MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Bemutatkozott az új Fendt Vario 936

Október elején várta Münchenbe az agrársajtó képviselőit az AGCO, a világ egyik legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártó és -forgalmazó cégcsoportja.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvény apropóját a cég eredményeinek bemutatása mellett a Fendt traktorújdonságai adták. Lapunk a Fendt magyarországi forgalmazója, az Axiál Kft. jóvoltából vett részt a rendezvényen.

Impozáns helyszín

Szinte már futurisztikus helyszínt talált a vendéglátó cég a rendezvénynek; a müncheni repülőtér két terminálja közötti félig fedett terület - mint az a képen is látható - modern üvegfalaival és izgalmas kiképzésű tetőrészével ideális terület volt a gépek körbejárására. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a szakma képviselőihez, október ide vagy oda, kabát nélkül lehetett sétálgatni a gépek között.

nbsp;

nbsp;

Az AGCO és a Fendt eredményei - számokban

A traktorok mustrálását azonban megelőzte a sajtótájékoztató, ahol először Martin Richenhagen, az AGCO Corporation elnöke ismertette a cég eredményeit. Az amerikai székhelyű AGCO a korábbi esztendei 3,5 milliárd után 2004-ben 5.3 milliárd dollár éves árbevételre tett szert. Emellett szintén jelentős fegyvertény a cégcsoport számára, hogy portfólióját a tavaly óta a Valtra márka is erősíti.

Hermann Merschroth, a Fendt európai ügyvezetője és a cég szóvivője értékes információkkal szolgált a Fendt pozíciójáról és fejlődéséről. Előadásából megtudtuk, hogy 2004-ben 761 millió euróra nőtt a márka nettó árbevétele, ami közel 10%-os emelkedést jelent.

Több mint 11.300 db traktort gyártottak tavaly, ezek egyharmada a német piacon kelt el, de az egyéb európai piacokon is kiemelkedően szerepeltek. Példaként néhány adat: Franciaországban idén több mint 2200, Olaszországban 800, Spanyolországban kb. 730 traktor eladását prognosztizálják. Dinamikusan fejlődik a közép-európai piac, ahol a 2004-es 309 darabhoz képest az idei év végére közel 570 db értékesítését tervezik.

Jelentősen emelkednek a kutatásra és fejlesztésre szánt összegek is, ezt jól mutatja, hogy 2005-ben már 26 millió eurót költött a cég erre a célra!

Újdonságok - minden mennyiségben

Igazán nem szűkölködik a cég új ötletekben, fejlesztésekben. Ezekkel kapcsolatban Peter J. Paffen, a Fendt európai kereskedelmi és marketingigazgatója adott hírt néhány jelentős eredményről, elsősorban a traktorok műszaki jellemzőit szem előtt tartva:

A Vario 312-es kompakt traktor hagyományos Vario sebességváltóval készül, 125 LE teljesítményhatárig. A gép megfelelő erejét egy új, négyhengeres Deutz motor biztosítja, amely a szintén új AGREX égéstermék-recirkulációs rendszernek köszönhetően 10%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel.

A Vario 936 a cég új "zászlóshajója". Az univerzális, nagyteljesítményű traktor 7,14 literes, 360 LE-s Deutz motorral rendelkezik, ami kimagasló erőt ad a traktornak. Végsebessége eléri a 60 km/órát, ami figyelembe véve a gép méreteit, mindenképpen imponáló menetteljesítmény. Hogy a vezetéskor minden rendben legyen, és a traktort megfelelően sikerüljön kordában tartani, ezt az FSC (Fendt Stability Controll) garantálja - ez ugyanis egy olyan sebességfüggő automatikus rendszer, amely a kifogástalan kanyarstabilitást biztosít. A fékezésről természetesen kétkörös tárcsafékrendszer gondoskodik.

A vezető kényelmét a légrugózással ellátott kabin és a Variocenter irányítórendszer szolgálja. A kabin kialakításánál kiemelt szerepet kapott az a szempont, hogy a vezetőnek minél jobb kilátást biztosítsanak. Ennek megfelelően a vezetőfülkéből a kilátás vízszintes irányban 320 fokos szögben biztosított, függőlegesen pedig 145 fokot képes figyelemmel tartani a gép kezelője. A kényelmes kabin természetesen klimatizált, a belső zajszint pedig nem haladja meg a 70 decibelt! A traktor a jobboldali kartámaszba épített multifunkcionális konzollal irányítható.

A Magyarországon OMÉK-nagydíjjal kitüntetett Auto-Guide párhuzamkövető rendszert továbbfejlesztették; - a proContour rendszer használatával a traktor már nemcsak az egyenesek, hanem bármilyen görbe vonal mentén is teljesen automatikusan irányítható.

Aranyérem az Agritechnikán

A Fendt 936 a szakmai zsűrit is meggyőzte, így a hannoveri Agritechnica 2005 kiállításon megnyerte a három aranyérem közül az egyiket. Emellett a Fendt természetesen a rendezvényen a teljes termékpalettáját is bemutatta. (Az Agritechnica kiállítással januári számunkban részletesen foglalkozunk majd.)

Mostani cikkünkben természetesen csak ízelítőt tudtunk adni a fejlesztések eredményeiből, amelyekkel a Fendt a felhasználók kedvében kíván járni. A Fendt-újdonságok iránt komolyabban érdeklődő olvasóink további kérdéseikkel keressék a magyarországi forgalmazót - az Axiál Kft. szakemberi várják jelentkezésüket!

FM