MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kedves Olvasó!

Felemás hónapot és az időjárást tekintve rendhagyó évszakot hagytunk – így márciusban remélhetően végleg – magunk mögött. A mostani tél időjárása nem az eddig megszokott módon alakult, a sok évtizedes átlagoktól eltérő jelenségek leginkább a csapadékhiányban és a magas hőmérsékleti értékekben mutatkoztak meg. S bár mindennek rövid távon a kedvező kísérőjelenségeit is élveztük, mégis azt reméljük, hogy az időjárás ilyen és hasonló furcsaságait azért a jövőben sem kell még átlagosnak tekintenünk.

2007-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Váratlan eseményeket azonban nemcsak az időjárás, hanem az agrárium gazdasági környezete is képes produkálni; példa erre a kukorica intervenció szinte azonnali megszüntetésére vonatkozó váratlan uniós döntés, majd – az erőteljes tiltakozás hatására – az intézkedés átmeneti felfüggesztése. Tudjuk, itt is pillanatnyi a siker; időt nyertünk, de a változásokat ezen a téren sem lehet véglegesen visszafordítani.

Egyszerre bíztató és óvatosságra intő jeleket azonban nemcsak a Brüsszelből érkező, hanem az itthoni események is bőven szolgáltatnak: az igazi tavasszal szinte egy időben indul egy újabb korszak; áprilisban nyílnak meg ugyanis több jogcímen az idei pályázati források. S bár a támogatásokról sok fontos információt közlünk a mostani lapszám 18-42. oldalán, maradt még tisztázásra váró kérdés, bizonytalanság ezekkel kapcsolatban. A feltételek itt is gyorsan és sokat változhatnak, így többek között a pályázatba bevonható gépek köre sem rajzolódott még ki véglegesen – a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó nagyértékű traktorok és kombájnok bevonása egyelőre még kérdéses, bár az agrárminiszter optimistán nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

Reméljük, hogy hamarosan a jelenleg még nyitva maradt kérdésekre is pozitív válaszokat kapunk, s bízunk abban, hogy friss számunk sok értékes információt nyújt Önnek! Hasznos időtöltést!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő

::text::