalan. A fideszes Font Sándor hozzátette: a kormány a tőkés nagybirtokrendszert támogatja és ellehetetleníti az őstermelőket. A jövő évi költségvetésről elmondta: a mezőgazdaságra szánt 400 milliárd forintból 250 milliárd uniós forrásból származik, a kormány gyakorlatilag csak az uniós pályázatok önrészét biztosítja.

Színfolt

Sokáig úgy tűnt, hogy az évek óta hangoztatott termelői tulajdonlás a kívánságműsor besorolásig juthat csak el. Most üdítő színfoltként a HVG ennek ellenkezőjéről számolt be. "150 magyar agrárvállalkozót és vállalkozást tömörítő, a hazai tejtermelés 18-20 százalékát előállító Alföldi Tejértékesítő és Beszerző Kft. tulajdonába került a Parmalat Hungária Rt. A termelői csoport az üzemeltetésre 15 éves futamidőre 4 milliárd forintos hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, a hitelek visszafizetésére a kormány garanciát vállalt. A 300 dolgozót foglalkoztató székesfehérvári gyár jelenleg évi 60-70 millió liter tejet dolgoz fel, kapacitása ennek dupláját is lehetővé teszi. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a Parmalatnál példaértékű kezdeményezés valósult meg, s ennek az agrárágazat más területein is lesz folytatása. Tervezik ugyanis egy borüzem termelői csoportosulások tulajdonába való átadását, és hasonló módon akarnak lépni a sertésfeldolgozásban is.

Sötétebb színfoltja a mostanában történteknek a madárinfluenza terjedése, s az ezzel együtt járó fogyasztói reakció. Sajnos visszaesett a baromfifélék fogyasztása, s ez alig kivédhető, az ágazat leépülésével együtt járó hatásokat okoz. A borágazat ellentmondásos gondjairól is szaporodnak a tudósítások: rossz volt az idei termés, és mégis sok a bor. Január közeledtével egyre biztosabban kijelenthető: újévi jókívánságainknak bőven maradt alapja.

Tóth Szeles István