MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az elsők között az interneten

A februári lapszámunkban található MezőHír Használtgépmelléklet jórészt a németországi piacon fellelhető használt traktorokat, mezőgazdasági gépeket mutatta be, amelyek a TechnikBoerse internetes portál kínálatából kerültek ki.

2007-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A vezető németországi portál tulajdonosával, Peter Müller-rel a vállalkozás indulásáról, eredményeiről és a továbblépési lehetőségekről beszélgettünk.

200703-035-01

– Mikor indult a tevékenységük? Egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy a használt mezőgazdasági gépek kereskedelemébe beszállva közvetítsenek, ráadásul internetes felületen?

– A válaszhoz még messzebb kell visszatekinteni, hiszen 20 évig a John Deere kereskedői csapatát erősítettem Németországban, tehát maga a kereskedelem már eleve nagyon közel állt hozzám. Ráadásul fiatal szakemberként először nekem kellett megismerkednem a cégnél a számítógépek használatával, így az 1985-ben létrehozott belső gépadatbázist is én kezeltem.

Maga az alapgondolat már ebben az időben kezdett bennem megfogalmazódni, hiszen a használt gépek eladása akkoriban sem volt egyszerű. Az adatbázisban nagyon sok szempont szerint kellett értékelni ezeket a műszaki eszközöket. A gondolat persze sokáig érlelődött, s végül 1994-ben alapítottam meg a saját cégemet, amely mezőgépek közvetítésével foglalkozott.

– Ekkor már az internet adta lehetőségekkel működött a rendszer?

– Nem, úgynevezett PDX-rendszeren futott, a megrendelések 90%-a még faxon érkezett, és egy összetett űrlapon kellett beikszelgetni a különböző paramétereket. 1997-ben indult el az internetes oldal, és hamarosan a DLZ-kiadóval összefogva a nyomtatott szaksajtó nyújtotta lehetőségeket is kihasználtuk. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a hirdető egyszeri megbízással el tudja intézni az online és a nyomtatott hirdetés feladását is.

::text::

– Mennyire voltak nyitottak az új technikára a kereskedők és a felhasználók?

– Eleinte komoly munka volt meggyőzni őket, hetente 3-4 napot töltöttem személyes megkeresésekkel, igyekeztem minél részletesebben bemutatni a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Sokat változott azóta a világ; – ma már lényegében senkinek nem jelent problémát a rendszer használata.

– Mi volt a következő nagy lépés?

– Az első megjelenésünket az Agritechnika-ra időzítettük, amikor, 97-ben átálltunk a faxokról az internetre, s rögtön 5000 gép adata jelent meg a világhálón. Ezzel debütáltunk a hannoveri kiállításon, és igazán komoly sikert arattunk. Ma már 13 nyelven találhatók információk a honlapunkon (www.technikboerse.com), s most körülbelül 20.000 gép adatai találhatók meg a rendszerünkben.

– Hogyan épül fel a rendszer?

– Alapvető szempont, hogy elsődlegesen az érdeklődők érdekeit vesszük figyelembe, hisz ha valaki használt gépet akar venni, akkor elsősorban nem kereskedőt keres, hanem bizonyos paramétereknek megfelelő gépet. A felhasználó a paraméterek alapján, a keresés eredményeként egy listát kap, amelyről kiválasztja azt a gépet, amelyik tetszik neki, megnézi a képeket, megtalálja a kereskedő elérhetőségeit, vagy átlép a kereskedő weboldalára. Így persze automatikusan ismertebbé válik a kereskedő is, hisz sokkal többen látogatják az oldalait.

Egyébként a kelet-európai régióból tapasztalható érdeklődés dinamikusan nő, míg 2005-ben, az Agritechnika idején napi kb. 100 látogatót regisztráltunk Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, addig ez a szám ma már 2600-3000-ra emelkedett.

– Annak idején látott-e ekkora lehetőséget az internetes kereskedésben?

– Természetesen nem. Maga az internet is egy virtuális játszótér volt még 10 éve, de ma már a 30-55 éves korosztály adja az internethasználók zömét. Óriási előny egy ilyen kereskedésnél, hogy nem behatárolt, 8 órás nyitvatartásban kell gondolkodni, hanem a rendszer a nap 24 órájában, heti hét napon keresztül bárkinek a rendelkezésre áll, akár új adatokat akar feltölteni kereskedőként, akár gépet szeretne vásárolni, és ezért akar „körülnézni”.

– Mik a távolabbi célok a TechnikBoerse jövőjével kapcsolatban?

– Az alapvető cél a korábbiakkal is egyező; a használt mezőgazdasági gépeket akarjuk minél szélesebb publikum előtt bemutatni, lehetőleg mindenkinek a saját anyanyelvén. A magyar felhasználók számára már ez utóbbi lehetőség is adott, tehát akinek módjában áll, az látogassa meg portálunkat, aki pedig még nem rendelkezik internet-kapcsolattal, az keresse a MezőHírben a TechnikBoerse információit!

FM