MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Odisys: Csak könnyedén!

Az Odisys Bt.-t 2001-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy a mezőgazdaságban aktívan résztvevők számára olyan kiegészítő termékeket kínáljunk, amelyek a költséghatékonyságukat a lehető legnagyobb mértékben javítják.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Éppen ezért mi az alábbiak szerint fogalmaztuk meg mottónkat:

Optimálisan,

    Könnyedén!

E mottónknak megfelelően úgy igyekeztünk kialakítani termékkörünket, hogy az az Önök életében szinte észrevétlenül nyújtson segítséget a nehéz pillanatokban és a mindennapok bürokratikus útvesztőiben. Az első években elsődlegesen táblatörzskönyvszoftver-fejlesztéssel és -forgalmazással foglalkoztunk, majd 2004-ben a mezőgazdasági gépberuházások nehézkes pályázati rendszere miatt úgy éreztük, hogy az erőgépszektorban is kellene valamit tennünk a gazdákért. Kerestünk egy tapasztalt nyugat-európai beszállítót, aki jártas a mezőgazdasági gépek teljesítménynövelésében. Hosszas keresés után találtuk meg a beszállítónkat. A cég tevékenységének jellege ekkor módosult jelentősen, hiszen korábban csak programokkal foglalkoztunk, így ez az új terület számunkra is kihívást jelentett. A traktorokat addigra jól ismertük, mert szinte minden márka megtalálható országunkban, s vevőkörünk révén sok-sok üzemi tapasztalatot megismerhettünk. A gépek napjainkban egyre inkább elektronizáltak, éppen ezért elkezdtük ennek a hazánkban még újnak számító területnek a felderítését.

Az első tuningkészletek elfogadtatása volt a legnehezebb, hiszen nem rendelkeztünk referenciákkal, s a kétkedés nagyon nehezen leküzdhető ellenfél. Majd a referenciáink és kitartásunk meghozta gyümölcsét, hiszen a 2005. év végére közel 70 traktor és kombájn tulajdonosát és gépkezelőjét derítettük jókedvre.

Mi szintén fejlesztettünk, hiszen magunk is azt várjuk ügyfeleinktől és az érdeklődőktől, hogy vegyék igénybe szolgáltatásainkat és fejlesszék tovább technikai hátterüket. A tapasztalatok és a számok önmagukért beszélnek.

A fejlesztéseink egyik eredménye a www.odisys.hu honlap, ahol minden fontos technikai és háttérinformáció megtalálható. Ugyanakkor, annak érdekében, hogy vevőink elégedettsége növekedjen, lehetővé tettük, hogy a helyszíni beszereléssel egyidejűleg akár vissza is tudjuk mérni a gépek teljesítményét a legmodernebb csúcstechnikát képviselő digitális dynamométerünkkel, így Ön a saját szemével is láthatja, hogyan spórolhat sokezer forintot gépei használata során.

Természetesen nem csak az erőgépek hatékonyságának a növelése, hanem a motorokhoz és kiemelten a dízel erőforrásokhoz kapcsolódó összes lehetőség foglalkoztat bennünket, hiszen a gépek fogyasztása a területre eső közvetlen költség legmeghatározóbb tényezője. Profilunkat a honlapunk elkészülése után kívánjuk tovább bővíteni a személy- és teherautók teljesítménynövelésére alkalmas készletek forgalmazásával.

Hamarosan egy teljesen új technikát ismertetünk meg Önökkel!

Az adagoló tuning

Nagy tapasztalatokkal rendelkező külföldi partnerünk segítségével elérhetővé tudjuk tenni ügyfeleink számára a nem common rail és nem elektromos vezérlésű adagolós gépek speciális teljesítménynövelő hangolását. Míg a speciális, kifejezetten katonai alapanyagokból épített tuningkészleteink a hosszú élettartamukkal, állandó használhatóságukkal és állítható teljesítményrásegítési lehetőségükkel tűnnek ki, addig ebben az esetben a fix, állandó extra teljesítményt biztosító mechanikus beavatkozás az egyetlen lehetséges út.

Ez utóbbi lényege, hogy a hangolás során a gyári értékek közül nem csak a mennyiséget, hanem a befecskendezés idejét is megváltoztatjuk. A motorok a befecskendezett üzemanyag elégetése során keletkező szén-monoxid és egyre gyakrabban a korom mennyiségét is érzékelik. Ez az alapja a tuninghangolásnak, amit mi optimalizálásnak nevezünk. A traktormotorok még nem változó geometriájú turbói kellő levegő, s ezáltal kellő oxigén biztosítására képesek. Sok márkánál előfordul az is, hogy a motorok teljes mértékben megegyeznek, és csak az adagoló beállítási értékeiben térnek el egymástól. Tehát, következésképpen az adag növelésével nő a nyomaték és a lóerő. Igen ám, de ezáltal a motor karakterisztikája is megváltozik. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy a rászabályozást olyan helyen kell elvégeztetni, ahol lehetőség van a speciális beállítások és a finom korrekciók elvégzésére. Ez nem házi munka, ezt nem szabad barkácsműhelyben elvégezni, hiszen bizonyos munkaműveletek, pl. a szántás esetében a fordulatszám sokszor szélsőségesen dinamikus változásokat produkál. Ha a beállítás nem megfelelő, akkor esetleg túlzott többletfogyasztás, vagy egy-egy fordulatszám-tartományban erőtlenség is jelentkezhet.

Az adagolóhangolás után lehetőség van arra is, hogy kérésre a mobil üzemű dinamométerrel megmutassuk Önnek, hogy mely tartományban kell dolgoznia a géppel ahhoz, hogy a legoptimálisabb eredményt érhesse el.

A hangolást nyugat-európai partnerünk végzi, így a tuninghangolás lebonyolításának ideje kb. 10-14 nap. Ezalatt az idő alatt a gépre nem szabad munkát tervezni. Az adagolók élettartamára ez a beavatkozás nincs hatással, a gép teljesítménye így 6-12%-kal növelhető maximálisan. A legtöbb esetben ez a plusz erő már kielégítő a megfelelő munkaminőség eléréséhez. A gépek ennyi extra teljesítményt minden esetben kényelmesen elbírnak.

Új gépek esetében célszerű minél korábban optimalizálni, hiszen a motor a későbbiekben ennek megfelelően fog dolgozni, s a természetes kopás is a beavatkozás utáni állapothoz alkalmazkodva alakul. Az idősebb gépek esetében azonban meggondolandó a tuningolás lehetősége, hiszen egy 9000 órát vagy ennél is többet dolgozott motor már nem biztos, hogy probléma nélkül kibírja a teljesítmény növekedését. Ebben az esetben érdemesebb megvárni a motorfelújítást, s ezt követően megadnia plusz erőt.

AZ ODISYS 2005-ben nagy beruházásba vágott bele, amelynek célja, hogy ügyfeleink számára megmutathassuk, hogyan lehet a legegyszerűbben racionalizálni az üzemanyag-felhasználást.

Invesztíciónknak köszönhetően kiszállási díj ellenében lehetőséget tudunk biztosítani egy teljeskörű motordiagnosztikára. Eggers 301 MES fékpadunk 1%-on belüli pontossággal mér. Akár 460 Le-s erőgépet is képes megmérni, s a két retarder - a nagyteljesítményű hűtőventilátorokkal - lehetővé teszi a kisebb (220 Le) traktorok műszeres bejáratását vagy tartós terhelés alatti tesztelését, diagnosztikai mérését.

Más lehetőség, hogy adott esetben, ha Ön valóban nagy hangsúlyt fektet erőgépének - legyen az új vagy esetleg idősebb gép - bejáratására, motorfelújítása, a gépünkkel tartósan akár 60 üzemórán keresztül a gyári ajánlásnak megfelelően tudjuk terhelni a motort. Fontos, hogy Ön is legyen a gépére igényes, hiszen a bejáratás a legkritikusabb és a legmeghatározóbb tényező a motor élettartamára nézve. Ha Ön figyel erre, nekünk lehetőségünk van elvárásai teljesítésére.

De érdemes találkoznunk, közösen végiggondolnunk, hogy a gépek teljesítménye akár gyári, akár tuningolt állapotban is megmérhető. Esetleg érdekli is Önt a kérdés, a saját erőgépével kapcsolatban. A mi berendezésünk megméri a teljesítményt, a nyomatékot és a fogyasztást is. Ezt a lehetőséget kihasználva Önnek egy mérés akár 100 üzemóra alatt megtérül. Mi tudjuk a munkánk lényegét, az Ön dolga csak az alábbi:

Számoljon velünk!

Ha a motor fogyasztása csökkenthető 2 literrel úgy, hogy mi megmutatjuk Önnek, melyik az a fordulatszám, ahol a legideálisabb az üzemeltetés, ez 500 Ft/óra megtakarítás. Egy gép átlagosan évi 1000 órát dolgozik, tehát Ön félmilliót takaríthat meg, ami kifutja a gép szervizköltségeit. Az az egy a mérés tehát nem csak hogy megtérült, hanem Ön az üzemeltetési költségeit is megspórolta! Gondolja át!

(x)