MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A bobtail

Megjelenése feltűnő, szőrzete csodálatos, természete szelíd, barátságos, mozgása mackós. A nyugat-angliai birkatenyésztők hozzávetőlegesen kétszázhúsz éve határozták el, hogy kialakítanak egy szívós, mozgékony, értelmes juhászkutyát.

2005-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Ennek eredményeképpen jött létre az óangol juhászkutya (Old English Sheepdog, Bobtail). Hasonlóképpen, mint a többi nyájőrző eb esetében, a fajta kialakításánál is alapkövetelmény volt az erőteljes csontozat és izomzat, hiszen nemcsak terelnie, hanem védelmeznie is kellett a rábízott jószágokat. A XVIII. században ilyen ebekkel hajtották a nyájakat a vásárokra, s mivel munkakutyaként tartották nyilván, a gazdáik adómentességet élveztek. Angliában ekkortájt ugyanis a főurak kedvtelésből tartott kutyáira luxusadót vetettek ki, s a közönséges házőrző vagy pásztorebek tulajdonosai - az egyszerű származás igazolásául! - rövidre vágták kutyáik farkát. Úgy tartják, a bobtail innen kapta a nevét is, hiszen a "bob" kurtítást, a "tail" farkat jelent.

A fajta származása körül egyébként még ma is vita folyik. Egyesek szerint nem csupán régi típusú angol nyájőrző kutyák, hanem orosz agarak vére is csörgedez ereiben. Ez utóbbi állítás igencsak megkérdőjelezhető! Mások azt állítják, hogy inkább az orosz juhászkutyára, az ovcsarkára hasonlít. S ez lehetséges is, hiszen az akkori kereskedők hajóin az ovcsarka könnyen eljuthatott a szigetországba.

A divat változásával természetesen változtak a tenyésztési követelmények is. A mai tenyésztők elsősorban arra törekednek, hogy kutyáik megjelenése még szebb, még feltűnőbb és elegánsabb legyen, éppen ezért előnyben részesítik a minél hosszabb, szinte selymes szőrzetet. Úgy gondolják, a hoszszú szőrzet valamiképpen "öntisztuló", ezért a kutyát ritkán fürösztik.

A szőrzet ápolása az ellenőrzést, valamint a fürdetést jelenti. Az ellenőrzés során észrevehetjük és eltávolíthatjuk a külső élősködőket, sőt, az elhalt szőrzetet is. Amennyiben kedvencünket ritkán ápoljuk, abban az esetben szőre gyakran tetőtől talpig filcesedik, ezért tanácsos 5-10 cm-es hoszszúságúra nyíratni, kihangsúlyozva a fajta jellegzetességét. Idő hiányában ez a módszer sokkal kényelmesebb, és a kutyának is kellemesebb közérzetet biztosít.

Az óangol juhászkutya évente kétszer vedlik. A szőrváltás a környezethez való alkalmazkodás bonyolult biológiai folyamata. A szőrszál meghatározott nagyságot elérve és megérve kihullik. Télen a szőrzet sűrűbb, hoszszabb, lágyabb, és kevésbé vezeti a hőt. A vedlés idején az új szőrzet növekedésére az egyed jelentős energiát, szervezetének tekintélyes mennyiségű tápanyagát fordítja, emiatt lesoványodhat. Ezért ilyenkor feljavított táplálásra, valamint jobb gondozásra szorul. A gondozás célja elsősorban az, hogy tisztántartsuk kutyánkat, és ezzel megelőzzük az olyan betegségek kialakulását, amelyeknek az elhanyagolt szőrzet kedvező táptalajt biztosít. Ha gond van a szőrrel, akkor a bőr is beteg, ami különféle tünetekkel jár: hámlás, hólyagosodás, szőrhiányos területek, stb. Ez utóbbi elváltozás oka lehet bélférgesség, hormonzavar, a petefészek vagy a here betegsége, vemhesség, bőrgombák és külső paraziták.

A bobtail feltűnő alkatú, elég nagy termetű. Egész testét borító, hosszú szőrzete miatt testének körvonalai alig láthatók. A hosszú szőrzet alatt dús aljszőrzet található, amely egyaránt óvja a nedvességtől, hidegtől, melegtől. Ez a sűrű, vízhatlan bunda lehetővé teszi, hogy télen-nyáron a szabadban éljen. Ugyanakkor a szőrzet a szemét is eltakarja, ami az állatot egyáltalán nem zavarja, legfeljebb a gazdáját, aki így nem gyönyörködhet kutyája kedves, hűséges tekintetében. A bobtail mozgása jellegzetes: poroszkál, vagyis egyszerre emeli fel az azonos oldali végtagjait. Alkatára jellemző, hogy a kissé túlnőtt fara magasabb, mint a marja. Feje nagy, fejteteje domború. Állkapcsa hosszú és erőteljes. Szeme leggyakrabban sötétbarna. Füle kicsi, lelóg, a fejéhez simul, közepes szőr borítja. Fogazata jól fejlett, erős. Nyaka közepesen hosszú, enyhe ívű, dús szőrrel borított. Mellső végtagjai párhuzamosak, függőlegesek, rendkívül dús szőrzet takarja őket. Törzse viszonylag rövid, hátulsó végtagjai párhuzamos állásúk, hosszú szőrzetűek. A kölyök farkát néhány napos korban kurtítják, de rövid farokkal vagy anélkül is születhet. Ma már mind rövid, mind csonkolás nélküli, hosszú farokkal rendelkező kutyákkal is találkozhatunk. Marmagassága: a kan 56 cm felett, a szuka 56 cm alatt. Testtömege: 28-36 kg. Színe kékesszürke, fehér jegyekkel. A bobtail kölyök fekete-fehéren születik, majd 6-9 hónapos korára lesz fehér-szürke színű. A fehér és a szürke színnek határozottan kell elkülönülnie egymástól.

A fehér fejű bobtail néha süket, ami komoly gondot jelent a gazdának, aki hiába szólítja kedvencét, az nem reagál. A süket egyed ugyanolyan intelligens és tanulékony, mint egészséges társai. Neveléséhez mégis nagy türelemre és tapintatra van szükség. Azonnal abba kell hagynunk a foglalkozást, ha a kutya észrevehetően félni kezd. Mielőtt újrakezdenénk, biztosítsunk neki időt, hogy visszanyerje önbizalmát. Parancsszavak helyett kézmozdulatokkal adhatunk utasításokat a süket ebnek. Természetesen ez csak akkor alkalmazható, ha a kutya éppen ránk figyel. Dobbantsunk erősen a lábunkkal, hogy magunkra irányítsuk a figyelmét, ilyenkor ugyanis érzékeli a talajban terjedő rezgéshullámokat, és felénk fordul. Esti sétákon elengedhetetlenül szükséges a zseblámpa használata. Ha a kutya messzebbre elkószál, s nem érzi a dobbantás okozta talajrezgést - a hívójelet! -, akkor a fénysugár felvillanása egyértelműen jelzi számára, hogy vissza kell térnie hozzánk. Legyünk körültekintők, a kellemetlen meglepetések ne az utcán érjék a kedvencünket, mert akkor kezdhetünk mindent elölről. Soha nem mulasszuk el gyengéden megdicsérni és simogatni, ha helyesen hajtotta végre a feladatát. Ne feledjük: a süket egyed teljesen ránk van utalva!

A kölyök lényének kialakulása a születésekor kezdődik. Az első három hónap kritikus az életbemaradás és az egészséges fejlődés szempontjából. Ennek az időszaknak a jelentős része - mintegy hat-nyolc hét - a tenyésztőnél zajlik. Elsősorban az anyakutya, az alomtestvérek és természetesen a tenyésztő gyakorol hatást a kölyökre.

A bobtail belső fejlődése és külső kiteljesedése, azaz növekedése és fejlődése körülbelül a második év végére válik teljessé. A növekedés a kiskutya testének megnagyobbodása, amely a csontváz, az izomzat és a belső szervek gyarapodásából áll. A növekedés testsúlygyarapodást jelent, amelynek végén az egyed eléri a teljes kifejlődését, egyszóval felnőtté válik. Miközben a kutya növekszik, minőségi változások is bekövetkeznek, vagyis az egyed - korának előrehaladtával - folytonosan más lesz. Ez nem a felnőtt kor elérkezéséig, hanem a haláláig tart. A fejlődés üteme gyors vagy lassú, attól függően, hogy az egyed mit örökölt, és milyen körülmények között tartják, hogyan táplálják. A megfelelően táplált s tartott kölyök sokat alszik és játszik, egyúttal testtömege napról napra gyarapodik.

Már fiatal korban kezdjük el a nevelését! Durvasággal, nyersességgel nem megyünk semmire, sokkal többre becsüli a játékos nevelési módszert. Ilyenkor szinte észre sem veszi, s mégis megtanul engedelmeskedni. Gazdájával - de szinte mindenkivel - szeretetre méltó, nyugodt, játékos. Gyerekszeretete, barátságos természete miatt az egykori juhászkutya ma egyre közkedveltebb a gyermekes családok körében. Amerikában óvónéninek is nevezik. Családban élve hallatlanul kellemes társasági kutya. Gyorsan megtalálja a helyét, minden körülményhez könnyedén alkalmazkodik. Nem ugatós. Egyaránt tartható kertben és lakásban, de mindenekelőtt kertes házba való, ahol nincs akadályozva a mozgásban. Noha nem igényel különösebben sok mozgást, azért egy parányi zöld zugnak nagyon tud örülni. Hihetetlenül hűséges és ragaszkodó, mi több, féltékenységre hajlamos. Nehezen bírja a magányt, mindig és mindenütt a gazda mellett érzi jól magát.

Dr. Szinák János