MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gazdaszemmel - Amazone Cirrus mulcsvetőgép

Olvasóink közül sokan megismerkedhettek az Amazone új mulcsvetőgépével, a kora nyári bemutató körút és a 74. OMÉK kiállítás alkalmával.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Néhányan pedig már az idén bizalmat szavaztak a vetőgépnek. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan alakultak a vetési munkák az új gép segítségével.

A Galgahévízi Általános Faluszövetkezet a Turai Galgamenti Szövetkezetből kiválással jött létre, 1992-ben. A Faluszövetkezet a környékbeli zöldségtermelő gazdák gépi szolgáltatással való segítése mellett mintegy 1000 ha-on gazdálkodik, amelyből 500 ha őszi gabona, 160 ha kukorica, 80 ha olajretek és 300 ha napraforgó. A dolgozói létszám 25 fő, amelyből 12 fő dolgozik a növénytermesztésben.

Az igazgatóság elnökét, Deme Györgyöt arról kérdeztük, miért döntöttek az Amazone Cirrus mulcsvetőgép megvásárlása mellett?

- Csökkenő létszám mellett folyamatosan próbáljuk korszerűsíteni a gépeinket, így került sor a 2 darab, már matuzsálemi korú IH 6200-as vetőgép cseréjére is - válaszolt az elnök. - Ugyan a régi vetőgépekkel is időben el tudtuk vetni a gabonát, de rettentő magas költséggel járt a megfelelő vetőágy elkészítése. Ez azt jelentette, hogy gabona vagy napraforgó után legalább három műveletet, azaz két sor nehéztárcsát, majd kombinátort vagy ásóboronát kellett alkalmaznunk, hogy megfelelő talajállapotot alakítsunk ki a vetéshez. Egyrészt az alacsony létszám, másrészt a magas művelési költségek indokolttá tették a technológia megváltoztatását. Azt gondolom, hogy az Amazone mulcsvetőgéppel a menetszám csökkentése biztonsággal megoldható, így költséget takaríthatunk meg.

- Milyen eddigi, kézzelfogható tapasztalatokról tud beszámolni?

- A mai napig (okt. 20.) elvetettünk 274 ha-t, óránként 4,7 ha teljesítménynyel, és elértük azt, hogy egy tárcsa után el tudtuk vetni, illetve jelenleg is vetjük a búzát. Az idei év nedves talajállapota igen nehéz feladat elé állította a vetőgépet. A gyakori és nagy menynyiségű őszi csapadék hatására a középkötött barna erdőtalajaink nagyon kötötté váltak, és sajnos nem volt idő kivárni az optimális talajállapotot. Eddigi tapasztalataink szerint a vetőgép óriási előnye, hogy nem hagyja a föld fölött a vetőmagot, hanem jó mélységtartással mindet a vetési mélységbe rakja. Ehhez azonban hozzá kell tennem, hogy a vetőgép a nehéztárcsa szélein keletkezett bakhátakba valamivel mélyebben helyezi el a magot, ami a kelésnél valószínűleg észrevehető lesz.

- Hogyan oldották meg a gép kiszolgálását?

- A magtartály feltöltését egy IFA billenős pótkocsira szerelt, magyar gyártmányú ürítőcsigával oldottuk meg. Az ürítőcsiga körülbelül 7-8 perc alatt tölti meg a 2200 l-es tartályt úgy, hogy az IFA álló helyzetben van. A korábbi években az IH vetőgépek feltöltésekor sok időt vett igénybe a pótkocsi és ezzel a csiga mozgatása, a hoszszanti tartály egyenletes feltöltése érdekében. Az IFA kezelője most saját maga rakja meg a szerelvényt, így a vetőgép nagyon kevés állásidővel üzemeltethető.

- Mekkora a vetőgép teljesítményigénye?

- Korábban 6 m-es vetőgép vásárlását terveztük, de mára már bebizonyosodott, hogy bár a két tárcsasor a vetőgépen nagyon intenzív talajmunkát végez, a 240 LE-s erőgép nálunk csak a 4 m-es verziót tudja üzemeltetni. Eddigi méréseink szerint a traktorunk az új technikával 9-10 l/ha gázolajat fogyaszt. Ez az érték a duplája annak, mint az egyszerű vetőgéppel történő munkavégzés esetén, de ha figyelembe vesszük az elmaradt tárcsázás és a kombinátorozás költségeit, akkor kiszámolhatjuk, hogy kb. 20-25 l gázolajat talajművelésre + 5 l gázolajat a vetésre használnánk fel. A különbség akár 15-20 l gázolaj megtakarítását is jelentheti hektáronként.

Az Alattyáni Tejtermelő Kft. fő tevékenysége a tejtermelés, amelynek igényeit kb. 1000 ha-on történő növénytermesztéssel szolgálják ki. Elsődleges cél a silókukorica és a lucerna megtermelése, de a vetésforgó megkívánja a búza, a napraforgó és időnként a borsó beillesztését is.

Molnár Ferenc ügyvezetőtől arról érdeklődtünk, hogy milyenek az eddigi tapasztalatok a vetőgéppel kapcsolatban?

- Az általunk vásárolt 3 m munkaszélességű Cirrus mulcsvetőgépet először 15 cm-es búzatarlóban próbáltuk ki, amelyet gyönyörűen leforgatott a két mellső tárcsasor, úgy, hogy a talajfelszínen nem igazán marad szármaradvány. Silókukoricát követően a nedves idő miatt két sor tárcsa után alkalmaztuk a vetőgépet, míg napraforgótarlón jelenleg is egy sor nehéztárcsa után vet a vetőgép. A Cirrus mellett megpróbáltunk a régi IH vetőgéppel is vetni, de az idei körülmények között az IH után mindenképpen hengerezni kellett volna, illetve ez túl sok vetőmagot hagyott a föld felszínén. Az Amazone Cirrus vetőgép pontos mélységbe vet, és nem hagy magot a felszínen, úgy gondolom, akár a gyepbe is bele tudna vetni.

- Mi a véleménye a gép vetési elvéről?

- A vetőgép nagy előnye, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között az 5 cm mélységbe helyezett magokat a sávos visszatömörítés folytán kemény fenékre teszi, és mindig van 3-4 cm porhanyós réteg a mag fölött. A kisebb-nagyobb rögöket a gép a talaj felszínén hagyja, így ezek nem kerülnek a vetési mélységbe.

- Mekkora teljesítményt sikerült elérni a géppel?

- A vetőgép hozza a gyári megadott értékeket, így 2,5 ha/h teljesítményt regisztráltunk a munka során. Jelenleg 150 ha-t már elvetett, és még 200 ha áll előtte. A géppel repcét és lucernát is vetünk majd a jövő évben.

- Milyen módon szolgálják ki a vetőgépet?

- A tartály feltöltéséhez big-bag zsákokat alkalmazunk, amelyeket teleszkópos rakodóval emelünk a tartály fölé, így lecsökken a feltöltési idő, ami növeli a napi teljesítményt. Jelenleg 10-12 perc alatt töltjük fel a vetőgép tartályát.

- Mekkora erőgépet használnak a vetéshez?

- Egy 160 LE-s erőgéppel üzemeltetjük a vetőgépet, ez a teljesítmény a mi körülményeink között elegendő.

- Az önök számára milyen előnyökkel jár az új vetőgép alkalmazása?

- A Cirrus vetőgép az eddigi tapasztalataink szerint a csapadékos időjárásban is kiváló magágyat tud készíteni, amelyet nem kell hengereznünk. Emellett a feltöltés után, nyújtott műszakban egy ember elvégzi 7-8 ha vetését, így a feltöltést végző munkatársunk este hazamehet, ami a hétvégi műszakok elrendezésénél is előnyként jelentkezik.

1995-ben egy MTZ traktorral kezdett el másodállásban gazdálkodni Vas János Nagyatádon. Néhány évvel ezelőtt immár főállásban létrehozott egy 5 fős családi gazdaságot, és további területeket béreltek ki, így ma már apa és két fia, Zoltán és Gábor mintegy 500 ha-on gazdálkodik. A terület növekedésével párhuzamosan sikerült egy 190 és két 90 LE-s erőgépre is szert tenniük, amelyeket most az Amazone Cirrus mulcsvetőgép követett.

Vas Jánost szintén az új vetőgéppel kapcsolatos eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

- A jövő évben megközelítőleg 200 ha repcét szeretnénk termeszteni, de a repce csak akkor hálálja meg a befektetett munkát, ha mindent munkaműveletet nagyon jó minőségben végzünk el. Az egyik ok, amiért ezt a vetőgépet választottuk, a repce és az aprómagvak igénye, ezeket ugyanis jó minőségben nem lehet akármivel elvetni. További szempont volt a vetőgép kiválasztásánál, hogy a művelt területeinken a laza homoktól a kötött agyagosig mindenféle talajtípus megtalálható, így univerzálisan használható gépre volt szükségünk. Az eddigi tapasztalatok alapján már kiderült, hogy a vetőgép meglepően kemény talajba is pontosan teszi el a magot, de az is, hogy laza homokos talajon tele magtartállyal néha hajlamos a megsüllyedésre.

- Milyen erőgéppel és milyen teljesítménnyel üzemeltetik a vetőgépet?

- Egy 190 LE-s traktor üzemelteti a 4 m munkaszélességű vetőgépet, amellyel kb. 10 km/h sebességet tudunk elérni úgy, hogy a mellső tárcsasor 8-10 cm mélységben dolgozik a sávos tömörítőkerekek előtt. Abban az esetben, ha elmunkált talajon fűmagot vetettem 3 cm mélységbe, és a tárcsák nem dolgoztak, akár 15 km/h sebességet is sikerült elérnem.

- Milyen gyakorlati előnyöket hozott Önnek az új vetőgép?

- Nagyon jó, hogy ahová a traktorral be tudok menni, oda a vetőgéppel is eljutok, mivel a szállítási szélessége 3 m. Ez a gép egyik fő előnye, ugyanis a bérmunkák során több kisebb táblát is gyorsan meg tudok közelíteni, méghozzá fákkal és bokrokkal benőtt, keskeny utakon. Közúton pedig nem kell félni, bátran és biztonságosan közlekedhetek.

- Tapasztalt-e valamilyen meghibásodás a vetés folyamán?

- A nyomjelző munkahengerén enyhe olajfolyást észleltünk, ami bármely munkahengerrel előfordulhat. Ennél azonban sokkal lényegesebb és fontosabb, hogy a megfelelő szervizháttér ezeket a meghibásodásokat gyorsan és szakszerűen orvosolni tudja.

Mindhárom partnerünknek köszönjük a megelőlegezett bizalmat! Reméljük, sok hasznos információval szolgálhattunk azok számára, akik a technológiaváltás nehéz kérdései előtt állnak

Kovács Tamás