MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Centralizált agrár-szakigazgatás

A kormány elvárásainak megfelelően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium átszervezte az agrár-szakigazgatást, annak érdekében, hogy a gazdálkodók az eddiginél gyorsabban juthassanak hozzá a szükséges információkhoz, illetve hogy hatékonyabb legyen az ügyintézés menete.

2007-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Ennek érdekében minden szervezetet egy felügyeleti szerv alá rendeltek a magyar mezőgazdasági szakigazgatásában. Így ezentúl a termelőknek szinte az összes, a tevékenységükkel kapcsolatos kérdéssel egyaránt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) kell fordulniuk.

Az új mezőgazdasági szakigazgatási rendszer a gyors átalakítást követően a legutóbbi időkben már a gyakorlatban is bizonyíthatja hatékonyságát. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára bejelentette, hogy jelenleg már a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal keretein belül működik az élelmiszerlánc-biztonsági, a termelési és genetikai erőforrásokért, a kertészeti és növénytermesztési kutatásokért felelős hivatal is. A szervezetbe integrálják az állat-, növény-egészségügyi és talajvédelmi, valamint az agrárkörnyezetért és borminősítésért felelős hatóságok munkáját, de ide tartozik majd az erdészeti, vadászati, halászati hatósági feladatkör is.

A további átszervezés jelenleg is zajlik, s eközben az alkalmazotti létszám is folyamatosan csökken: a 2006. január elsején fennálló – a tárca fennhatósága alá tartozó – intézményi létszám 12.172-ről 9.822 főre csökken majd, amikorra az új hivatal szervezeti rendje elnyeri végleges formáját. Ezzel párhuzamosan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozói létszáma 679-ről 350 főre csökken.

Széles hatáskörrel...

Madari Jenő, az MgSzH elnöke szerint a jövőben az agrár-szakirányítás ügyintézése lényegesen felgyorsul, hiszen a legtöbb esetben az elsőfokú határozatot az eljáró szakemberek – például állatorvosok, növényvédelmi felügyelők – a gazda telephelyén kézbe adják. Amennyiben emellett még valamilyen kiegészítő, a központi információs bázisra tartozó dokumentumra is szükség van, akkor az országban megtalálható 133 regionális iroda valamelyikét kell a termelőknek felkeresniük. Az agrár-szakirányítás másodfokú hatósága a megyei központokban található, ha pedig az ügyfél az itt hozott határozattal nem elégedett, akkor a bírósághoz kell fordulnia.

A januártól beindult átszervezéssel – előzetes számítások szerint – 2,5-3 milliárd Ft-tal válik olcsóbbá a magyar agrár-szakigazgatás. Az idei tervezett 29 milliárd Ft-os költség felét a bevételekből kell előteremteniük. A szakigazgatás átszervezésének további hozadéka, hogy az eddig gyakran egymással párhuzamosan működő megyei irodák egy részét értékesítik, és az ebből származó összeg a földművelésügyi és a pénzügyi tárca bevételeit gyarapítja. A kormányrendelet az MgSZH-t széles körű hatáskörrel ruházta fel. A szervezet az egész mezőgazdaságot és élelmiszeripart átfogó hatósági tevékenysége mellett a már említett élelmiszerminőség-ellenőrzést is ellátja, emellett működteti a falugazdász-hálózatot, elvégzi az agrártámogatások igazolását, elszámolását és ellenőrzését.

A megtakarítás szándékával

A minisztériumi igazgatás jelenlegi 47-48 milliárd Ft-os költségvetése az átszervezéssel a tervek szerint 33-35 milliárd Ft-ra csökken, azaz mintegy 30%-os lehet a megtakarítás. Mindez a 2007 elején kezdődő agrárigazgatási reform része, aminek eredményeként kétlépcsőssé válik a hatósági tevékenység. Ennek megfelelően az államigazgatással szorosan összefüggő ügyeket – például a törvényalkotáshoz kapcsolódó teendőket, a nemzetközi kapcsolatokat, valamint a közvetlen kormányzati munkához kötődő tevékenységeket – továbbra is a minisztériumban intézik, az ágazati szakigazgatás viszont az új mezőgazdasági irányító szervezet, az MgSzH feladata lesz. 2007. január 1-jétől a hivatal azokat a megyei kirendeltségeket irányítja, amelyek felelősek lesznek többek között a már említett földügyi, élelmiszerbiztonsági és számos más igazgatási feladat helyben történő ellátásáért. Az agrár-szakigazgatás szakembereinek jelentősebb hányada így a jövőben vidéken, míg valamivel kevesebb, mint 25%-a – mintegy 900-1.000 ember – Budapesten tevékenykedik. Ez utóbbiak azonban jórészt a fővárosban működő laboratóriumokban dolgoznak, a tényleges irányítást pedig a hivatalban kevesebb, mint 100 ember végzi.

NZ.