MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tapasztalatok a Vicon zöldtakarmány gépsorról - Ők jól döntöttek

A Kverneland által forgalmazott Vicon termékek nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban. Alábbi cikkünkben négy elégedett termelőt szólaltatunk meg.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Kötél Tibor, Mezőtúr:

- Ismerősöm révén ismertem meg ennek a gépnek az előző változatát, és már akkor megtetszett a gép robosztussága. Döntésemet a német minőségbe vetett bizalmam tovább erősítette. Így ebben az évben megvásároltam a Vicon gépcsalád RF 255 típusú fixkamrás bálázóját.

A saját szükségleteken túl jelentős mennyiségű bérmunkát végeztem az idén, így már az első szezonban módom volt megtapasztalni a gép nyújtotta lehetőségeket. A bálák mind a minőségi - forma, kötözés, tömörség -, mind a mennyiségi követelményeknek egyaránt tökéletesen megfelelnek. A gép halk üzemű, a számítógép minden információval ellátja a kezelőt, így téve teljessé a kezelési komfortot. Az idei évben 5500 bálát készítettem, ezek főként szalmából, lucernából és gyepszénából készültek, az elmúlt héten kukoricaszárat is báláztam a géppel, ami szintén nem okozott problémát. Az eddig eltelt időszakban műszaki probléma nem jelentkezett. A bálázó meggyőző teljesítménye ösztönzött arra, hogy a jövő évben egy kétrotoros Andex 653-s rendképzőt vásároljak, a bálázó még optimálisabb használata érdekében.

Törőcsik István, Jászkarajenői Mg.-i Rt. ügyvezetője:

- A gazdaság 1580 ha szántóval és 800 ha legelővel rendelkezik, emellett egy 330-as létszámú fejőstehén-állomány is az rt. tulajdonához tartozik. A jó minőségű szálastakarmány biztosítása elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű és nagy mennyiségű tej előállításának. Ennek érdekében az rt. ebben az évben komplett Vicon zöldtakarmány gépsort vásárolt, amely az alábbi géptípusokból áll: CM 298 hátsó függesztésű dobos fűkasza, CM 295 F dobos frontkasza, RF 125 OC-14 fixkamrás bálázó, 14 késes aprítóval felszerelve, Fanex 763 rendterítő, egy Andex 653 rendképző, valamint egy Taarup 7420 C teljes automatikus vezérléssel ellátott bálacsomagoló. A gépsor kiválasztásánál - az ár mellett - a magas technológiai színvonal játszott döntő szerepet. Az eddigi zölden etetést váltotta fel a szenázs technológia alkalmazása, amellyel 15%-kal nőtt a tejhozam.

A bálázó 1500 szenázsbálát, valamint 4200 egyéb (szalma-, széna- és lucerna-) -bálát készített ebben a szezonban, meghibásodás nélkül. Az idei év viszontagságos időjárása bizonyította a gyors, precíz betakarítás szükségességét. Az általunk vásárolt Vicon zöldtakarmánygépek meggyőző teljesítményt nyújtanak, tökéletesen megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Mészáros Antal, Abony:

- Miért hevederes bálázó? Sokan szegezték nekem ezt a kérdést, amikor az elmúlt évben megvásároltam a Vicon cég által gyártott RV 1601 R típusú változókamrás bálázót. Már akkor is, de a két azóta eltelt szezonban szerzett tapasztalataim alapján még inkább meggyőző érveket tudok felsorakoztatni a döntésem mellett. A hevederes bálázó a kialakításánál fogva tömörebb bálákat képes készíteni, mint a fixkamrás bálázó, aminek főként tárolási és minőségmegőrzési szempontból van jelentősége. Ugyanakkor, szintén a felépítéséből következően, laza magszerkezetű bálákat is lehet vele készíteni. Így a nedvesebb termény is betakarítható, kisebb levélveszteséggel, minőségromlás nélkül. Gazdaságunk családi gazdálkodói formában működik, tehát korlátozott létszámú munkaerővel rendelkezünk. Ezért a betakarítás optimalizálása érdekében a nagyobb teljesítményű gépeket preferáljuk, s ez meghatározó szempont a bálázó kiválasztásánál is érvényesült. A gép karbantartása nem igényel speciális szerszámot, a rendfelszedő szélessége és a rotor együttesen szavatolja a nagy teljesítményt, szélsőséges körülmények között is. A gép vezérlőegysége jól áttekinthető, praktikus programozási lehetőségekkel van ellátva. Ha most kellene választanom gépet, nem hezitálnék, sem a márkát, sem a típust illetően.

Merész Sándor, Csomád:

- A korábbi években vásárolt Vicon KMR 3001-es tárcsás fűkasza, az FMR 3000 tárcsás front fűkasza és a fixkamrás RF 121 munkaminőségének és megbízhatóságának köszönhetően a szögletesnagybálázó-típus kiválasztása nem okozott nagy fejtörést. Eddigi tapasztalataink alapján elmondható, hogy mind a szerviz-, mind az alkatrészellátás megfelelő. Az LB 12200 típusú gép megvásárlására azért volt szükség, mert a körbálázó önmagában nem volt képes teljesíteni a mennyiségi követelményeinket, ami éves szinten 700 ha szalma és 130 ha lucernatermés betakarítását jelenti. A gép teljesítménye kimagasló, az előtömörítő kamrának köszönhetően pedig mindig alakhelyes, tömör bálákat készít a bálázandó anyagtól és a mennyiségtől függetlenül. A vezérlőegység jelzései hasznos információkkal látják el a kezelőt a gép, illetve a folyamatok aktuális állapotáról. Eddigi tapasztalataimat alapul véve nem tervezem más típusú gép beszerzését ebben a szegmensben.

(x)