MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

AgriBull - egy új magyar termék

A több mint 30 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező Partium '70 Rt. legújabb gyártóüzemének átadására került sor Berettyóújfaluban.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

A 600 millió forintos beruházás a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósulhatott meg. Mint Magyarország egyik vezető műanyagipari vállalata, a magyar piacon elsőként kezdték meg a mezőgazdasági körbálák rögzítésére alkalmazott bálaháló gyártását.

Ez a nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készült termék a mezőgazdaságban alkalmazható a széna, szalma, lucerna és egyéb szálas takarmány bálázásához. A bála körül 360 fokban tapadó, a bálát széltől szélig fedő háló egyenletes felülete lehetővé teszi a nedvesség elvezetését, tehát vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik.

Használata nagymértékben növeli a termelékenységet, mivel 50%-kal csökkenti a bálázási időt a zsineggel történő bálázáshoz képest, ezáltal az üzemanyag-felhasználás is minimalizálódik. Előnye még, hogy stabilabb alakzatú bálák készítését teszi lehetővé, amelyeket könnyebb mozgatni és raktározni. A ma használatos bálázógépek többsége már rendelkezik bálaháló felhasználásához szükséges tartozékkal, így alkalmazása semmilyen pluszköltséggel nem jár. A régi típusú gépek esetében egy adapter beszerzésére van szükség, de ez csak egyszeri beruházást jelent a felhasználónak. A termék élelmiszeripari területen is alkalmazható csomagolóanyagként, raklapok rögzítésére. Érdemes a gyártási folyamatról is szót ejteni, hiszen a bálaháló ennek a modern technológiának köszönheti rendkívüli szakítószilárdságát. Az előállítás két fázisra bontható. Első lépésben egy fóliafúvó extruder elkészíti a tekercselt alapanyagot. Ezt a második munkafolyamatban az ISO egység vékony csíkokra vágja, majd egy melegfésűvel történő megnyújtás után nyeri el a szál végleges formáját. Ezután történik maga a bálaháló előállítása, melyet egy kötő-hurkoló gép végez.

A termék magyar és exportpiaci tesztelése 2004-ben történt, és a pozitív vevői visszajelzések eredményeképpen 2005-ben elindult mind a belföldi, mind a külföldi értékesítés.

ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszerük, jelentős gyártási tapasztalatuk és vevőorientált szemléletmódjuk lehetővé teszi, hogy termékeikkel a magyar piac mellett jelen legyenek Európa, Észak-Amerika és Ausztrália piacain is.

A PARTIUM '70 Rt. ezzel az új termékével elnyerte a BUDATRANSPACK 2005 csomagolástechnikai kiállításon a Magyar Műanyagipari Szövetség különdíját, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság és a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kereskedelmi és iparkamaráinak innovációs díját is.

(x)