MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új oktatási program indul

Szeptember végén, Miskolcon a Nagy-ferenczi Kft. képviselői sajtótájékoztatót tartottak a "Miskolci kistérség mezőgazdasági és alternatív jövedelemszerzési szakképző iskolája 2005-2007" című oktatási program megismertetésére.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvényre abból az alkalomból került sor, hogy a vállalkozás közel 40 millió forintos európai uniós és hazai, vissza nem térítendő támogatást nyert a program megvalósítására.

A sajtótájékoztatót Dr. Nagy József c. egyt. docens, a biológiatudományok kandidátusa, ügyvezető nyitotta meg, aki a cég tevékenységével ismertette meg a résztvevőket. A Bükkalja mikrokörzetben működő Nagy-ferenczi Kft. profiljába egyrészt a szántóföldi növények termesztése, másrészt a gyümölcstermesztés, -feldolgozás, valamint az állattenyésztés tartozik. A cég ezen kívül foglalkozik villamosenergia-termeléssel, illetve mérnöki tevékenységgel, ahhoz kapcsolódó tanácsadással. A térség szaktanácsadó központjaként is üzemel, és a felsorolt tevékenységek mellett a miskolci kistérség, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye felnőttoktatásában játszik jelentős szerepet.

Dr. Kemendy Tibor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága igazgatója rövid tájékoztatót tartott az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program aktualitásairól. Előadásában kitért az országosan beérkezett pályázatok számára, az igényelt támogatások összegére, illetve a már elbírált pályázatok számára, a lekötött támogatási összegekre. Emellett beszámolt azokról a pályázati lehetőségekről, amelyek előreláthatólag a következő EU-s költségvetési időszakra várhatóak.

Mészáros Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal B.A.Z. megyei Regionális Kirendeltségének elnöke tájékoztatta a megjelenteket az AVOP-program Észak-magyarországi Régiójának eredményeiről, valamint a pályázatok feldolgozása kapcsán szerzett tapasztalataikról.

Nagy Márk, a Nagy-ferenczi Kft. oktatási igazgatója az oktatási projektről tájékoztatta az összejövetel résztvevőit. Szavaiból kiderült, hogy a két évre szóló oktatási programban 565 fő képzésére kerül sor, közülük várhatóan 200 fő roma származású lesz. A képzések három helyszínen zajlanak majd:

- a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében (Szirmabesenyő),

- a B-A-Z Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat központjában (Miskolc)

- és a Nagy-ferenczi Kft. székhelyén (Bükkaranyos).

Az alábbi tanfolyamok lebonyolítására kerül sor:

1. Megújuló energiaforrásokat hasznosító.

2. Önkormányzati közterületi mezőgazdasági munkásképző.

3. Kemenceépítő.

4. Borászati kisegítő munkásképző.

5. Növényvédő- és méregraktár-kezelő.

6. Növényvédő szakmérnök továbbképző.

7. Növényvédelmi szakmunkás továbbképző.

8. Szabadforgalmú növényvédőszer-felhasználó.

9. 80 órás növényvédelmi képző.

A program újszerűségét nem csupán az oktatási helyszínek megválasztása, hanem az 1-4. tanfolyamok tananyagának, követelményrendszerének megalkotása jelenti. A hivatkozott kurzusokon való részvételhez elegendő 4 általános iskolai végzettség.

A roma nemzetiségű hallgatók részére tervezett tanfolyamok térítésmentesek, míg az egyéb támogatott tanfolyamokon való részvétel a képzési költség 10%-ába kerül a tanulni vágyóknak.

A sajtótájékoztatót Dr. Nagy József beszámolója zárta le, aki beszélt a cég megvalósítás alatt álló mezőgazdaságiút-, valamint víztározó-építési projektjeiről, illetve a középtávon megvalósítani kívánt mini-birtokrendszer, illetve agráripari-ökológiai komplexum terveiről. Kiemelte, hogy a vállalkozások versenyben maradásának elengedhetetlen feltétele az uniós pályázati források kihasználása. A sajtótájékoztatót követően a média képviselőinek lehetőségük nyílt a kft. energiatermelő részlegeinek megtekintésére (szélerőművek, biomassza kazán, napelem).

A sajtótájékoztatóval kapcsolatban bővebb tájékoztatás a cég oktatási igazgatójától, Nagy Márktól kérhető, az alábbi elérhetőségeken keresztül:

Tel: (70) 459-0155

Fax.: (46) 435-228

E-mail: nagymark75@axelero.hu