MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Megúszni vagy profitálni?

Mindennek ára van – ezt mondatja velünk az idők folyamán felgyülemlett emberi tapasztalat.Csak az a kérdés, mikor fizetünk. S közben – szintén a tapasztalatok alapján – abban is bízunk, hogy egy-két dolgot akár következmények nélkül is átvészelhetünk.

2007-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Téltelenség

Szokatlan, ritkán előforduló és pillanatnyi előnyökkel kecsegtető helyzetekben nem mindig merünk felhőtlenül örülni, bár reménykedünk, hogy a szerencse épp most szegődött mellénk. Különösen vonatkozik ez az időjárásra, amely február végéig szinte teljesen engedett elfeledkezni a télről. Személy szerint az én közérzetemet javítja, hogy kevesebb energiával és költséggel jár a mostani fűtési szezon. Azt, hogy mindez egy globális és hosszú távú egyensúlyvesztésnek a kísérőjelensége is lehet, igyekszem elhessegetni a gondolataim közül.

Eközben természetesen az is eszünkbe juthat, hogy a kártevőknek, kórokozóknak is könnyebben átvészelhetőek voltak a mostani hónapok, s így ezek ugrásra készen várják a vegetáció kibontakozását. Hóolvadás híján a talajok vízkészlete is sok helyen kevés, vagyis az enyhe idő növénytermesztésre gyakorolt hatása nagyban függ a folytatástól.

A Népszabadság február 8-i cikke szerint kis szerencsével megúszhatják a hátralévő téli fagyokat az ébredező gyümölcsösök. „... Egy hatvani kertészetben már végeztek az alma- és körtefák metszésével, s a vesszők próbahajtatásakor kiderült: csaknem minden rügy életképes. A csonthéjasok esetében viszont az ország középső részén sem biztató a helyzet. A cseresznye, a kajszi, egyes őszibarack- és szilvafajták nedvkeringése megindult, a rügyek megduzzadtak. Igaz, az utóbbi időben leállt az ébredezés. Ha nem áll be tartósan mínusz tízfokos hideg, akkor a rügyek nem károsodnak, s időben virágot bont a fa. S ha a virágrügyek károsodnak is, ám a hajtások nem, még van esély akár egy közepes termésre is.

Más a helyzet, ha hidegebbre fordul az idő, és a fiatal hajtások is elfagynak. Ekkor a korona újbóli alakítására is szükség lehet...

GMO

... A magyar gazdálkodók megtartanák a hagyományos fajtákat, de többségük kis területen kipróbálná a genetikailag módosított (gmo) fajtákat is – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia 222 termelőt bevonó kutatásából. A gazdák elsősorban azokat a gmo-fajtákat alkalmaznák, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, a nagyobb termésátlagok elérése kevésbé csábító előny számukra.”

Az utóbbi mondatok, összevetve az elmúlt hetek híreivel az időjáráshoz hasonlóan bonyolult képlethez vezetnek. Legyen, ne legyen, hogy legyen, előbb-utóbb úgyis lesz GMO? – sorjáznak a kérdések.

A Magyar Rádió február 21-én egy kormányszóvivői tájékoztató kapcsán arról tudósított, hogy Magyarországon fennmarad a génkezelt kukorica elleni tilalom. Hazánk mindaddig fenn akarja tartani e tilalmat, amíg nincs bizonyíték arra, hogy a GMO-termékek nem ártalmasak – mondta a környezetvédelmi miniszter. Véleménye szerint az európai élelmiszerbiztonsági ügynökség vizsgálatai nem adnak teljes képet a kérdésről, mert ezek csak arra vonatkoznak, hogy elpusztul-e a génkezelt kukoricától az azt elfogyasztó élőlény, azt viszont nem, hogy a többi élőlényre és a talajra milyen hatással van a módosítás. A világkereskedelmi szervezet állásfoglalása szerint az egyes kormányok csak átmenetileg korlátozhatják a génkezelt növények termesztését, de Persányi Miklós szerint van esélyünk rá, hogy jó darabig nem kell megszüntetnünk a moratóriumot.

A miniszter azt mondta: a szóban forgó génkezelt kukorica után más növények esetében is várható uniós kezdeményezés, és Magyarországnak minden növénynél külön-külön kell megvédenie álláspontját.

A Népszabadságból is értesülhettünk arról, hogy fennmaradhat hazánkban a Monsanto MON 810-es génmódosított (gmo) kukorica vonalának tilalma. Látnunk kell azonban: „a döntést hozó Európai Bizottság a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) nyomása alatt áll, miután Genfben egyre nehezebben védhető a gmo-ellenes országok álláspontja. A WTO nemrég kimondta: az EU négyéves moratóriuma megsértette a szabad kereskedelem szabályait. Brüsszel ennek megfelelően engedélyezni szokta a génkezelt élelmiszereket, kivéve, ha az álláspontjával ellentétes minősített többség nem alakul ki a tagállamok tanácsában – mint most is. Ekkor ugyanis ezt nem teheti meg. Arra az esetre, ha a moratórium mégsem kapott volna brüsszeli jóváhagyást, szakdiplomaták a koegzisztencia-törvényben bíztak, amely az idegen beporzást például azzal igyekszik megakadályozni, hogy a gmo-termesztést a telekszomszédok egyhangú jóváhagyásához köti.”

Klímaváltozás

A szintén a Népszabadságból származó információ szerint a klímaváltozás létező valóság, s hogy esélyünk legyen a katasztrofális hatások enyhítésére, nem elég csak a jó szerencsében bízni, hogy úgyis megússzuk. „Tíz pontból álló akciótervet készített a környezetvédelmi és a gazdasági tárca a klímaváltozás lefékezésére, illetve a felmelegedésből adódó, Magyarországot érintő hatások mérséklésére. A hazai gazdaságot érzékenyen érintő programot a két tárca vezetői közös budapesti sajtótájékoztatójukon ismertették.

Az intézkedéscsomag gazdasági magját az adórendszer és a közbeszerzési szabályok „zöldítése”, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése alkotja. A talaj- és a vízterhelési díjhoz hasonló új zöldadókra, a környezetbarát termékeket és technológiákat előnyben részesítő közbeszerzési szabályokra akár már a következő évben számítani lehet. Magyarország várhatóan csatlakozik a 2020-ig az üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékos csökkentését célzó, illetve az energiahatékonyság 20 százalékos növelését előíró európai uniós vállaláshoz, valamint ahhoz a törekvéshez, hogy a motorbenzinekhez és a dízelolajokhoz 10 százalékos arányban bioetanolt, illetve biodízelt keverjenek (Magyarországon ez az arány jelenleg kevesebb mint 2 százalék).

Márciusban összeül a Nemzeti Energiatanács az érintett tárcák képviselőinek részvételével, és a kormány életre kívánja hívni a tágabb feladatkörű Éghajlatváltozás Nemzeti Bizottságot is. Az utóbbi testület feladata lesz a zöldek által régóta hiányolt nemzeti éghajlat-változási stratégia kidolgozása. A tájékoztatón az is elhangzott: a kormány a közeljövőben áttekinti, és szükség esetén módosítja a katasztrófavédelmi szabályokat, mivel az előrejelzések szerint a rendkívüli időjárási események gyakoribbá válására lehet számítani.

Nem öncélú

Tavaszhoz közeledvén az időjárás mellett a gazdálkodáshoz szükséges eszközöknek is érdemes figyelmet szentelni. Az FVM honlapján a gépberuházások támogatásáról is olvashatunk. „Magyarország technikai és technológiai színvonal tekintetében még mindig lemarad az unió fejlett mezőgazdasággal rendelkező országai mögött. A mintegy két évtizedes lemaradás csökkentése érdekében az agrárkormányzat az elkövetkező 7 évben rendelkezésre álló mintegy 1.250-1.280 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás csaknem felét kívánja a gépberuházások támogatására költeni. A gépek megvételéhez a gazdálkodók általában 25 százalékos támogatást vehetnek igénybe, de például az állattenyésztéshez kapcsolódó gépberuházások esetén ez további 10 százalékkal nő. A fiatal gazdálkodók további plusztámogatásban is részesülnek.

Gráf József hangsúlyozta: a gépi berendezések fejlesztésének támogatása nem öncélú, ugyanis az elkövetkező 10 évben a magyar mezőgazdaság termelését mintegy 30 százalékkal kívánja növelni az agrárkormányzat. A megnövekedett árumennyiség döntő hányadát az unióban, egy részét harmadik országban szeretnék értékesíteni. A miniszter példaként jelölte meg az árutöbblet lehetséges elhelyezésére Oroszországot, Horvátországot és Szerbiát. ... Hajdú József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a múlt évben Magyarországon a gazdálkodók gépvásárlásra mintegy 60-65 milliárd forintot fordítottak. Ez az összeg az idén a támogatásoknak köszönhetően meghaladja majd a 100 milliárd forintot.”

Új világ

Az FVM honlapján egy másik cikk már arról számol be, hogy az Új Magyarország vidékfejlesztési stratégiai tervhez kapcsolódó programot múlt heti ülésén hagyta jóvá a kormány, ezt követően juttatta el az agrártárca a programot Brüszszelbe. A programban a korábbiaktól eltérően a forrásokhoz a jövőben nem pályázati, hanem a pályázatokhoz hasonló módon, ám államigazgatási eljárás keretében juthatnak majd a gazdálkodók. Áprilistól a trágyakezelési beruházási támogatások forrásai, továbbá a gépvásárlási támogatások pénzei, valamint az erdőtelepítési támogatás és a mikrovállalkozások működésének támogatási jogcímei nyílnak meg.

„A legtöbb pénzt az agrárkormányzat szándéka szerint a technikai és technológiai fejlesztésre lehet majd fordítani. Ez teszi ki az összes forrás mintegy 47 százalékát. A környezetgazdálkodás támogatására mintegy a 32 százalékát lehet majd elkölteni a rendelkezésre álló pénzeknek. Emellett jelentős támogatást kaphatnak mindazok, akik a vidéki életminőséget szeretnék jobbá tenni, valamint az alternatív jövedelemszerzés ösztönzését is a prioritások közé sorolta az agrártárca. A vidéki foglalkoztatás növelése, a diverzifikáció, valamint a vidéki közösségek összefogásának segítése ugyancsak a fontos célok között szerepel. Minderre összességében mintegy 17 százalék fordítható.

A fennmaradó hányad az úgynevezett technikai segítségnyújtás forrását fedezi. Ez a jogcím biztosítja a programok végrehajtásához szükséges szakmai feltételeket.”

Tóth Szeles István