MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

JCB-világújdonságok egy évforduló alkalmából

Az építőipari, valamint mezőgazdasági gépeket gyártó világcég, a termékeiről nálunk is jól ismert JCB idén ősszel ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Legújabb büszkeségét, a FASTRAC névre keresztelt szupergyors, traktort szeptemberben mutatták be az újságírókból álló nemzetközi csapatnak, amelynek tagja volt lapunk képviselője is. Az esemény részeként megtekintettük a JCB székházát Rocesterben, valamint a helyi gépgyár gyártósorát, ahol a nagysikerű LOADALL teleszkópos rakodók készülnek.

Húsz négyzetméteren indult...

A cég igen tekintélyes múltra tekinthet vissza. Az alapítás klasszikus, s egyben legendás vállalkozói sikertörténet, ahol a "legkisebb fiú" mert nagyot álmodni, sőt, a valóság a legszebb álmait is felülmúlta... Az alapító, Joseph Cyril Bamford 1945. október 23-án kezdte meg tevékenységét Uttoxeterben, egy húsz négyzetméteres bérelt garázsban. Első - saját kezűleg készített - gépe egy billenőkocsi volt, amelyet 45 fontért adott el; ma persze már nagy becsben őrzik az ominózus gépet a cég székházában... Két évvel később a szintén helybéli, 14 éves Bill Hirst is csatlakozott a céghez. Őt először teahordó fiúként alkalmazták, heti egy fontos bérért, 44 évvel később, 72 évesen pedig a cég kereskedelmi igazgatójaként vonult nyugdíjba! Figyelemre méltó karrier, amely a mi régiónkban szinte elképzelhetetlen...

A legendás cégalapító, "Mr JCB", aki 2001-ben, 84 éves korában hunyt el, a világon egyedülálló vállalkozást hozott létre: a mindmáig kizárólag családi tulajdonban, egyetlen külső részvényes nélkül működő JCB napjainkra hatalmas multinacionális céggé vált. (2004-ben ünnepelték a félmilliomodik legyártott gépet!)

Világszerte több mint 6000 alkalmazottat foglalkoztatnak a cég 14 gyárában, amelyek közül 10 az Egyesült Királyságban, 2 Indiában, egy az USA-ban, egy pedig Brazíliában található, a legújabb komplexum pedig Kínában épül. A JCB 186 különféle terméket gyárt, amelyeket a világ 150 országában értékesítenek - hazánkban a GITR Rt a kizárólagos forgalmazó. A JCB-csoporton belül jelentős szerephez jut a mezőgazdasági üzletág (JCB Landpower), amely nagy teljesítményű traktorok és anyagmozgató gépek egyedülálló sorozatát kínálja világszerte.

Kiemelkedő jelentőséggel bír ezek közül a Rocesterben gyártott LOADALL teleszkópos rakodó, amely már több mint 30 éve verhetetlen, s ennek megfelelő hírnévre tett szert mind teljesítményét, mind pedig megbízhatóságát tekintve. A látogatás során lehetőségünk volt bejárni a monumentális méretű gyárcsarnokot, ahol figyelemre méltó, már-már patikai rend és tisztaság uralkodik. A gyárban rendszeresen fogadnak látogatókat, különös tekintettel a reménybeli vevőkre, hiszen fontos, hogy a partnerek lássák, milyen gondos odafigyeléssel készítik a JCB gépeket. A rocesteri gépsorokról naponta mintegy száz rakodó gördül le; majd a végső ellenőrzés következik, működés közben, kint, a gyárudvaron.

A Bamford család megbecsüli alkalmazottait: a hatalmas komplexum minden részlete emberközpontúságot sugall. A választékos menüt kínáló üzemi étkezde, az impozáns, üvegfalú tervezőrészleg, a saját mentőkocsival rendelkező orvosi állomás, a sportlétesítmények mind a dolgozók jólétét szolgálják.

A JCB mezőgazdasági üzleti profilja

A JCB-csoport üzleteinek jelentős részét biztosítja a mezőgazdasági ágazat. Ezen a gyártási szegmensen belül a forradalmian új JCB Fastrac-sorozat új mércét állított fel a traktor-előállítás terén. Ez a gépcsalád ugyanis termelékenységét, sokoldalúságát, kitűnő vezetői kényelmét - ami teljes felfüggesztési rendszerének tulajdonítható -, továbbá kiemelkedő biztonságosságát - ez az egyedi kormányzási és fékrendszer eredménye - tekintve vezető szerepet tölt be kategóriáján belül.

A kiváló használhatósággal és kényelemmel rendelkező anyagmozgató gépek sorát a Farm Master homlokrakodó gépek, a Robot rakodógépek és a tereptargoncák teszik teljessé.

Az új FASTRAC 8250 jellemzői

A motor

A traktor - amely a legfejlettebb technológiával rendelkező JCB-termék - a gazdálkodók nagyobb teljesítményre vonatkozó igényeit elégíti ki.

Az új 8250 típus a legújabb Tier 3-szabványnak megfelelő Cummins 8,3 literes, QSC turbótöltésű és levegő/levegő nyomott levegős hűtésű motorral rendelkezik. A motor 248 DIN lóerőt ad le, és az 1179 Nm-es maximális nyomatékot 1200 és 1400 közötti fordulatszámon biztosítja.

A motor egy elektronikus vezérlésű "common-rail" üzemanyag-adagoló rendszerrel van ellátva, amely lehetővé teszi a hajtómű és a motor moduljainak egymással összhangban való működését, a JCB által kifejlesztett technológia felhasználásával.

Érintőképernyős technológia

A továbbfejlesztett fülkében két teljes méretű ülés található, amelyek közül a légrugós vezetőülés karfára szerelt joystick-os irányítással rendelkezik. Ezzel a menet irányát és az erőátviteli arány csökkenését vagy növekedését kontrollálhatjuk. A joystickon található négy gomb segítségével a vezető kiegészítő műveleteket - beleértve a kihelyezett hidraulika csatlakozó, a kardántengely és a hajtómű működését - is be tud programozni, a kézközeli érintőképernyő segítségével. Így szinte minden parancs egy gombnyomással vagy a képernyő érintésével megadható.

JCB V-TRONIC hajtómű (CVT)

A traktor új tulajdonságai közül a vezető szerepet az új hajtóműé. A 8250-es széria kétfokozatú CVT-vel rendelkezik, ami 0-45 km/h és 0-65(!) km/h közötti sebességváltoztatást tesz lehetővé.

A vezető a joystick segítségével irányítja az alap hajtómű működési - előre/hátra és gyorsítás/lassítás - funkciókat.

Vezetési kényelem

Mint minden Fastrac traktor, a 8250-es modell is ikerfékpofás fékrendszerrel van felszerelve, amit még az opciós ABS fékrendszerrel lehet kiegészíteni. Ezek eredményeként a gép páratlan fékezési erővel rendelkezik.

A szabadalmaztatott teljes felfüggesztési rendszernek köszönhetően a Fastrac 8250 a legnagyobb vezetői kényelmet biztosítja. Az új 8250 modell, a 2000- és 3000-sorozatokkal egyetemben, a 20 km/h-nál nagyobb sebességnél, táblaváltáskor a legbiztonságosabb traktorcsalád.

Szántóföldi bemutató

A gyárlátogatást követően szántóföldi gépbemutatóra került sor, ahol a JCB egyik legtermelékenyebb traktora, az új FASTRAC 8250 debütált. A gyár szakembereinek gyakorlati bemutatója után alkalmunk nyílt a "sebestraktor" kipróbálására is: az errefelé felettébb szokatlan, verőfényes napsütésben vígan robogtak a gépcsodák a barázdák között.

F. Tóth Krisztina