MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Már második éve Magyarországon a KUXXAR (FAO 350)

Az RAGT kétvonalas hibridjét kifejezetten a kedvezőtlen adottságú területekre ajánljuk, ahol a Kuxxar - kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően - képes maximálisan felhasználni a talaj tápanyagkészletét, nedvességét, illetve a kiadott műtrágyát.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Kifejezetten igényli a már felmelegedett talajba történő vetést, ezért időben elvetve kimagasló termése, megkésett vetések esetén pedig alacsony víztartalma kiemelkedő. Termésszintje genetikailag - az éréscsoportjának megfelelően - nem a legmagasabb, nem több, mint 14-15 t/ha, de nagyüzemben, mostohább körülmények között is stabilan 9-11 t/ha-os termést hoz, nagyon alacsony, 16,00-20,00%-os víztartalommal.

Még a Zala megyében oly emlékezetes 2004. évben is, amikor 25-30%-nál alacsonyabb víztartalom nemigen fordult elő, a Kuxxar-nál az időben elvetett táblákon átlagosan 21%-os nedvességet mértek, ráadásul ez eredetileg silónak, 80.000 maggal lett kivetve. Termőképességét tehát nagy biztonsággal realizálja, ötvözve a kétvonalas hibridek nagy termőképességét a háromvonalasok stabilitásával.

Az igazi "kukoricaövezetben", mint például Somogy, Baranya megyében nem ritka a 14 t/ha-os termés sem. Viszont a Kuxxar vetésénél ügyelni kell arra, hogy a kivetett magszám ne legyen alacsonyabb, mint 72-74.000 mag/ha, hiszen koraiságának megfelelően viszonylag kisebb csöveket hoz. A Kuxxar azonban hajlamos a kétcsövűségre, és a második cső is kifejlődik, ha a növény a tenyészidőszakban a megfelelő hőösszeget megkapja. Igen plasztikus hibrid, a talajtípusra nem igényes, sikerrel termeszthető akár a legroszszabb homoktalajokon is, de igazán a kötött-középkötött, agyagos talajokon tud kiemelkedő termést hozni. Szárszilárdsága jó, a cső alatti szártöréstől nem kell tartanunk.

A Kuxxar kettős hasznosítású hibrid, Franciaországban szemesként termesztik, de - messze átlag feletti beltartalmi értékei miatt - Ausztriában jelentős mennyiséget silónak is vetnek. Silóként magyarországi viszonyok között 50 t/ha felett teljesített, szintén nagyüzemi körülmények között. Kiemelkedő a szem-cső arány, hiszen a Kuxxar aránylag kisebb levélzettel és vékonyabb szárral rendelkezik, így nagyobb hányadot adnak az értékes csövek. A Kuxxar egy nagyon "egészséges" kukorica, Fusarium- és Golyvásüszög-ellenállósága jó.

Ezeknek a tulajdonságoknak és eredményeknek köszönhetően a Kuxxar ma Nyugat-Európa 3. legnagyobb területen vetett kukoricahibridje, 2004-ben európai vetésterülete 350.000 ha volt, de ez azóta is rendületlenül növekszik.

Magyarországon a Kuxxar vetésterülete - a kiváló üzemi tapasztalatok eredményeként - egy év alatt megötszöröződött. Előfordult az is, hogy a Magyarországon termelő osztrák gazdák jóval magasabb áron Ausztriából szerezték be a vetőmagot, ugyanis a fajta terméseredményeinek és stabilitásának köszönhetően ez a pluszkiadás is biztosan megtérült. Zala megyében a Kuxxar az idei, eddigi betakarítási eredmények alapján átlagosan 10,77 t/ha száraz hozammal, 20,0%-os víztartalom mellett szerepelt. Természetesen a korábbi vetések eredményei ennél sokkal jobbak, de a késői vetés megyeszerte jellemző volt.

Ismerje meg Ön is a Kuxxart, ismerje meg fajtáinkat, amelyek stabil terméseredményeikkel már bizonyítottak. Ünnepelje velünk az előttünk álló szezonban cégcsoportunk fennállásának 150. évfordulóját, válassza fajtáinkat, hiszen a mi sikerünk egyúttal az Ön sikere is!

Kövér Csaba területi képviselő
Zala megye KWS RAGT Hybrid Kft. Tel.: 20/3774-730 eMail: cs.kover.kws@freemail.hu

Kövér Csaba