MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gépberuházások támogatása

Február végén a Gyakorlati Agrofórum szervezte azt a tanácskozást, amelynek résztvevői a gépesítés jövőjéről cserélték ki gondolataikat. Az FVM-ben tartott fórumon egyebek mellett az is elhangzott, hogy Magyarország technikai és technológiai színvonal tekintetében még mindig jócskán elmarad az unió fejlett mezőgazdasággal rendelkező országai mögött.

2007-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Éppen ezért, a mintegy két évtizedes lemaradás csökkentése érdekében az elkövetkező 7 évben rendelkezésre álló mintegy 1.250-1.280 milliárd Ft-os vidékfejlesztési forrás csaknem felét – egész pontosan 47%-át – az agrárkormányzat a gépberuházások támogatására kívánja költeni. Erre még a fórum szkeptikus résztvevői is elismerően bólintottak, a tömött sorokban ülő, és feszülten figyelő gazdák közül pedig az összeg hallatán valaki megjegyezte, hogy csak valóban így is legyen, nehogy máris felüljünk annak a gyenge csikónak a hátára, amelyik még meg sem született...

A miniszter szerint első és utolsó nagy lehetősége előtt áll a magyar agrárium, hiszen ekkora összeg soha nem állt még rendelkezésre, ezért mindenkit felelősség illet az összeg megszerzése, majd okos és értelmes felhasználása tekintetében. Mindez egyszerű agrárstratégiával valósítható meg, mégpedig az adottságok és a lehetőségek jó kihasználása révén. Történelmi felelősségről beszélt a miniszter, amelyet ő személy szerint is a magyar vidék és a magyar gazdák javára kíván fordítani, és ezért összefogásra kérte népes hallgatóságát.

Jelentős mértékű támogatás

Egészen biztos, hogy, a kertészetet és állattenyésztést szolgáló gépek vonatkozásában lesz majd 35%-os géptámogatás, a kifejezetten szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépek esetében pedig 25%-ot terveznek. A fiatal gazdálkodók ezen felül is kedvezményt élveznek, hiszen további plusz 10%-os támogatásban részesülnek.

A második irány a környezetvédelem és a fenntarthatóság, a harmadik pedig a géptámogatások offenzívája az első időszakban, azaz 2007-2008-ban. A legrosszabb változat, ami előfordulhat, hogy az EU nem támogatná a szántóföldi növénytermesztést szolgáló traktorok és kombájnok beszerzését.

A korszerű gépi berendezések beruházási támogatása nagyban hozzájárulhat annak a gigantikus tervnek a megvalósításához, amely szerint az agrárkormányzat az elkövetkező 10 évben a magyar mezőgazdaság termelését mintegy 30%-kal kívánja növelni. Az ebből következő jelentősen megnövekedett árumennyiség döntő hányadát pedig az unióban, kisebb részét harmadik országban szeretnénk értékesíteni. Gráf József miniszter teljes mellszélességgel állt e program mögé, és példaként jelölte meg az árutöbblet lehetséges elhelyezésére Oroszországot, Horvátországot és Szerbiát.

A nyertes pályázatok már januártól élnek

Ficsor Ádám, a témában illetékes szakállamtitkár arról beszélt, hogy már elkészült az a rendelettervezet, amelynek alapján a gazdálkodók igénybe vehetik a géptámogatást. Megismételte, hogy a fejlesztési célkitűzések középpontjában az állattenyésztés áll majd, szinte minden támogatási forma valamilyen módon ehhez kapcsolódik, úgy az alapgépesítettség vonatkozásában, mint akár a húsfeldolgozás tekintetében. Mindezt úgy lehet elérni, hogy a 25%-os alaptámogatás felett ez a terület még további 10%-os támogatási többletet élvez.

Az első támogatási kérelmek benyújtására várhatóan április 10-e után kerülhet sor. Ezt követően egy hónapig pályázhatnak az érintettek a támogatásra. Jelezte, hogy a szántóföldi gazdálkodás gépei – betakarítógépek és a traktorok – tekintetében még engedélyezési vita van Magyarország és az EU között. A február 19-én benyújtott Új Magyarország vidékfejlesztési programot ugyanis az Európai Uniónak még el kell fogadnia, ami augusztus közepére várható. Addig elméletileg léteznek bizonytalan pontok, de a magyar tárgyalófél arra kérte az EB illetékeseit, hogy ezt a számunkra agrárpolitikai szempontból nagyon fontos jogcímet, a géptámogatást vegyék a tárgyalások elejére. Március 2-án kifejezetten ebben a témában már külön szakértői szintű tárgyalások folytak.

Az idei és a jövő évi jelentősebb arányú gépvásárlási támogatás 2009-től viszont valamelyest csökkenő mértékű lesz – ez is elhangzott a rendszer működésének jövőjével kapcsolatban.

A 2007. évben azonban a rendelkezésre álló mintegy 30 milliárd Ft-os összes támogatási összeg 60-70%-a fordítható a gépberuházások segítésére, és a támogatás már január 1-től, visszamenőleg is érvényes a leendő pályázati nyertesek számára.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési programról az hangzott el, hogy ebben kétségtelenül az állattenyésztők élveznek előnyt, továbbá, emellett a megújuló energiaforrások termelését és hasznosítását kívánják ösztönözni.

A gépész szakember véleménye

Hajdú József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének főigazgató-helyettese elmondta, hogy a múlt évben Magyarországon a gazdálkodók gépvásárlásra mintegy 60-65 milliárd Ft-ot fordítottak. Ez az összeg az idén, a támogatásoknak köszönhetően, meghaladja majd a 100 milliárd Ft-ot. A korábbi erőfeszítések hatására az elmúlt 5 év alatt 7 ezer traktorral nőtt a magyar mezőgazdasági géppark, amelynek az átlagéletkora így is meghaladja a 17 évet. Hazánk gépesítettsége lényegesen elmarad az EU átlagától, jelenleg csupán ötöde annak.

Az előadó részletesen beszélt a támogatott gépek katalógusáról, amely a támogatási pályázatok elbírálásának alapjául szolgál, és az interneten is megtekinthető. A jelenlegi gépkatalógus etalonnak számít, hiszen csak azokra a gépekre kaphatnak támogatást a gazdálkodók, amelyek a központi katalógusban szerepelnek. Ez jelenleg 95 ezer géptípust tartalmaz! Erre a kitételre a géppiac ismerői szerint azért van szükség, mert az elmúlt években előfordult, hogy a gépforgalmazók a támogatás mértékétől függően emelték az áraikat, így gyakorlatilag osztoztak a kedvezményezettel a támogatásban.

A szakember szerint akkor lehetünk árakban is versenyképesek, ha a termelési költségekben további megtakarítást tudunk elérni. Erre ma már szinte csak a gépüzemeltetésben rejlő tartalékok kínálhatnak számottevő lehetőséget. Ennek kihasználása viszont csak akkor lehetséges, ha energiatakarékos, környezet- és talajkímélő gépek beszerzését támogatják. Így, a jelenlegi átlagosan számolt költségekhez képest, akár 30-40%-os megtakarítás is elérhető. Emellett természetesen az egyre többet emlegetett és folyamatban lévő birtokkoncentráció is kívánatos a gépek hatékonyabb üzemeltetéséhez, jobb kihasználásához.

Hajdú József elmondta, hogy az elkövetkező két évben mintegy 50-60 pályázatot írnak ki. Az első tervezete már március elejétől olvasható volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

Ellenőrzések várhatóak…

A pályázati rendszer hét évre szól, tehát a 2013-ig terjedő időszakra vonatkozik – hangsúlyozta Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Elmondta, hogy a tervek szerint 59 pályázati kiírás várható, amelyek nyerteseinek hét év alatt 1,297 milliárd Ft-ot fizethetnek ki. Az új alap, az EMVA (vagyis az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) új távlatokat nyit hazánk mezőgazdasága számára. Induló programokról van szó, amelyek részeként a gépbeszerzési támogatás például a tervek szerint április 10-étől kezdődik, és egy hónapon át, azaz május 10-ig lehetne beadni a kérelmeket. Margittai Miklós külön felhívta a figyelmet az EU gazdasági rendőrségének létére és tevékenységére, hiszen a különféle támogatások felhasználásának törvényességét az unió rendőrsége folyamatosan ellenőrzi. A tapasztalatok szerint egészen a gyártókig elmennek, ha kell, az igazság kiderítése érdekében. Ha tehát valaki esetleg be is tudná csapni a magyar hatóságokat, még akkor is fennakadhat az uniós rendőrség hálóján. Jelenleg is van ilyen ügy, aminek a kivizsgálása folyamatosan zajlik – árulta el a hivatal elnöke.

Behozható hátrány?

Az első mezőgazdaságigép-vásárlási pályázatokat március derekán írták ki a termelők részére, így hozzávetőlegesen – a támogatás mértéke mellett – évente mintegy 120 milliárd Ft értékű új technikai eszköz kerülhet a gazdálkodókhoz. Brüsszelben sokáig tartott az egyezkedés a támogatási pályázatok előkészítése körül, de mostanra végre elkészültek.

A szakemberek szerint ha az elkövetkező hét évben fennmaradna a megújítási ütem, akkor a hazai mezőgazdaság akár be is hozhatja a fejlettebb uniós tagállamokkal szembeni műszaki lemaradását – ilyen optimista vélemény is elhangzott a fórumon.

Brüsszel ugyanakkor nem érdekelt a termelés további növelésében, amit Magyarország viszont határozottan célul tűzött maga elé. A márciusi brüsszeli szakbizottsági fordulón éppen ezeket a véleménykülönbségeket kellett rendezni, vagy legalább elkezdeni az egyeztetést. A vitatott kérdések mellett már olyan elfogadott támogatási módozatok is léteznek, amelyek révén a szerkezetátalakítás, az állatjólét javítása, az energiafelhasználás csökkentése címén lehet majd támogatással új gépet, eszközt vásárolni.

NZ.